Νέα ανησυχητικά στοιχεία για την παγκόσμια αγορά ελαιολάδου-Η τιμή στην Ελλάδα
«Χρυσός» στο εμπόριο, «ψίχουλα» στους παραγωγούς
Πανωλεθρία στις τιμές παραγωγού, «χαράς ευαγγέλια» στο εμπόριο καταδεικνύουν τα νέα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Από την άλλη, αυξητική πορεία ακολουθούν οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία, ενώ σταθερότητα παρουσιάζουν στην Τυνησία.
Στο μεταξύ, η Ισπανία, μετά την κινητοποίηση των Ισπανών ελαιοπαραγωγών, έλαβε εθνικά μέτρα αποθεματοποίησης 300.000 τόνων λαδιών (βιομηχανικών). Το ερώτημα που τίθεται είναι: «Η δική μας χώρα γιατί ποτέ μέχρι σήμερα δε χάραξε εθνική στρατηγική σε ένα εθνικό προϊόν και άλλοτε “χρυσοφόρο”;». «Μέσω των συνεταιρισμών γίνεται η αποθεματοποίηση στην Ισπανία», όπως απαντάει στα σχετικά δημοσιεύματά μας ο έμπορος ελαιολάδου και νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Μαλεβιζίου Μιχάλης Αλμπαντάκης, ο οποίος και επισημαίνει ότι για να γίνει αποθεματοποίηση θα πρέπει οι παραγωγοί να μείνουν απλήρωτοι τουλάχιστον για το μισό ελαιόλαδο που θα οδηγηθεί σε αυτή τη διαδικασία.
Αναλυτικότερα, από τη μια έχουμε την πανωλεθρία των τιμών και από την άλλη έχουμε την αύξηση του διεθνούς εμπορίου ελαιολάδου. Η αύξηση αυτή παρουσιάζεται την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου 2018 και Φεβρουαρίου 2019. Τα στοιχεία δείχνουν να έχουμε αύξηση στις εισαγωγές ελαιολάδου στην Αυστραλία (21%), στην Ιαπωνία (19%), στη Ρωσία (19%), στις ΗΠΑ (17%), στη Βραζιλία (15%) και στον Καναδά (7%).
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το IOC, οι μέσες τιμές παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία στα τέλη Απριλίου διαμορφώθηκαν στα 2,39 ευρώ/κιλό, παρουσιάζοντας μια πτώση κατά 21% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Οι τιμές έξτρα παρθένου στην Ιταλία στα μέσα Απριλίου έφτασαν στα 6 ευρώ/κιλό, παρουσιάζοντας μια αύξηση κατά 48% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Οι τιμές στην Ελλάδα τον Απρίλιο κυμάνθηκαν στα 2,68 ευρώ/κιλό, με μείωση κατά 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή.
Οι τιμές στην Τυνησία παραμένουν σταθερές στα 3,43 ευρώ/κιλό, που όμως είναι μειωμένες κατά 18% σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην Ισπανία συνεχίζεται επίσης και η πτώση τιμών και για τα εξευγενισμένα ελαιόλαδα (λαμπάντε). Στα τέλη Απριλίου, η τιμή τους διαμορφώθηκε στα 2,03 ευρώ/κιλό, σημειώνοντας πτώση κατά 26% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Οι χαμηλές τιμές στα λαμπάντε φαίνεται να «πιέζουν» και τις τιμές του έξτρα παρθένου στην Ισπανία. Μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου, η διαφορά τιμής μεταξύ εξαιρετικά παρθένου και εξευγενισμένου ελαιολάδου κυμαινόταν στα 0,36 ευρώ/κιλό. Στην Ιταλία, η αντίστοιχη διαφορά τιμών μεταξύ των δύο κατηγοριών ελαιολάδων ήταν στα 0,43 ευρώ/κιλό.
Αποθεματοποίηση: «Αν οι ελαιοπαραγωγοί είχαν τη νοοτροπία των Ισπανών...»
Ωστόσο, για τους 300.000 τόνους των ισπανικών λαδιών που οδηγούνται στην αποθεματοποίηση, ο έμπορος ελαιολάδου Μιχάλης Αλμπαντάκης απάντησε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ότι «εκεί οι παραγωγοί έχουν διαφορετική νοοτροπία. Για να οδηγηθεί το λάδι τους στην αποθεματοποίηση, τουλάχιστον το 50% δε θα το πληρωθούν. Εδώ αυτή η νοοτροπία δεν υπάρχει. Αντιθέτως, έχουν ανά πάσα στιγμή την απαίτηση από τον έμπορο να τους πληρώσει το λάδι που του έχουν παραδώσει, με συνέπεια να ευθύνονται οι ίδιοι για τη συνεχή πτώση των τιμών του», είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Αλμπαντάκης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, αν συνεχιστεί η νοοτροπία αυτή, πολύ γρήγορα η τιμή του κρητικού ελαιολάδου θα κατρακυλήσει στα 2 ευρώ το κιλό. Δεν απέκλεισε, πάντως, και ο ίδιος το ενδεχόμενο η Ισπανία στη νέα ελαιοκομική περίοδο να έχει μείωση της παραγωγής της και να υπάρξει βελτίωση των τιμών του ελαιολάδου στην αγορά.
«Εγώ, για να καταλάβετε, σε δύο μήνες έχω πληρώσει 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε λάδια ποσότητας γύρω στους 500 τόνους. Επομένως, οι ίδιοι οι παραγωγοί δημιουργούν το πρόβλημα όταν τρέχουν να κόψουν αμέσως το λάδι τους. Δε γίνεται να έχουν όλοι οι παραγωγοί ανάγκη. Απλά είναι πιεστικοί - και δικαίωμά τους είναι - αλλά να μην περιμένουν μετά το λάδι να έχει προοπτική. Σε λίγο το λάδι θα πάει στα 2 ευρώ, αν συνεχίσουν έτσι. Οι παραγωγοί πρέπει να το τιμολογούν με βάση τις ανάγκες τους. Στην Ισπανία, οι παραγωγοί μέσω της αποθεματοποίησης τι κάνουν: Έχουν, ας πούμε, παραδώσει 10 τόνους λάδι; Συμφωνούν να γίνει η διαδικασία αυτή και να μην πληρωθούν το μισό τους λάδι».
Ο κ. Αλμπαντάκης συνέχισε λέγοντας ότι δεν υπάρχει παραγωγός στη χώρα μας που να έχει τη λογική αυτή. Και για τη φετινή χρονιά μάς είπε ότι «φαίνεται μια καλή χρονιά από άποψη βεντέμας, αλλά να δούμε και τι θα γίνει με τη δακοκτονία. Έχω νομίζω ότι θα πρέπει να αρχίσει η δακοκτονία φέτος γύρω στις 15 με 20 Ιουνίου. Διότι έχει δροσούλα το βράδυ και ζέστη τη μέρα. Ο δάκος γεννάει. Και σε δεκαπέντε μέρες που έχουμε την καρπόδεση δε θα πρέπει να περιμένουμε. Και οι ίδιοι οι παραγωγοί να πάνε και να ψεκάσουν. Μην τα αφήνουν όλα στην Περιφέρεια».
Και κατέληξε λέγοντας ότι «για τα αποθέματα που υπάρχουν από πέρυσι θα πρέπει οι παραγωγοί να ξέρουν ότι κανένας έμπορας δε θα πάει φέτος να αγοράσει λάδι από σπίτια. Όλα τα λάδια που θα αγοράσουμε θα είναι μέσα από τα ελαιοτριβεία. Τα λάδια στα σπίτια πλέον είναι υποβαθμισμένης ποιότητας».
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: Έρχεται το 2ο “South Santa Run”!
- Nations League Playoffs: Ο δρόμος για την άνοδο περνάει απ’ τη...Σκωτία!
- Αυθεντικό πεϊνιρλί με χωριάτικο λουκάνικο και κασέρι
- Πλήρης ανατροπή για το ελαιόλαδο – Κατρακυλά η τιμή… μειωμένη και η παραγωγή
- Προϋπολογισμός 2025: Οι αλλαγές μέσα από 16 ερωταπαντήσεις