Νίκος Λυγερός: Οι Τούρκοι λένε πολλά, δεν πράττουν πολλά
Στο Zarpa Radio 89.6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη μίλησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Λυών και στρατηγικός αναλυτής, Νίκος Λυγερός. Θέμα συζήτησης ήταν τα ελληνοτουρκικά, καθώς η ένταση που επικράτησε το τελευταίο διάστημα είχε προκαλέσει ανησυχίες για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, ο κ. Λυγερός ήταν καθησυχαστικός:
“Όλο αυτό συμβαίνει λόγω της εκλογικής εκστρατείας στην Τουρκία. Επειδή ο Ερντογάν δεν πρωτοστατεί στις δημοκοπήσεις, πρέπει να βρει έναν τρόπο να παρουσιάσει τον εαυτό του ως ηγέτη. Ένας τρόπος είναι η κόντρα με την Ελλάδα. Έτσι, επιδιώκει μια κρίση, αλλά όχι θερμό επεισόδιο, γιατί αυτό μπορεί να έχει μεγάλο κόστος και θα ήταν θανάσιμο στις εκλογές για τον ίδιο. Θα πρέπει να διεγείρει την κρίση με την απειλή θερμού επεισοδίου, αλλά χωρίς να το υλοποιήσει, τουλάχιστον πριν τις εκλογές. Τους χρειάζεται δηλαδή ένταση, αλλά μέχρι ένα όριο. Θυμίζει αυτό που λένε, “κρατήστε με μην τον πλακώσω στο ξύλο”, κάτι αντίστοιχο.
Όλη η τουρκική εξουσία σήμερα είναι συντονισμένα αρνητική απέναντι στην Ελλάδα για να προκληθεί μια αντίδραση και αυτό να χρησιμοποιηθεί για να πείσει τους ψηφοφόρους. Και επέλεξαν εμάς γιατί χρειάζεται κάποιος που μπορεί να φανεί ως ισχυρός εχθρός“, εξήγησε ο κ. Λυγερός, προσθέτοντας ακόμα, πως ένα σημείο που προσφέρεται για να δημιουργηθεί πρόβλημα είναι το Καστελόριζο:
“Τα στρατηγικά ενεργειακά κοιτάσματα είναι εκτός Αιγαίου. Αλλά η Τουρκία μπορεί να παίξει με το Καστελόριζο, το οποίο είναι μακριά και υπάρχει εκεί μια “μύτη”, ένα τρίγωνο, όπου παίζει η ΑΟΖ της Τουρκίας και θα ήθελε σε αυτό το σημείο να δημιουργήσει τριβές. Αλλά και η συνθήκη της Λωζάνης και η συνθήκη των Παρισίων περιγράφουν τα Δωδεκάνησα ονομαστικά και σε αυτά περιλαμβάνεται το Καστελόριζο. Εμείς έχουμε κρατήσει μια άμυνα διπλωματική, ενώ κάναμε και την άσκηση “Λόγχη” που έκανε σαφές ότι είμαστε εκεί και ηρέμησαν τα πράγματα”.
12 μίλια και στην Κρήτη
Ερωτώμενος για την σχεδιαζόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια στην Κρήτη, ο κ. Λυγερός τόνισε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή:
“Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια πρέπει να γίνει παντού, αν και αυτό σχετίζεται με το casus belli του 1995. Το κάναμε στο Ιόνιο, το είχαμε ανακοινώσει και για την Κρήτη. Τώρα αυτό ετοιμάζεται και είναι το πρέπον, γιατί δημιουργήσαμε μια καλή συμμαχία στην περιοχή, κάναμε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο και βλέπουμε ότι δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Στην πραγματικότητα είναι καλό το τάιμινγκ για να γίνει”
Τουρκολιβυκό μνημόνιο και πετρέλαια στην Κρήτη: Λένε πολλά, δεν πράττουν πολλά
Ο κ. Λυγερός υπογράμμισε ακόμα, πως οι φανφάρες που συνόδευσαν την υπογραφή του Τουρκολιβυκού μνημονίου μπορεί να άφησαν εντυπώσεις, αλλά η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που προβλήθηκε από τα ΜΜΕ:
“Η Τουρκία σίγουρα θέλει να κάνει κινήσεις για να αμφισβητήσει θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΧ. Αλλά ο τρόπος που παρουσιάζονται οι κινήσεις της είναι παραπλανητικός. Έστειλαν μια μεγάλη αντιπροσωπεία να υπογράψει το μνημόνιο με τη Λιβύη, το οποίο μετά ακύρωσε η βουλή της Λιβύης. Ήταν σόου, η εντύπωση έμεινε. Αυτά που συμφώνησαν ήταν τυπικά, δεν είχαν τίποτα το ιδιαίτερο. Εμείς κάναμε μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, με πέντε σημεία. Η οριοθέτηση Λιβύης -Τουρκίας θεωρητικά θα έπρεπε να έχει πάρα πολλά σημεία, αλλά συμφώνησαν μόνο σε δύο. Ακόμα και ο χάρτης με τον οποίο παρουσίασε αυτά τα δεδομένα ο Ερντογάν ήταν λανθασμένος και στα ΜΜΕ της Ελλάδας έπαιξαν οι λανθασμένοι χάρτες της Τουρκίας για να αναδείξουν το θέμα. Αλλά στο κείμενο της συμφωνίας υπάρχουν οι συντεταγμένες και εκεί φαίνεται ότι τα σημεία που οριοθέτησαν είναι εκτός “οικοπέδων” των κοιτασμάτων.
Αν οι Τούρκοι λένε πως δεν υπάρχουν νησιά, δεν υπάρχουν ΑΟΖ, οικόπεδα, τότε γιατί οριοθετούν με τέτοιο τρόπο που λαμβάνουν υπόψη ακριβώς αυτά τα οικόπεδα; Λένε πολλά, δεν πράττουν πολλά”.
Τέλος, ο στρατηγικός αναλυτής επισήμανε ότι θα πρέπει επιτέλους να προχωρήσουν οι έρευνες στα οικόπεδα πλησίον της Κρήτης, γιατί αυτό θα παγιώσει την κατάσταση και θα κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για την Τουρκία όσον αφορά τις διεκδικήσεις της:
“Δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης υπάρχουν δύο τεράστια θαλάσσια οικόπεδα όπου βρίσκεται η κοινπραξία Exxon Mobil και ΕΛΠΕ και έχει μεγάλη σημασία να αξιοποιηθούν, διότι αγγίζουν τη μέση γραμμή με τη Λιβύη, άρα έχουν γεωπολιτικό ρόλο. Βέβαια είχαμε τέσσερις αναβολές στο ΣτΕ που πρέπει να αποφασίσει για τις προσφυγές (σ.σ. περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν προσφύγει δικαστικά, ζητώντας να μην προχωρήσουν οι έρευνες), τώρα αυτό αναμένεται να γίνει στις 2 Νοεμβρίου. Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουμε, τόσο δυσκολότερο θα είναι για την Τουρκία να ασκήσει πιέσεις ειδικά στην Κρήτη“.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις