
Το 2022, μια επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Jaume I (UJI), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα, απέδειξε ότι ένα εκχύλισμα ελιάς μπορούσε να αναστείλει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό του καρκίνου του παχέος εντέρου in vitro. Τώρα έχει διαπιστωθεί ότι το εκχύλισμα αυτό είναι επίσης ασφαλές για τα υγιή κύτταρα.
Η παρούσα μελέτη βασίστηκε στις ιδιότητες ενός εκχυλίσματος ελιάς που παράγεται στο Castellón, συγκεκριμένα στο La Foia de l’Alcalatén με την επωνυμία Sabor del Temps, από την οποία παράγεται το αντίστοιχο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO). Το εκχύλισμα αυτό από την ελιά όχι μόνο αναστέλλει το 30% της ανάπτυξης του αδενοκαρκινώματος του παχέος εντέρου HT-29 και του MCF -7 αδενοκαρκίνωμα μαστού σε δόση 30 ug/mL in vitro, αλλά είναι επίσης ακίνδυνο για τα υγιή κύτταρα.
Ο Pedro Miguel Carda και η Eva Falomir, καθηγητές στο UJI και μέλη της ερευνητικής ομάδας Joining Medicine And Chemistry, έδειξαν ότι αυτό που επιτεύχθηκε πριν από χρόνια με ένα εκχύλισμα από τις ελιές που έδιναν το αντίστοιχο EVOO, έχει πλέον επιβεβαιωθεί με το ίδιο το ελαιόλαδο.
Δείτε επίσης
- Πίεση: Ο χυμός που ίσως την «ρίχνει» σε 2 εβδομάδες
- Τέσσερις τροφές που δεν μας ανεβάζουν την πίεση
- Τι παραβλέπουν πολλοί γονείς στη συζήτηση για τα κινητά στα σχολεία
- Βρώμη vs αυγά: Ποιο πρωινό είναι πλουσιότερο σε ίνες και πρωτεΐνη;
- Μετά το μη αφαιρούμενο καπάκι, τα πλαστικά μπουκάλια αλλάζουν ξανά -Δείτε πώς