Νέες τεχνολογίες για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς
Ο εκσυγχρονισμός της εφαρμογής του εθνικού προγράμματος δακοκτονίας (ΕΠΔ) μέσω της ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών και εργαλείων, όσο και η εξοικείωση των εμπλεκόμενων φορέων των 9 περιφερειακών ενοτήτων της χώρας στην εφαρμογή, παρακολούθηση και διαχείριση των εργαλείων αυτών είναι ο στόχος του έργου «Πιλοτική εφαρμογή Νέων Τεχνολογιών για την παρακολούθηση και έλεγχο των πληθυσμών του Δάκου σε διάφορες ελαιοκομικές περιοχές της Ελλάδας «NT4D»».
Το έργο υλοποιήθηκε σε 9 ελαιοκομικές περιοχές της χώρας (Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι, Τριφυλία, Φωκίδα, Σάμος, Λέσβος και Αργολίδα), σε έκταση 150.000 περίπου ελαιόδεντρα ανά Περιφερειακή Ενότητα και είχε διετή διάρκεια (2018-2020).
Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν κατά τη διετή διάρκεια του έργου αφορούσαν:
Καταγραφή της πορείας των γεωργικών ελκυστήρων που εφαρμόζουν δολωματικούς ψεκασμούς καθώς και έλεγχος των παγίδων παρακολούθησης του δάκου σε πραγματικό χρόνο με εφαρμογές ελεύθερου λογισμικού, μέσω έξυπνων κινητών συσκευών με GPS χαμηλού κόστους, για τον έλεγχο και άμεσο εντοπισμό λαθών.
Μοντέλο αυτοματοποιημένου ελέγχου αξιολόγησης των δολωματικών ψεκασμών με τρακτέρ.
Αποθήκευση σε βάση δεδομένων και διαχείριση όλων των γεωχωρικών και περιγραφικών δεδομένων για κάθε πιλοτική περιοχή, επεξεργασία των δεδομένων αυτών και δημιουργία χαρτών επικινδυνότητας για κάθε πιλοτική περιοχή.
Βελτιστοποίηση και αξιολόγηση νέας ηλεκτρονικής παγίδας όπου η καταμέτρηση του δάκου γίνεται αυτόματα μέσω συστήματος επεξεργασίας εικόνας.
Παρακολούθηση ανθεκτικότητας του δάκου στα εφαρμοζόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με τη χρήση σύγχρονων διαγνωστικών εργαλείων και αναβάθμιση της διαδικτυακής πλατφόρμας «Γάλανθος» για την διαχείριση της ανθεκτικότητας του δάκου στα εντομοκτόνα.
Τα αποτελέσματα του έργου στην πρακτική της δακοκτονίας χαρακτηρίστηκαν καθοριστικά καθώς μέσω της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών, μεθοδολογιών και εργαλείων επιτεύχθηκαν:
έγκαιρη και αξιόπιστη αποτύπωση του δακοπληθυσμού στις παγίδες
εύκολη παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της πορείας των ψεκαστικών μέσων
οργάνωση πληροφοριών και δεδομένων με τρόπο ώστε να αντλούνται έγκαιρα και με ευκολία
δυνατότητα πρόγνωσης πιθανής αυξημένης προσβολής
επιλογή βάσει επιστημονικών δεδομένων των αποτελεσματικότερων ανά περιοχή δραστικών ουσιών για την αντιμετώπιση του δάκου
Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) που συμμετείχαν πιλοτικά έχουν εξοικειωθεί με την χρήση των νέων τεχνολογιών και εργαλείων στη δακοκτονία και ο τελικός στόχος είναι η συνολική ενσωμάτωση τους στο ΕΠΔ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και συντονίστηκε από τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, ενώ συμμετέχοντες φορείς στο έργο ήταν επίσης το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το ΙΤΕ – Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης, το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Χανίων και οι Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου, Τριφυλίας, Φωκίδας, Σάμου Μυτιλήνης και Αργολίδας.