Προσπάθειες να μη βαθύνει το χάσμα, που αποκαλύφθηκε μετά το εκλογικό φιάσκο της Κυριακής και την «όλοι εναντίον όλων» αντιπαράθεση που ακολούθησε, καταβάλλουν τα στελέχη της Ν.Δ., αν και άπαντες συμφωνούν ότι το στοίχημα της ενότητας δεν έχει κερδηθεί για το άλλοτε κραταιό κόμμα της Κεντροδεξιάς.
Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης παραιτήθηκε χθες από την ηγεσία, αφήνοντας υπηρεσιακό πρόεδρο τον κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος θα αναλάβει να οδηγήσει το κόμμα στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου. Η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών παραμένει ανοικτή, πλην όμως καταβάλλεται προσπάθεια ο πρώτος γύρος να διεξαχθεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, η όλη διαδικασία κινδυνεύει να παραπεμφθεί για το 2016. «Επιλέγω να εκτονώσω την ένταση, υπηρετώ την ενότητα», ανέφερε στη δήλωση παραίτησής του ο κ. Μεϊμαράκης, κάνοντας λόγο για αήθη επίθεση που δέχθηκε. Παρείχε, πάντως, τη διαβεβαίωση ότι «δεν κινδυνεύει η ενότητα, δεν υπάρχει θέμα διάσπασης του κόμματος», αν και δεν απέκλεισε πως «αν θέλει κάποιος να αποχωρήσει, είναι δικαίωμά του».
Σε συναινετικούς τόνους, αφού νωρίτερα η Ν.Δ. είχε «φλερτάρει» εκ νέου με την απόλυτη απαξίωση μέσω σεναρίων αμφισβήτησης της τοποθέτησης Πλακιωτάκη στην ηγεσία, κινήθηκαν και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι, απόντος του κ. Μεϊμαράκη ο οποίος δεν προσήλθε στην Κ.Ο., που συνεδρίασε αργά χθες βράδυ. Το πρώτο βήμα εκτόνωσης ήταν η αναγνώριση του κ. Πλακιωτάκη, ο οποίος εισήλθε χειροκροτούμενος στην αίθουσα της Γερουσίας και τόνισε ότι «σε αυτή την κρίσιμη ώρα να πρυτανεύσει η λογική… Ζητώ απ’ όλους και κυρίως τους τέσσερις υποψηφίους να χαμηλώσουν τους τόνους, ώστε να ξεφύγει η παράταξη από το τέλμα».
«Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι από σήμερα. Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα», επισήμανε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, προτείνοντας μάλιστα κώδικα δεοντολογίας μεταξύ των υποψηφίων, περιορισμένο σε δύο μόνον αρχές: «Δεν προσωποποιούμε τις όποιες διαφορές μας, δεν αναμειγνύουμε πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους του κόμματος».
Πρόταση για άμεση συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων προκειμένου να πέσουν οι τόνοι, αλλά και να αποφασιστεί διοργάνωση συνδιάσκεψης για να παρουσιαστούν οι θέσεις τους κατέθεσε και ο κ. Απ. Τζιτζικώστας, αποδεχόμενος την πρόταση Μητσοτάκη να αποφευχθούν οι προσωπικές αναφορές και εντάσεις μεταξύ των υποψηφίων. Υπέρ της ενότητας τάχθηκε και ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος, επίσης, ζήτησε τη διοργάνωση συνδιάσκεψης αλλά και debate μεταξύ των υποψηφίων. Ωστόσο, ήταν η αναφορά του κ. Γεωργιάδη στην ανάγκη να διευκρινιστεί η στάση της Ν.Δ. απέναντι στα σενάρια συνεργασίας και συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ που προκάλεσε συζήτηση.
Νωρίτερα, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο για έναν ανίκανο πρωθυπουργό που ζητεί συναίνεση για να τη μετατρέψει σε συνενοχή σε έναν αδιέξοδο δρόμο, ωστόσο τόσο η κ. Ντόρα Μπακογιάννη όσο και ο κ. Κ. Τζαβάρας διατύπωσαν ενστάσεις. Η πρώην υπουργός χαρακτήρισε τη χθεσινή διαδικασία στην Κ.Ο. ως «κάθαρση». Αίσθηση, εξάλλου, προκάλεσε και η αναφορά της (στο Μega) στο φιάσκο της Κυριακής, όπου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σαμποτάζ, ενώ ανέφερε ότι και το 2009, όταν η ίδια διεκδίκησε την ηγεσία απέναντι στον Αντ. Σαμαρά, έγιναν σημεία και τέρατα.
Ο κ. Ν. Δένδιας επανέφερε την πρότασή του για αναβολή της διαδικασίας, διεξαγωγή τακτικού συνεδρίου στα τέλη Μαρτίου. Παρέπεμψε δε τις εκλογές στον Απρίλιο. Κατά πληροφορίες, ανάλογες θέσεις διατύπωσαν και οι Νικ. Κακλαμάνης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Μάξ. Χαρακόπουλος και Κ. Τσιάρας, ωστόσο το κυρίαρχο κλίμα στην Κ.Ο. ήταν η διεξαγωγή των εκλογών το ταχύτερο δυνατόν.
Ηχηρές απουσίες Κ. Καραμανλή, Αντ. Σαμαρά, αλλά και Ευ. Μεϊμαράκη
Την επιλογή να απόσχουν από τη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. έκαναν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί της Ν.Δ., κ. Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς, στέλνοντας σαφές μήνυμα αποστασιοποίησης από τις εντάσεις των τελευταίων ημερών, ενώ απών ήταν και ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης. Το «γαλάζιο» παρασκήνιο είναι πλούσιο αναφορικά με τις σχέσεις των δύο ανδρών, που μοιάζουν να είναι «παγωμένες», ωστόσο αμφότεροι εμφανίζονται, σύμφωνα με συνεργάτες τους, να προκρίνουν την ανάγκη αποκλιμάκωσης των τόνων της αντιπαράθεσης και την ομαλή και ταχεία ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. Την ίδια στιγμή και οι δύο βρίσκονται στο επίκεντρο σεναρίων για την ανάγκη δραστηριοποίησής τους προκειμένου το κόμμα να εξέλθει από το αδιέξοδο.
Είναι ενδεικτικό πως υποστηρικτές του κ. Καραμανλή τον θεωρούν ως τον μόνο που μπορεί να οδηγήσει εκ νέου την Κεντροδεξιά, ενώ στελέχη κοντά στον κ. Σαμαρά υπογραμμίζουν την πορεία του κόμματος αλλά και της χώρας από τη στιγμή που ο τελευταίος παρέδωσε την εξουσία. Ωστόσο, η απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών δεν πέρασε ασχολίαστη. Δεν ήταν λίγα τα στελέχη, ακόμη και κορυφαία, που εξέφρασαν δυσφορία σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους. Μιλώντας στην Κ.Ο., ο κ. Κ. Τασούλας υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρός. «Καλούμαστε ως βαστάζοι, σε μία κρίσιμη Κ.Ο., να συζητήσουμε και να διαχειριστούμε μια τεράστια κρίση της Ν.Δ. ενώ οι δύο πρώην πρωθυπουργοί απουσιάζουν», σχολίασε, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Θαν. Δαβάκης ανέφερε πως «οι δύο έπρεπε να είναι παρόντες, αναρωτιέμαι τι ρόλο επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους σε μια τόσο κρίσιμη φάση για το κόμμα».
kathimerini.gr
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Ανά νομό και περιφέρεια ο εκλογικός σχεδιασμός της ΝΔ -Πώς βλέπει «γαλάζιες» Κρήτη και Αχαΐα
- Διάκριση για τον Κώστα Γιαννουλάκη
- Πλακιωτάκης: “Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για το λιμάνι του Ηρακλείου”
- Ψήνεται για τη ΝΔ ο κρητικός δημοσιογράφος!
- Οι υποψηφιότητες για τις εκλογές στις τοπικές οργανώσεις της ΝΔ