Στην κούρσα και ο Αδωνις καθώς έγινε δεκτή η ένσταση που υπέβαλε στην ΚΕΦΕ.
Πως θα κινηθούν Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης, Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης.
Σε ποιους θα στοχεύσουν και με ποιο τρόπο θα τους πλησιάσουν.
Τα «όπλα», οι αιχμές κατά των αντιπάλων και οι δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα.
ΝΔ: Η στρατηγική των τεσσάρων υποψηφίων αρχηγών
Μάχη για τέσσερις θα είναι τελικά η εσωκομματική διαδικασία στη ΝΔ για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος, ύστερα από την προ ολίγου δικαίωση της ένστασης του Άδωνι Γεωργιάδη. Ο βουλευτής της Β' Αθήνας, μετά τα τραγελαφικά που διαδραματίστηκαν χθες και την... επτάλεπτη καθυστέρηση υποβολής του φακέλου του, θα είναι τελικά υποψήφιος και μαζί με τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Κυριάκο Μητσοτάκη και Απόστολο Τζιτζικώστα ξεκινούν από τη Δευτέρα την προσπάθεια να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των νεοδημοκρατών.
Όλα τα μεγάλα στελέχη της ΝΔ χαιρέτησαν την απόφαση της ΚΕΦΕ να κάνει δεκτή την υποψηφιότητα Γεωργιάδη. Ο ίδιος δήλωσε αμέσως μετά ότι «η απόφαση της ΚΕΦΕ ήταν τυπικά ορθή, ουδέποτε την κατηγόρησα ότι υπήρξε δόλιος τρόπος. Ήταν δικό μου σφάλμα που καθυστέρησα και δεν ενημέρωσα για την καθυστέρηση αυτή, δεν άφησα καμία αιχμή κατά της Επιτροπής. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκο που είδε με επιείκεια το θέμα, πολλές από τις κατηγορίες εναντίον του είναι άδικες». Όπως είπε «είμαστε αγαπημένοι, όχι ανταγωνιστές αλλά συναγωνιστές, αντίπαλός μας είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας τον οποίο αν βγω πρόεδρος, θα κερδίσω. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τον Αντώνη Σαμαρά η παρέμβαση του οποίου με συγκίνησε».
Από την πλευρά του, πάντως ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ άφησε νέα καρφιά για τον Ανδ. Παπαμιμίκο, λέγοντας ότι έχει να μιλήσει μαζί του, τηλεφωνικά ή δια ζώσης, από την ημέρα των εκλογών.
Η απόφαση της ΚΕΦΕ για Άδωνι
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) της Νέας Δημοκρατίας, αφού εξέτασε την από 2.10. 2015 έγγραφη ένσταση του μέλους του κόμματος κ. Άδωνι Γεωργιάδη κατά της χθεσινής της απόφασης, με την οποία είχε απορρίψει ομόφωνα το φάκελο της υποψηφιότητάς του, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του καταστατικού και της από 24.9.2015 υπ' αρ. 2 απόφασή της, λόγω εκπρόθεσμης κατάθεσης και αφού άκουσε τις προφορικές εξηγήσεις του ενιστάμενου, τον οποίο είχε προηγουμένως καλέσει να εμφανιστεί ενώπιoν της , ειδικά γι' αυτόν το σκοπό, αποφάσισε τα ακόλουθα:
1 ) Έκανε τύποις δεκτή την ένσταση.
2) Εξέτασε την ένσταση κατ' ουσία και αποφάσισε να την κάνει αποδεκτή, κατά πλειοψηφία για τους λόγους ανωτέρας βίας που αναφέρονται σ' αυτήν σε συνδυασμό με τις προφορικές εξηγήσεις που έδωσε ενώπιόν της ο ενιστάμενος ο οποίος παραδέχτηκε ότι δεν ενημέρωσε την ΚΕΦΕ, ως όφειλε, για την πιθανή καθυστέρηση της προσέλευσής του. Πέραν της ένστασης και των προφορικών εξηγήσεων του ενιστάμενου, η ΚΕΦΕ έλαβε υπόψη της και συνεκτίμησε τις απόψεις που εξέφρασαν δημόσια και οι υπόλοιποι υποψήφιοι.
3) Προχώρησε σε αποσφράγιση του φακέλου της υποψηφιότητας του ενιστάμενου, χωρίς την παρουσία του και διαπίστωσε την ύπαρξη των υπογραφών 50 μελών της Πολιτικής Επιτροπής που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του.
Κατά τα λοιπά, θα ακολουθήσει και στην περίπτωση του κ. Γεωργιάδη η ίδια διαδικασία εξέλιξης των υπογραφών που συνοδεύουν την υποψηφιότητά του, η οποία ακολουθείται και για τους άλλους τρεις υποψηφίους που ανακοινώθηκαν χθες, μετά το πέρας της οποίας η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή θα προβεί στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων και την έκδοση των σχετικών ανακοινώσεων.
Οι ισορροπίες
Ενδιαφέρον από εδώ και πέρα παρουσιάζουν οι στηρίξεις που θα έχουν στο εσωκομματικό πεδίο οι υποψήφιοι, οι πιθανές συνεργασίες που θα συμφωνηθούν πάνω ή κάτω από το τραπέζι ίσως ενόψει και του δεύτερου γύρου (ο πρώτος για να εκλεγεί χρειάζεται 50% + 1) και ενώ οι ζυμώσεις και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ήδη εδώ και μέρες έχουν ξεκινήσει.
Ο καθένας από τους τέσσερις πλέον ξεκινά να χαράζει τη δική του στρατηγική με την οποία αισιοδοξεί ότι θα φτάσει στον επιθυμητό στόχο: να ηγηθεί της παράταξης και να ξεκινήσει τη δύσκολη προσπάθεια ανασυγκρότησής της.
Βαγγέλης Μεϊμαράκης
Θεωρείται από πολλούς ως αυτός που μπορεί να κρατήσει ενωμένο και συμπαγές το κόμμα και να επιδιώξει την ενίσχυσή του με την προσέλκυση νέων ψηφοφόρων. Παρουσιάζει ως «όπλα» του την υψηλή συσπείρωση που πέτυχε η ΝΔ στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου (παρά τη βαριά ήττα), τις γνώσεις και την εμπειρία του από την πολυετή ενασχόληση με την πολιτική πάντα μέσα από τη ΝΔ.
Φροντίζει να υπενθυμίσει ότι υπηρετεί την παράταξη από τότε που ιδρύθηκε και δεν την παράτησε ποτέ, ούτε απομακρύνθηκε «όταν ήταν στα κάτω της», στοχεύοντας στο θυμικό των ψηφοφόρων του κόμματος. Δείχνει να έχει, έστω εμμέσως, τη στήριξη του Κώστα Καραμανλή αλλά και πολλών γαλάζιων βουλευτών και ενόψει εκλογών η στήριξη αυτή αναμένεται να ενταθεί και με άλλες υπέρ του δηλώσεις.
Σε όσους τον κατηγορούν ότι εκφράζει το παλαιό, απαντά ότι δεν πιστεύει «στη διαμάχη των γενεών, αλλά στη διαμάχη των ιδεών» και το ζήτημα, όπως λέει, δεν είναι να βρει η ΝΔ τον αντι-Τσίπρα «γιατί τότε δεν θα ήταν ΝΔ».
Απευθύνει προσκλητήριο για ενεργή συμμετοχή των φίλων της ΝΔ στη διαδικασία εκλογής αρχηγού και μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή των προσώπων που υπογράφουν την υποψηφιότητά του. Πρόκειται όχι για βουλευτές και περιφερειάρχες, αλλά για στελέχη «της διπλανής πόρτας», προερχόμενα από τις τοπικές οργανώσεις του κόμματος.
Κυριάκος Μητσοτάκης
Τη δέσμευση ότι «από τη στροφή της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία το κόμμα μας θα βγει πολύ πιο ενωμένο και πολύ πιο ισχυρό», δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους νεοδημοκράτες που θα προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες.
Εκφραστής της ανάγκης στροφής «στο κέντρο και τον ρεαλισμό», απευθύνεται στους εργαζομένους αλλά όχι στους συνδικαλιστές, στους φιλοευρωπαϊστές που επιζητούν την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας και στην κοινωνία των πολιτών «που αυτοοργανώνεται, δρα και δημιουργεί μακριά από το κράτος». Τονίζει την ανάγκη ανανέωσης της παράταξης με πρώτη κίνηση την αλλαγή γενιάς στην ηγεσία και έχει ως «όπλα» στη φαρέτρα του την πολυετή θητεία του στα βουλευτικά έδρανα και τις υπουργικές θέσεις που είχε, καθώς και τις καλές σχέσεις που διατηρεί με πρόσωπα – κλειδιά στις Βρυξέλλες και γενικότερα στο εξωτερικό.
Βασικό μειονέκτημά του είναι το... επίθετό του και η κατηγορία που του αποδίδεται ότι αποτελεί γόνο πολιτικής οικογένειας. Ο ίδιος προσπαθεί να δείξει ότι είναι «αυτόφωτος» και ζητά να αξιολογηθεί για τις ικανότητές του και τα μέχρι τώρα πεπραγμένα του. Υπερασπίζεται την πολιτική της διακυβέρνησης Σαμαρά, την οποία υπηρέτησε, χαρακτηρίζοντάς την «αναγκαστική, προκειμένου στη συνέχεια η κοινωνία να δει φως στο τούνελ», αν και αναγνωρίζει και πολλά από τα λάθη που έγιναν τότε.
Απόστολος Τζιτζικώστας
Ο νεότερος «μνηστήρας», μόλις 37 ετών, επιχειρεί να περάσει τον αέρα της ανανέωσης και της μάχης της νέας γενιάς. Σε συνέχεια της ανεξάρτητης πορείας του στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου εναντιώθηκε στην επίσημη κομματική επιλογή ωστόσο κέρδισε με συντριπτική διαφορά τις εκλογές, θα προσπαθήσει και τώρα να κρατήσει διακριτές αποστάσεις από κάθε τι που εκφράζει το παλαιό. Άμεσα ξεκινά περιοδείες σε όλη την επικράτεια, όπου θα επιχειρήσει να έλθει κοντά στη βάση της ΝΔ.
Κύριο πρόβλημα της υποψηφιότητάς του είναι ότι βάσει Συντάγματος δεν έχει τη δυνατότητα να εκλεγεί βουλευτής έως το Σεπτέμβριο του 2019, όταν και λήγει η θητεία του στην Περιφέρεια, ακόμα και αν έχει παραιτηθεί από αυτήν. Η απάντηση που δίνει είναι ότι η μάχη θα δοθεί «στην κοινωνία, μαζί με τους πολίτες», αλλά και εντός της Βουλής σε επίπεδο της Κ.Ο. της ΝΔ, όπου και θα κάνει όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις στα σημαντικά θέματα.
Το κοινό που απευθύνεται είναι οι νέοι άνθρωποι αλλά και όλοι αυτοί που αισθάνονται κορεσμένοι με ό,τι παραπέμπει στο παρελθόν. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι μεγάλο ποσοστό από όσους υπέγραψαν την υποψηφιότητά του είναι κάτω των 40 ετών, ενώ σημαντική θέση στη σχετική λίστα έχουν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των επιμελητηρίων, των επαγγελματικών συλλόγων και των παραγωγικών φορέων.
Άδωνις Γεωργιάδης
Από τους σκληρούς υπερασπιστές του μνημονίου, θα στοχεύσει στους ψηφοφόρους της «λαϊκής δεξιάς» και αυτούς που, όπως λέει, «ντρέπονται να πουν πως είναι δεξιοί». Από το βράδυ κιόλας των εκλογών, κράτησε αποστάσεις από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με αφορμή τη στρατηγική στις εκλογές, αν και μετά επιχείρησε να τα... μαζέψει, υποστηρίζοντας ότι η κριτική δεν ήταν επί προσωπικού στον απερχόμενο πρόεδρο.
Ως προτέρημά του, θα χρησιμοποιήσει το επιχείρημα ότι είναι από τους λίγους που κατά το παρελθόν έχουν κολλήσει ένσημα και μάλιστα στον ιδιωτικό τομέα. Γνωρίζει ότι θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση αν θέλει να πετύχει κάτι καλό και σκοπεύει να αξιοποιήσει τις επικοινωνιακές του ικανότητες μέσω των παρεμβάσεών του από τα ΜΜΕ αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κάποιοι μιλούν για προσπάθεια καταμέτρησης των δυνάμεων της λαϊκής δεξιάς που ίσως είναι προάγγελος ανακατατάξεων στο χώρο της κεντροδεξιάς, με τον ίδιο πάντως να επιμένει ότι η ΝΔ θα βγει ενωμένη από τη διαδικασία και ότι οι ηττημένοι θα πρέπει να σεβαστούν τον νικητή.
Πηγή:euro2day.gr
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Αυτοκίνητο έπεσε σε επισκέπτες χριστουγεννιάτικης αγοράς - Τουλάχιστον 11 νεκροί
- Politico: Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, στην Ουκρανία
- NBA Cup: Θρίαμβος για τους Bucks με triple-double του MVP Αντετοκούνμπο
- Οι χριστιανοί στη Συρία ζουν ξανά τον εφιάλτη
- Η τρύπα του όζοντος επουλώνεται με ταχύ ρυθμό
Σχετικά άρθρα
- Ανά νομό και περιφέρεια ο εκλογικός σχεδιασμός της ΝΔ -Πώς βλέπει «γαλάζιες» Κρήτη και Αχαΐα
- Διάκριση για τον Κώστα Γιαννουλάκη
- Ψήνεται για τη ΝΔ ο κρητικός δημοσιογράφος!
- Οι υποψηφιότητες για τις εκλογές στις τοπικές οργανώσεις της ΝΔ
- ΔΗΜ.Τ.Ο Φαιστού:«Η Κυβέρνηση προάγει τη μετριότητα και τιμωρεί την αριστεία»