Νέα τεχνολογία-επανάσταση στην έρευνα για τον καρκίνο
Mια νέα τεχνολογία που επιτρέπει στους επιστήμονες να μελετούν τα καρκινικά κύτταρα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία κατά του καρκίνου θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους στόχευσης των όγκων.
Μια συσκευή που χρησιμοποιεί νανοσκοπικές βελόνες για την έγχυση ή την εξαγωγή δείγματος από ένα ζωντανό κύτταρο χαιρετίστηκε ως επανάσταση για την έρευνα του καρκίνου.
Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη μεμονωμένων κυττάρων συνήθως τα καταστρέφουν, αλλά αυτή η νέα τεχνολογική μέθοδος επιτρέπει στους ερευνητές να εξάγουν μικροσκοπικά δείγματα από ένα ζωντανό κύτταρο χωρίς να το σκοτώνουν, αναφέρει το βρετανικό μέσο «express» με βάση τα ευρήματα
που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Science Advances».
Η δρ Lucy Stead, αναπληρώτρια καθηγήτρια βιολογίας του καρκίνου του εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο του Leeds, όπου αναπτύχθηκε η συσκευή, δήλωσε: «Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη».
«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια τεχνολογία με την οποία μπορούμε πραγματικά να παρακολουθούμε τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα μετά τη θεραπεία, αντί απλώς να τις υποθέτουμε».
Eνα νέο όπλο στην αντιμετώπιση του καρκίνου
«Αυτού του είδους η τεχνολογία θα προσφέρει ένα επίπεδο κατανόησης που απλά δεν είχαμε ποτέ πριν. Και αυτή η νέα κατανόηση και διορατικότητα θα οδηγήσει σε νέα όπλα στο οπλοστάσιό μας κατά όλων των μορφών καρκίνου».
Το εργαλείο διαθέτει δύο μικροσκοπικές βελόνες που μπορούν ταυτόχρονα να εισάγουν και να εξάγουν δείγμα από ένα μόνο κύτταρο.
Είναι πολύ μικρό εργαλείο για να χειριστεί το ανθρώπινο χέρι, οπότε οι μικροσκοπικές βελόνες ελέγχονται με ακρίβεια από ρομποτικό λογισμικό.
Η ομάδα του Leeds χρησιμοποίησε τη συσκευή για να μελετήσει τα κύτταρα του γλοιοβλαστώματος (GBM), της πιο θανατηφόρας μορφής καρκίνου του εγκεφάλου , επί 72 ώρες. Περίπου 3.200 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με πολύμορφο γλοιοβλάστωμα κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι μη ιάσιμο.
Τα κύτταρα του γλοιοβλαστώματος είναι ιδιαίτερα «ελαστικά» και μπορούν να προσαρμόζονται γρήγορα, γεγονός που τα βοηθά να αναπτύξουν αντίσταση στην ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία.
Ωστόσο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα που παρατήρησαν έγιναν στην πραγματικότητα πιο σταθερά και λιγότερο ελαστικά αμέσως μετά τη θεραπεία.
Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να εισέλθουν σε μια περίοδο σταθερότητας προτού επιστρέψουν στην πρότερη επιθετική τους κατάσταση, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να βρεθούν τρόποι για τη θανάτωσή τους.
Το εργαλείο θα επιτρέψει επίσης στους ερευνητές να εντοπίσουν και να πάρουν δείγματα κυττάρων που δεν σκοτώνονται από τη χημειοθεραπεία, τα οποία οδηγούν στην επανεμφάνιση του καρκίνου. Ελπίζεται ότι η εκμάθηση του τρόπου παρεμπόδισης της προσαρμογής των όγκων θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου.
Βήμα στην κατανόηση της ασθένειας
Η Στεντ πρόσθεσε: «Είναι τόσο σημαντικό να μπορούμε να παρατηρούμε και αυτά τα κύτταρα καθώς αλλάζουν, ώστε να μπορούμε να χαρτογραφήσουμε το ταξίδι που μπορούν να κάνουν αυτά και στη συνέχεια να βρούμε τρόπους να τα σταματήσουμε σε κάθε φάση.
«Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να είναι μεταμορφωτική για τον συγκεκριμένο καρκίνο, βοηθώντας μας να εντοπίσουμε επιτέλους αποτελεσματικές θεραπείες για αυτή την απαίσια, ανίατη ασθένεια».
Ο Δρ Σάιμον Νιούμαν, επιστημονικός υπεύθυνος του The Brain Tumour Charity, δήλωσε: «Η ανάπτυξη αυτής της νέας τεχνολογίας, η οποία μπορεί να εξάγει δείγματα από καρκινικά κύτταρα που αναπτύσσονται στο εργαστήριο πριν και μετά τη θεραπεία, θα δώσει μια μοναδική εικόνα για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί η αντίσταση στα φάρμακα και να οδηγήσει στην επανεμφάνιση των όγκων».
«Ελπίζουμε ότι αυτό το σημαντικό έργο, που χρηματοδοτείται από το The Brain Tumour Charity, θα βελτιώσει τις γνώσεις μας για αυτούς τους πολύπλοκους όγκους του εγκεφάλου και θα μας επιτρέψει να βρούμε νέες, πιο αποτελεσματικές θεραπείες, κάτι που είναι επειγόντως απαραίτητο για όσους αντιμετωπίζουν αυτή την καταστροφική ασθένεια».
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Δραματική αύξηση καρκίνων του παχέος εντέρου σε παιδιά, έφηβους και νέους
- Βιταμίνη D: «Kλειδί» για την ανοσία κατά του καρκίνου και την αποτελεσματική ανοσοθεραπεία
- Καρκίνος: Ανησυχητικά στοιχεία - Αύξηση της νόσου σε ηλικίες κάτω των 50
- Επιστήμονες ανέπτυξαν χημειοθεραπεία ικανή να σκοτώσει όλους τους συμπαγείς καρκινικούς όγκους
- Ελπίδα για την ανθρωπότητα: Τι εξηγούν επιστήμονες για τον τρόπο που θα δρα ο καρκίνος στο μέλλον