Νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι; Να τι μπορεί να φταίει…

mesaralive.gr  23 March, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
Νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι; Να τι μπορεί να φταίει…

Φωτο: spirossoulis.com

Νιώθετε συχνά έντονη κόπωση ακόμα κι όταν δεν έχετε κάνει κάτι ιδιαίτερα κουραστικό κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Τυχαίνει συχνά να αισθάνεστε κουρασμένοι ακόμα κι αν έχετε μόλις σηκωθεί από το κρεβάτι;

Μήπως έχει μερίδιο ευθύνης η ζωή που κάνετε; Ή μάλλον θα πρέπει να αναζητήσετε αλλού την αιτία;

Οι φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινότητας είναι ικανοί να μας εξαντλήσουν, και σε συνδυασμό με την κακή διατροφή και την στέρηση ύπνου μπορούν να επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση του οργανισμού μας.

 Η έλλειψη ύπνου όμως δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που συμβάλλει στην κατανάλωση της ενέργειας. Μερικά από τα μικρά πράγματα που κάνουμε ή και που δεν κάνουμε μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην σωματική και πνευματική μας υγεία.

Ακολουθούν μερικές από τις κακές συνήθειες που σύμφωνα με τους ειδικούς συμβάλλουν στην καταπόνηση του οργανισμού:

Δεν γυμνάζεστε αρκετά

Πόσες φορές δεν έχετε χρησιμοποιήσει την δικαιολογία «Είμαι κουρασμένος» για να μην πάτε στο γυμναστήριο; Αν θεωρείτε πως παραλείποντας τη γυμναστική θα εξοικονομήσετε περισσότερη ενέργεια, κάνετε λάθος.

Σε μια έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Georgia, ζητήθηκε από υγιείς ενήλικες που σε γενικές γραμμές ζούσαν μια καθιστική ζωή να ξεκινήσουν να γυμνάζονται.

Μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων, και μετά από ένα χαλαρό πρόγραμμα εκγύμνασης (3 φορές την εβδομάδα για 20 λεπτά) οι συμμετέχοντες της έρευνας ανέφεραν ότι άρχισαν να αισθάνονται πολύ λιγότερη κούραση και παραπάνω ενέργεια.

Η γυμναστική σε τακτά χρονικά διαστήματα βοηθά στην ενίσχυση της αντοχής του οργανισμού, συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος και παρέχει οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στους ιστούς.

Επομένως, την επόμενη φορά που θα είστε κουρασμένοι και θα θελήσετε να χαλαρώσετε στον καναπέ σας, προτιμήστε να πάτε έστω για ένα γρήγορο βάδισμα. Δεν θα το μετανιώσετε.

Δεν πίνετε αρκετό νερό

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο της Texas Health Ben Hogan Sports Medicine, Amy Goodson, ακόμα και η ελάχιστη αφυδάτωση του οργανισμού, ακόμα κι ένα 2%, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της ενέργειάς μας. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει μείωση της πίεσης του αίματος με αποτέλεσμα να το κάνει πιο πηκτό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η καρδιά να χτυπά με μειωμένη συχνότητα ελαττώνοντας την ταχύτητα με την οποία το οξυγόνο και άλλες θρεπτικές ουσίες φτάνουν στους μυς και τα ζωτικά μας όργανα.

Μια αποτελεσματική μέθοδος για να βρείτε ακριβώς πόσα υγρά θα πρέπει να καταναλώνετε σε καθημερινή βάση είναι: μετρήστε το βάρος σας σε κιλά και διαιρέστε το δια του δύο. Ο αριθμός που θα προκύψει είναι οι ουγκιές που θα πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά.

Δεν λαμβάνετε αρκετό σίδηρο

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων όπως για παράδειγμα βραδυκινησία, αδιαθεσία, αδυναμία και φυσικά αδυναμία συγκέντρωσης.

Η διαιτολόγος Goodson θεωρεί πως η έλλειψη σιδήρου «Μας κάνει πιο κουρασμένους επειδή παρέχεται λιγότερο οξυγόνο στους μυς και τα κύτταρα».

Προς αποφυγήν της αναιμίας η Goodson προτείνει: εμπλουτίστε τη διατροφή σας με μοσχαρίσιο κρέας, φασόλια, τόφου, αυγά, πράσινα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και φυστικοβούτυρο.

Παράλληλα καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, καθώς η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Προσοχή όμως. Η έλλειψη σιδήρου είναι πιθανό να είναι αποτέλεσμα κάποιας υποκείμενης ασθένειας, επομένως αν παρατηρήσετε τέτοια συμπτώματα θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Είστε τελειομανής

Μπορεί εσείς να θέλετε να είστε τέλειοι σε όλα, αλλά ας το παραδεχτούμε: αυτό είναι αδύνατο. Το μόνο που καταφέρνετε στην προσπάθειά σας να τα κάνετε όλα άψογα είναι να υποβάλλετε τον εαυτό σας σε περισσότερη δουλειά απ’ όση χρειάζεται και να εξοντώνεστε.

Η καθηγήτρια και ψυχίατρος του New York University School of Medicine, Irene S. Levine αναφέρει: «Θέτετε τόσο υψηλούς στόχους που είναι πολύ δύσκολο έως και αδύνατο να υλοποιηθούν, και στο τέλος, δεν λαμβάνετε ικανοποίηση».

Η συμβουλή της Levine είναι να θέτετε έναν χρονικό περιορισμό στα πρότζεκτ που αναλαμβάνετε και να προσπαθείτε να το τηρείτε. Εν καιρώ θα δείτε πως όλος αυτός ο παραπάνω χρόνος που αφιερώνατε στα πάντα δεν συνέβαλε ουσιαστικά στην βελτίωση της εργασίας σας.

Κάνετε την «τρίχα-τριχιά»

Αν το αφεντικό σας σας καλέσει σε ένα μη προγραμματισμένο meeting κι εσείς αμέσως αγχωθείτε ότι θέλει να σας απολύσει, ή αν φοβάστε να κυκλοφορήσετε με το ποδήλατό σας επειδή μπορεί να πάθετε κάποιο ατύχημα, είστε από αυτούς τους ανθρώπους που με το παραμικρό φέρνουν την καταστροφή.

Αυτό το άγχος μπορεί κυριολεκτικά να σας παραλύσει και να σας κουράσει πνευματικά. Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να κάνει τέτοιες «καταστροφικές» σκέψεις, πάρτε μια βαθιά ανάσα και ερωτηθείτε: ποιες είναι οι πιθανότητες να συμβεί όντως αυτό που σκέφτεστε;

Για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις κρίσεις άγχους βγείτε έξω, κάντε διαλογισμό, κάντε γυμναστική ή μοιραστείτε τις σκέψεις σας με έναν φίλο σας. Κάντε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση του προβλήματος και θα δείτε πως τα πράγματα συνήθως δεν είναι τόσο άσχημα όσο νομίζετε.

Παραλείπετε το πρωινό

Το φαγητό είναι η «βενζίνη» του οργανισμού μας. Ακόμα και όταν κοιμόμαστε ο οργανισμός μας συνεχίζει να επεξεργάζεται ό,τι έχουμε καταναλώσει μέσα στη μέρα με σκοπό να διατηρήσει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου.

 Όταν λοιπόν ξυπνάμε το πρωί χρειαζόμαστε πρωινό για να μπορέσει ο οργανισμός μας να «ανεφοδιαστεί» και να συνεχίσει την ομαλή του λειτουργία. Ένα ολοκληρωμένο πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά.

Μερικές από τις καλύτερες επιλογές είναι κουάκερ με σκόνη πρωτεΐνης και μια κουταλιά φυστικοβούτυρο ή ένα smoothie με φρούτα, σκόνη πρωτεΐνης, γάλα με χαμηλά λιπαρά και γάλα αμυγδάλου. Εναλλακτικά μπορούμε να ετοιμάσουμε αυγά με δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

Καταναλώνετε συχνά πρόχειρο φαγητό

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και υδατάνθρακες κατατάσσονται ψηλά στο γλυκαιμικό δείκτη, έναν δείκτη που απεικονίζει το πόσο γρήγορα οι υδατάνθρακες αυξάνουν τα σάκχαρο του αίματος.

Οι έντονες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη κόπωση. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τα επίπεδα του σακχάρου σταθερά στο αίμα καταναλώνοντας πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως σε κάθε γεύμα. Από τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε είναι κοτόπουλο (όχι τηγανιτό) με καστανό ρύζι, σολομό με γλυκοπατάτες ή σαλάτα με κοτόπουλο και φρούτα.

Δεν λέτε «όχι» συχνά

Όλοι όσοι  αφιερώνονται στο να ευχαριστούν τους άλλους, συχνά υπονομεύουν τα δικά τους θέλω και τη δική τους ενέργεια. Και δεν είναι μόνο η σωματική κούραση που σαφώς προκαλείται, αλλά ανά διαστήματα μπορεί να αισθανθείτε θυμό ή μεταμέλεια για κάτι που κάνατε ή δεν κάνατε. Δεν είναι κακό να λέτε «όχι» που και που.

Αν για παράδειγμα το αφεντικό σας σας ζητήσει να δουλέψετε Σάββατο, δεν είστε υποχρεωμένοι να πάτε. Προσπαθήστε να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να αρνείται μια φορά στο τόσο και θα δείτε πως πολύ σύντομα θα νιώσετε πολύ πιο ξεκούραστοι και ήρεμοι.

Στο γραφείο σας επικρατεί ο χαμός

Ένα ακατάστατο γραφείο είναι αρκετό για να σας εξουθενώσει ψυχικά, διότι δεν σας επιτρέπει να συγκεντρωθείτε και περιορίζει την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργαστεί πληροφορίες.

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Princeton «Στο τέλος της ημέρας φροντίστε ώστε ο εργασιακός σας χώρος και τα προσωπικά σας αντικείμενα είναι τακτοποιημένα. Αυτό θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε θετικά την επόμενη μέρα».

Αν το γραφείο σας θυμίζει πεδίο μάχης μην πανικοβληθείτε. Δεν χρειάζεται να τα μαζέψετε όλα με την πρώτη. Ξεκινήστε με μια δουλειά τη φορά και σύντομα θα δείτε διαφορά στις επιδόσεις σας.

Δουλεύετε ακόμα και όταν είστε διακοπές

Όταν αντί να χαλαρώνετε δίπλα στην πισίνα του ξενοδοχείου σας, εσείς κοιτάτε τα email σας, τότε είναι σαν να υπογράφετε την καταδίκη σας. Αν ασχολείστε σε καθημερινή βάση με ζητήματα που σας κουράζουν και σας προκαλούν στρες τότε ο οργανισμός εξουθενώνεται.

Είναι σημαντικό ανά διαστήματα να λείπετε από τη δουλειά και να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας. Ο οργανισμός μας χρειάζεται ξεκούραση  για να μπορέσει να ανανεωθεί και να αποδώσει καλύτερα.

Πάρτε το χρόνο σας και ασχοληθείτε με ευχάριστα πράγματα και θα δείτε πως θα γίνετε πιο δημιουργικοί, πιο παραγωγικοί και πιο αποτελεσματικοί όταν επιστρέψετε στο γραφείο.

Καταναλώνετε αλκοόλ πριν κοιμηθείτε

Μπορεί ένα βραδινό ποτό να ακούγεται σαν μια καλή ιδέα για να χαλαρώσετε πριν πάτε για ύπνο, αλλά αυτό μπορεί πολύ εύκολα να λειτουργήσει σε βάρος σας. Το αλκοόλ αρχικά δημιουργεί μια αίσθηση χαλάρωσης αλλά εν τέλει εμποδίζει τον ύπνο σας.

Ενώ μεταβολίζεται το αλκοόλ δημιουργεί παρενέργειες, προκαλώντας αύξηση στα επίπεδα αδρεναλίνης στον οργανισμό μας. Αν έχετε καταναλώσει αλκοόλ πριν κοιμηθείτε έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες να ξυπνήσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι γιατροί συμβουλεύουν να σταματήσετε την πρόσληψη αλκοόλ τουλάχιστον τρεις ώρες πριν ξαπλώσετε.

Είστε μπροστά από μια οθόνη πριν τον ύπνο

Η ακτινοβολία από τα tablet, τα smartphone ή τους υπολογιστές μπορεί να ρίξει σε καταστολή τα επίπεδα μελατονίνης στον οργανισμό σας, μια ορμόνη που ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου σας.

Κάθε άνθρωπος σαφώς έχει διαφορετική ευαισθησία έναντι της ακτινοβολίας αυτής, αλλά σε γενικές γραμμές είναι καλύτερο να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές συσκευές για μια με δυο ώρες πριν κοιμηθείτε.

Αν πάλι δεν γίνεται να απέχετε από το κινητό σας πριν κοιμηθείτε, τότε φροντίστε να το κρατάτε τουλάχιστον 35 εκατοστά μακριά από το πρόσωπό σας.

Δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς καφεΐνη

Το να ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα φλυτζάνι καφέ δεν είναι κακό, ίσα ίσα! Έρευνες έχουν δείξει ότι μέχρι και τρία φλυτζάνια καφέ τη μέρα είναι πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό. Η υπερβολική χρήση της καφεΐνης όμως μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο του ύπνου σας και να προκαλέσει διαταραχές.

Η καφεΐνη εμποδίζει την αδενοσίνη, το προϊόν των ενεργών κυττάρων που σας βοηθάει να αποκοιμηθείτε καθώς συσσωρεύεται. Η κατανάλωση καφέ ή κάποιου άλλου προϊόντος πλούσιου σε καφεΐνη ακόμα και έξι ώρες πριν τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό.

Προτιμήστε λοιπόν να πίνετε το τελευταίο φλυτζάνι καφέ νωρίς το απόγευμα. 

Ξενυχτάτε το σαββατοκύριακο

Όταν το βράδυ του Σαββάτου ξενυχτάτε, είναι λογικό πως θα κοιμάστε όλο το πρωί της Κυριακής, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να κοιμηθείτε εύκολα την Κυριακή το βράδυ, γεγονός που οδηγεί με τη σειρά του σε στέρηση ύπνου τη Δευτέρα το πρωί που καλείστε να πάτε στη δουλειά.

Αυτός ο φαύλος κύκλος μπορεί να προκαλέσει έντονη κόπωση και να μην είστε σε θέση να αποδώσετε. Από τη στιγμή που δεν μπορείτε να αποφύγετε το ξενύχτι, προσπαθήστε τουλάχιστον το επόμενο πρωί να ξυπνήσετε σχετικά νωρίς και στη συνέχεια να κοιμηθείτε για 20 λεπτά το μεσημέρι.

Ο σύντομος αυτός ύπνος επιτρέπει στο σώμα να ανακτήσει τις δυνάμεις του χωρίς να μπει στα βαθύτερα στάδια του ύπνου που μπορεί να σας κάνουν να ξυπνήσετε πιο κουρασμένοι από όσο νιώθατε πριν κοιμηθείτε.

 

πηγή: sofokleousin.gr

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
mesaralive.gr  23 March, 2015 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα