Νέα Δημοκρατία: Ισπανική υποχώρηση για Ντόρα στο ΕΛΚ

Ραβανός Αρης  21 October, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
Νέα Δημοκρατία: Ισπανική υποχώρηση για Ντόρα στο ΕΛΚ

«Ισπανική υποχώρηση», σάλπισε καθ’ υπερβολή η Νέα Δημοκρατία και Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Ντόρα Μπακογιάννη αποφάσισαν να μην είναι τελικά η πρώην υπουργός υποψήφια για μια εκ των θέσεων των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο εκλογικό συνέδριο που θα γίνει αύριο και μεθαύριο στην Ισπανία.

Η απόφαση των δυο πολιτικών ελήφθη στη σκιά των πληροφοριών ότι στις τάξεις του ΕΛΚ επικρατεί εκνευρισμός για την στάση της ΝΔ στην πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή επί του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα που απορρέουν από το τρίτο μνημόνιο.

Η μη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Ν.Δ. και γενικά η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που σήκωσε εν μέρει αντιμνημονιακή σημαία, επιστρέφοντας σε παλαιότερες εποχές, όπου οι αντιμνημονιακοί τόνοι ήταν κυρίαρχοι επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά, έχει ενοχλήσει σφόδρα το ΕΛΚ.

Μόνο τυχαία δεν ήταν και η κίνηση του προέδρου της Ν.Δ. να εγκαλέσει την περασμένη Παρασκευή από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι ζήτησε από την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ «να μας κάνει ντα» για να πιέσει την αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει το μνημονιακό πολυνομοσχέδιο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στον πυρήνα του…ιερατείου της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, η ΝΔ αποτελεί μια μικρή δύναμη, καθώς διαθέτει μόλις πέντε ευρωβουλευτές, έχει μικρή επιρροή πλέον σε σχέση με το παρελθόν, αλλά κυρίως υπάρχει μείζον ζήτημα αξιοπιστίας, φερεγγυότητας και εμπιστοσύνης.

Αυτό το κλίμα, το οποίο θα το διαπιστώσουν οι τέσσερις υποψήφιοι για την αρχηγία της Ν.Δ., στη Μαδρίτη κατά τη διάρκεια του εκλογικού συνεδρίου του ΕΛΚ επηρέασε και σε μεγάλο βαθμό στην επιλογή της απόσυρσης της υποψηφιότητας της κυρίας Μπακογιάννη.

«Περισσότερο στο ΕΛΚ ασχολούνται πλέον με το κόμμα του Νίκου Αναστασιάδη, του Προέδρου της Κύπρου, παρά με τη Ν.Δ. Οι Κύπριοι δεξιοί είναι πιο φερέγγυοι συνομιλητές για τους ηγέτες του ΕΛΚ» τόνισε στο «Βήμα» κεντρικό πρόσωπο της Ν.Δ. που γνωρίζει πολύ καλά τι γίνεται στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

Η αρχική απόφαση της κυρίας Μπακογιάννη να θέσει υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ άνοιξε και μέτωπο τόσο εσωτερικό με τον κ. Σαμαρά όσο και με τους Κυπρίους δεξιούς, του Δημοκρατικού Συναγερμού, αδελφού προς τη Ν.Δ. κόμματος.

Στη Ν.Δ. τα μηνύματα που έφθαναν εδώ και μέρες δεν ήταν ενθαρρυντικά για την υποψηφιότητα της κυρίας Μπακογιάννη που διαπίστωνε και η ίδια ότι ήταν δύσκολη η εκλογή της. Η ίδια ήταν μεταξύ των 13 υποψηφιοτήτων για τις 10 θέσεις αντιπροέδρων στο ΕΛΚ, τις οποίες διεκδικούν και πέντε εν ενεργεία κοινοτικοί επίτροποι. Η απόφαση της απόσυρσης ήταν συνδυασμός πολλών παραγόντων και κυρίαρχο ρόλο διαδραμάτισε η κακή εικόνα που έχει η ίδια η Ν.Δ. στις τάξεις της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

Η απόφαση για την απόσυρση της υποψηφιότητας της κυρίας Μπακογιάννη ελήφθη από κοινού με τον πρόεδρο της Ν.Δ. την περασμένη Κυριακή και ενημερώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας η ανώτατη διοίκηση του ΕΛΚ.

Αμέσως ξεκίνησε ένας γύρος παρασκηνιακών συζητήσεων, όπου φήμες, σενάρια και πληροφορίες έγιναν…κουβάρι και η αλήθεια χάθηκε κάπου στο δρόμο. Κάποια στιγμή έγινε διαρροή ότι για την απόσυρση της υποψηφιότητας της κυρίας Μπακογιάννη που συμφώνησε πολιτικά να στηρίξει τον κ. Μεϊμαράκη στη μάχη της διαδοχής, διαδραμάτισε ρόλο και ο κ. Σαμαράς, τον οποίο εγκαλούν ότι παρασκηνιακά αρκετοί υποστηρικτές του σε όλη την Ελλάδα στηρίζουν τον Απόστολο Τζιτζικώστα και κάποιοι τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Υποστηρικτές της κυρίας Μπακογιάννη υποστηρίζουν ότι ο πρώην Πρωθυπουργός φέρεται να επικοινώνησε το προηγούμενο διάστημα με κεντρικά στελέχη του ΕΛΚ, τονίζοντάς τους, πως η στήριξη της υποψηφιότητάς της αποτελεί παρέμβαση στα εσωτερικά της Ν.Δ. και μάλιστα σε μια περίοδο που έχει εσωκομματικές εκλογές.

Μόλις πληροφορήθηκαν στο γραφείο του κ. Σαμαρά τι κυκλοφορεί στην πολιτική αγορά των Αθηνών, ξέσπασαν σε γέλια. «Είναι γελοίο αυτό που κυκλοφορεί. Ξεπερνάει και τον πιο ευφάνταστο σεναριογράφο. Η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια» έλεγαν υποστηρικτές του κ. Σαμαρά και ταυτόχρονα επεσήμαναν με μειδίαμα: «Μα, είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς σοβαρά ότι ο πρώην Πρωθυπουργός θα έπεφτε τόσο χαμηλά και θα τηλεφωνούσε στους περίπου 700 συνέδρους για να κόψει την Μπακογιάννη;».

Πάντως, το κλίμα στο εσωτερικό της Ν.Δ. από τη συγκεκριμένη ιστορία έχει επιβαρυνθεί και πάλι, αφού αναζωπύρωσε πάθη από το παρελθόν. Ακόμα και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης φέρεται ενοχλημένος, καθώς ήθελε εξ αρχής να είναι αυτός υποψήφιος για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ, καθώς λόγω της παρουσίας του στο Ευρωκοινοβούλιο είχε αναπτύξει δεσμούς και σχέσεις με βουλευτές.

Όμως, ο κ. Μεϊμαράκης, όπως κατηγορείται, αρνήθηκε στον κ. Κεφαλογιάννη και συμφώνησε πολιτικά με την κυρία Μπακογιάννη ενόψει και των εσωκομματικών εκλογών, χωρίς να ενημερώσει κανέναν και προκλήθηκαν πολλές εσωτερικές αναταράξεις.

Η ιστορία αυτή δημιούργησε και κρίση στη σχέση της ΝΔ με το ΔΗΣΥ και αυτό διότι οι Κύπριοι ήθελαν να είναι υποψήφιος ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου και πίστευαν ότι θα εκλεγόταν. Μόλις όμως πληροφορήθηκαν ότι θα είναι υποψήφια η κυρία Μπακογιάννη και λόγω των καλών σχέσεων του ΔΗΣΥ μαζί της αποφασίστηκε να υποχωρήσουν οι Κύπριοι, αλλά από χθες υπάρχει ενόχληση.

Το δεδομένο είναι ότι η Ν.Δ. με τις ερασιτεχνικές κινήσεις της έχασε μια σημαντική ευκαιρία να είναι ένα στέλεχός της στην αντιπροεδρία του ΕΛΚ, θέση που κατείχε πριν περίπου μια δεκαετία ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Σε αυτό το κλίμα και μόνο η ανακοίνωση της επίσημης αντιπροσωπείας της Ν.Δ. (σ.σ. συμμετέχει και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης που στηρίζει τον κ. Μεϊμαράκη) που θα μεταβεί στη Μαδρίτη άνοιξε νέο γύρο συζητήσεων, καθώς από το λίστα απουσιάζει ο κ. Σαμαράς που θα ταξιδέψει μόνος του στην Ισπανική πρωτεύουσα, καθώς ο πρώην Πρωθυπουργός είναι εκ των κεντρικών ομιλητών του ΕΛΚ σε εκδήλωση με θέμα τον λαϊκισμό στην Ευρώπη.

Το ερώτημα είναι εάν η Ν.Δ. μεταφέρει την εσωτερική της κρίση και τα εσωκομματικά της προβλήματα στο εκλογικό συνέδριο του ΕΛΚ και μένει να φανεί πως θα συμπεριφερθούν οι υποψήφιοι αρχηγοί, ο κ. Μεϊμαράκης και οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας που θα είναι στην Μαδρίτη.

Πηγή: tovima.gr

 

Ραβανός Αρης  21 October, 2015 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα