Νηστίσιμα παξιμαδάκια ελαιολάδου με κακάο

cretangastronomy.gr  24 June, 2025 ΑΡΘΡΑ
Νηστίσιμα παξιμαδάκια ελαιολάδου με κακάο

Υλικά

225ml  ( 1 κούπα πλην 2 κουταλιές σούπας) ελαιόλαδο

150ml (3/5 κούπας) χυμό πορτοκαλιού

150 gr  (3/5 κούπας) ζάχαρη

420gr (3 κούπες)  αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 30 ως 50gr (3-5 κουταλιές σούπας)  ακόμη

Περίπου 30gr ( 3 κουταλιές σούπας) κακάο

3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν

¼ κουταλάκι του γλυκού σόδα

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

¼ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

Η κούπα μου και τα κουτάλια μου είναι οι δοσομετρητές που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι 250ml η κούπα, 15ml η κουταλιά της σούπας και 5ml το κουταλάκι του γλυκού.

 

Επί το έργον

Βάζουμε σε ένα μπολ ανάμειξης το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με το χέρι ή με αναδευτήρα   του χεριού. Προσθέτουμε  την κανέλα και το γαρύφαλλο και τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού.

Προσθέτουμε το αλεύρι (μέσα στο οποίο έχουμε βάλει το μπέικιν και το αλάτι) εκτός από μισή κούπα που την κρατάμε στην άκρη, και το ενσωματώνουμε χωρίς να ζυμώσουμε πολύ. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη. Να μη κολλάει, αλλά να θέλει λίγο αλεύρι ακόμη (δεν το βάζουμε τώρα όμως). Στο ένα μέρος προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι που κρατήσαμε (μπορεί να μην το πάρει όλο) ώστε να έχουμε μια εύπλαστη μαλακή ζύμη. Στο άλλο μέρος προσθέτουμε 2-3 κουταλιές κακάο ώστε να γίνει μια καφέ μαλακή εύπλαστη ζύμη.  Αφήνουμε να ξεκουραστούν κανένα μισάωρο οι ζύμες μας. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χωρίζουμε καθεμιά ζύμη σε τρία ίσα μέρη.  Έτσι έχουμε έξι ισομεγέθη κομμάτια ζύμης, τρία «σοκολατένια»  και τρία ανοιχτόχρωμα.  Εγώ επέλεξα αυτή τη φορά τις εξής παραλλαγές:

α) έφτιαξα δύο μακρόστενα φύλλα , ένα από κάθε χρώμα, τα έβαλα το ένα πάνω στο άλλο και  τα τύλιξα σε ένα κυλινδρικό κομμάτι.

β) έπλασα ένα «λουκάνικο» από την σκούρα ζύμη και το τύλιξα σε ένα φύλλο λευκής

γ) έπλασα ένα «λουκάνικο»  σκούρας ζύμης και το Έκλεισα σε ένα στενό φύλλο λευκής, χωρίς να το τυλίξω εξ ολοκλήρου.

Εννοείται ότι μπορούμε να βάλουμε και στις τρείς περιπτώσεις απ’ έξω την σκούρα ζύμη. Χαράσσουμε τα ψωμάκια σε φέτες 1,5 cm περίπου προσέχοντας να μην αποχωριστούνε και τα μεταφέρουμε στο λαμαρινάκι που έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος.   Ψήνουμε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, στη μεσαία σχάρα για 30 λεπτά, να ψηθούν και να ροδίσουν πολύ ελαφρά.

Σβήνουμε τον φούρνο να κρυώνει λίγο.  Μόλις τα ψωμάκια κρυώσουν τόσο όσο για να μπορούμε να τα πιάσουμε, τα χωρίζουμε στις φετούλες με τη βοήθεια ενός μαχαιριού και τα ξανααπλώνουμε στο ταψί.

Ανάβουμε το φούρνο στους 140-150 βαθμούς, κατά προτίμηση στον αέρα, και παξιμαδιάζουμε τις φετούλες για άλλα 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να σκληρύνουν ελαφρά και να ροδοκοκκινίσουν τώρα όσο θέλουμε (σκληραίνουν και όσο κρυώνουν).

Περιμένουμε να κρυώσουν και τα φυλάσσουμε σε κουτί μπισκότων. Αν δεν πάρουν υγρασία διατηρούνται πάνω από μήνα!

 

Παρατηρήσεις

Οι λιγότερο έμπειρες ας κάνουν μικρότερα ψωμάκια, χωρίζοντας τις ζύμες σε 5 μέρη. Έτσι θα μεταφέρονται ευκολότερα στο ταψάκι.
Αν βιαζόμαστε μπορούμε να κάνουμε με τις παραπάνω ποσότητες 2 σοκολατένια και 2 ανοιχτόχρωμα ψωμάκια και να έχουμε μονόχρωμα παξιμαδάκια. Είναι πολύ ωραία η παρουσίασή τους κι έτσι στην μπισκοτιέρα ή στην πιατέλα σερβιρίσματος. Άλλωστε δεν μένουμε μόνο σε ένα οπότε θα δοκιμάσουμε και τις δυο γεύσεις!
Για να γίνουν τραγανά και εύθρυπτα τα παξιμαδάκια μας δεν πρέπει να είναι σκληρή η ζύμη. Καλύτερα να απλώσουν λίγο παρά να σπάνε τα δόντια όσων τα δοκιμάσουν!
Τα καρύδια είναι δική μου προσθήκη και μπορούμε να μη τα βάλουμε ή να τα αντικαταστήσουμε με κάποιο άλλο ξηροκάρπι,

 

cretangastronomy.gr  24 June, 2025 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα