«Ιερό deal» ή «βελούδινο» διαζύγιο; Τα «γκρίζα» σημεία της συμφωνίας και οι αντιδράσεις
Η επόμενη μέρα της συμφωνίας βρίσκει κυβέρνηση και εκκλησία να βλέπει η κάθε μία από την δικιά της πλευρά τα θετικά σημεία του κοινού ανακοινωθέντος, προκειμένου να κάμψουν τις οποίες αντιδράσεις υπάρχουν στο εσωτερικό τους αλλά και να δείξουν ποιος βγήκε κερδισμένος από αυτή την διαπραγμάτευση.
Ωστόσο τα «γκρίζα» σημεία της συμφωνίας δείχνουν από την πρώτη στιγμή να είναι αρκετά, ενώ ήδη οι πρώτες αντιδράσεις κυρίως από τον εκκλησιαστικό χώρο έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους. Το βέβαιο όμως είναι ότι η κυβέρνηση μετά από αρκετό καιρό κατάφερε να αλλάξει την ατζέντα επιχειρώντας να λύσει ένα ζήτημα που προκαλούσε πάντα τριβές μεταξύ της Αριστεράς και της Εκκλησίας.
Από την άλλη πλευρά ο Αρχιεπίσκοπος φαίνεται να βγαίνει ισχυροποιημένος από αυτή την συμφωνία, καθώς οι μισθοί των κληρικών δεν χάνονται αφού πάλι θα τους πληρώνει το κράτος έστω μέσω επιχορήγησης, η εκκλησιαστική περιουσία αξιοποιείται, ενώ δεν θα πειραχτεί και το άρθρο του Συντάγματος μέσω της αναθεώρησης.
Αντιδράσεις από του κληρικούς – Έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας
Δεν πέρασαν λίγες ώρες από το πανηγυρικό κλίμα στο Μαξίμου που η κυβέρνηση το εκμεταλλεύτηκε επικοινωνιακά και ο Ιερός Σύνδεσμος των Κληρικών με μια σκληρή ανακοίνωση τάσσεται ενάντια της συμφωνίας. «Ο καιρός του σιγάν έληξε για τους Κληρικούς. Είμαστε πλέον στον καιρό του «λαλείν και του πράττειν» αναφέρουν και καλούν τους μητροπολίτες να μην στηρίξουν την συμφωνία. Οι ιερείς βλέπουν να χάνουν τα προνόμια του δημοσίου και κυρίως αυτό της μονιμότητας, ενώ άγνωστο είναι ακόμα το θέμα της ασφάλισης.
Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεδριάζει το πρωί στην Μονή Πετράκη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ενώ αρκετοί Ιεράρχες εμφανίζονται αιφνιδιασμένοι καθώς δεν γνώριζαν όλα όσα συζητούσε ο Αρχιεπίσκοπος με το Μαξίμου. Βεβαίως για να περάσει η συμφωνία θα πρέπει να πάρει την έγκριση της Συνόδου της Ιεραρχίας δεν αποκλείεται να αποφασιστεί ακόμα και σήμερα η έκτακτη σύγκλιση της προκειμένου να ενημερωθούν αλλά και να τοποθετηθούν επί του θέματος.
Ωστόσο οι πρώτες ενστάσεις ήδη ξεκίνησαν στο παρασκήνιο καθώς δεν βλέπουν με θετικό μάτι την ισχυροποίηση του ρόλου του κ. Ιερώνυμου καθώς όπως είναι γνωστό η κάθε Μητρόπολη είναι αυτόνομη με τον Αρχιεπίσκοπο να μην μπορεί ουσιαστικά να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση.
Οι κληρικοί της Κρήτης - Δωδεκανήσων θα μείνουν εκτός δημοσίου;
Tο κοινό ανακοινωθέν αφορά την Εκκλησία της Ελλάδος, σε κανένα όμως σημείο δεν αναφέρεται τι θα γίνει με τους κληρικούς της Κρήτης και των Δωδεκανήσων που ανήκουν διοικητικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο; Μπορεί ο αριθμός τους να είναι πολύ μικρότερος αλλά αυτό θα δημιουργήσει ιερωμένους δύο ταχυτήτων με εκείνους της Εκκλησίας της Ελλάδος να είναι εκτός δημοσίου και τους άλλους να εντάσσονται κανονικά στο ενιαίο μισθολόγιο.
Στο ταμείο μόνο τα ακίνητα της Αρχιεπισκοπής
Επίσης η εκ νέου δημιουργία του ταμείου αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας που είχε δημιουργηθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά και το ξανασυστήνει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας αφορά κυρίως την ακίνητη περιουσία της Αρχιεπισκοπής και της Μονής Πετράκη και όχι όλων των Μητροπόλεων. Όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσες Μητροπόλεις επιθυμούν μπορούν να εντάξουν και τα δικά τους ακίνητα στο ταμείο χωρίς ωστόσο να είναι υποχρεωτικό.
Ουσιαστικά πρόκειται για εκτάσεις που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο, στο Κολωνάκι αλλά και για δεκάδες ακίνητα στην Αθήνα, τον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη. Τα έσοδα όπως και στην εταιρεία που είχε συσταθεί επί ΝΔ το 2014 θα είναι μοιρασμένα δηλαδή η κάθε πλευρά θα λαμβάνει από 50% των κερδών.
Ανοίγει οι δρόμος για χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο
Με την απόφαση να σταματήσει η μισθοδοσία των κληρικών από το δημόσιο ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για προσλήψεις από την κυβέρνηση καθώς θα διαγραφούν περίπου 10 χιλιάδες κωδικοί όσοι δηλαδή είναι οι ιερείς και οι υπάλληλοι της εκκλησίας. Αν και θα συνεχίζουν να πληρώνονται μέσω κρατικής χρηματοδότησης, στο Μαξίμου εκτιμούν πως με αυτό τρικ θα πάρουν το πράσινο φως από τους θεσμούς για προσλήψεις και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο.
Φόβοι για κύμα συνταξιοδοτήσεων
Η διακοπή της μισθοδοσίας από το δημόσιο δεν αποκλείεται να προκαλέσει κύμα αιτήσεων για συνταξιοδότηση από κληρικούς που βρίσκονται κοντά στο όριο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η ανασφάλεια της επόμενης ημέρας πιθανότατα να οδηγήσει σε αυτή την κίνηση αρκετούς κληρικούς προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν ως δημόσιοι υπάλληλοι.
Αλλάζει όνομα το υπουργείο Παιδείας;
Όλα δείχνουν πως μετά την συμφωνία, από τον τίτλο του υπουργείου Παιδείας θα απαλειφθεί ο όρος και θρησκευμάτων. Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση που θα επιχειρήσει να κάνει το Μαξίμου με στόχο το εσωτερικό του κόμματος και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ερώτημα που τίθεται είναι αν θα εξακολουθήσει να υπάρχει θέση Γραμματέα θρησκευμάτων. Είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει καθώς ο συγκεκριμένος τομέας δεν ασχολείται μόνο με ζητήματα της ελλαδικής εκκλησίας αλλά και με θέματα που αφορούν τα Πατριαρχία και τις άλλες θρησκείες.
thetoc.gr
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για ομόφυλα ζευγάρια: «Είμαι επιφυλακτικός για το νομοσχέδιο»
- Στην Κρήτη ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διάστημα
- “Ως εδώ!”
- Τσίπρας: Ευθύνομαι για το αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι διαμαρτυρίας
- Αλ. Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη, την άλλη Κυριακή εγκαταλείπετε οριστικά το Μέγαρο Μαξίμου (video)