Νέο «μίνι» φορολογικό: Τι αλλάζει για την ακίνητη περιουσία – Τι θα ισχύσει με τον ΕΝΦΙΑ
Ανατροπές φέρνει στην φορολόγηση ακινήτων το νέο νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Σε συνέχεια εξαγγελιών του Πρωθυπουργού, διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο απαλλαγών της ακίνητης περιουσίας από μια σειρά φόρων, ενώ υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις εξασφαλίζεται και έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.
Το πλέγμα των ρυθμίσεων που αφορά ευρύ φάσμα των φόρων που επιβάλλονται στα ακίνητα τίθεται σε διαβούλευση.
Βεβαίως αυτό που πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, είναι ότι οι όποιες παρεμβάσεις δεν αφορούν οριζόντια κάθε έναν από αυτούς, αλλά επί της ουσίας πρόκειται για στοχευμένες φορο-ελαφρύνσεις.
Τι αλλάζει στην φορολογία των ακινήτων
Τι αλλάζει όμως στη φορολογία ακινήτων; Οι ρυθμίσεις που προβλέπει το νέο μίνι – φορολογικό νομοσχέδιο για τα ακίνητα είναι οι ακόλουθες:
Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση. Απαραίτητη προϋπόθεση να τα μισθώσουν ως κύρια κατοικία για τρία χρόνια.
Αναστέλλεται, για ακόμη μία χρονιά η επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα, αυτή την φορά μέχρι τα τέλη του 2025.
«Παγώνει» επίσης για τουλάχιστον ένα ακόμη χρόνο, ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Πως εξασφαλίζονται εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ
Σημαντική είναι και η πρόβλεψη για εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, υπό προϋποθέσεις.
Συγκεκριμένα, μείωση 20% στον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρες). Όσοι έχουν ακίνητα αξίας άνω 500.000 ευρώ διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν κάνουν πλήρη ασφάλιση, ενώ αν δεν το πράξουν έως το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιών από φυσικές καταστροφές.
Εδώ βεβαίως πρέπει να επισημάνουμε πως το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προχωρά συνολικά σε παρεμβάσεις που διαφοροποιούν ριζικά το «χάρτη» υποχρεωτικής ασφάλισης στην χώρα μας.
Ξεκινώντας βέβαια από τα ακίνητα υποχρεωτική, όχι στην κυριολεξία αλλά επί της ουσίας, καθίσταται η ασφάλιση για περιουσία αξίας άνω των 500.000 ευρώ. Εάν δεν προχωρήσουν σε κάλυψη για φυσικές καταστροφές οι ιδιοκτήτες ακινήτων αυτής της αξίας, σε περίπτωση καταστροφής… απλά δεν θα αποζημιώνονται από το Κράτος.
Για τα ακίνητα αξίας χαμηλότερης των 500.000 ευρώ δίνονται κίνητρα -όπως προαναφέρθηκε- για την ασφάλισή τους, καθώς η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώνουν ανεβαίνει από το 10% στο 20%.
Βάσει των σχετικών ανακοινώσεων, περιθώριο έως την 1-6-2025 έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων υψηλής αξίας, προκειμένου να τα ασφαλίσουν έναντι φυσικών καταστροφών καθώς στην αντίθετη περίπτωση δεν θα αποζημιώνονται, όταν προκύπτουν φαινόμενα όπως πλημμύρες ή οποιαδήποτε άλλη καταστροφή δεν προβλέπεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Δείτε επίσης
- Συντάξεις Δεκεμβρίου: Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής των δικαιούχων
- Προϋπολογισμός 2025: Τι προβλέπει για μισθούς, συντάξεις και φόρους
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος
- Πληρωμές: Πότε καταβάλλονται τα επιδόματα και το δώρο Χριστουγέννων – Τι ισχύει
- Black Friday: Οι 9 συστάσεις του ΙΝΚΑ προς τους καταναλωτές
Σχετικά άρθρα
- Οδηγός του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
- Όλες οι αλλαγές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
- Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει στην φορολογία και για ποιους
- Στη Βουλή το νέο φορολογικό -Τι προβλέπει
- Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Πότε θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση – Τι ελαφρύνσεις θα περιλαμβάνει