Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ: Οι σίγουροι των ψηφοδελτίων και η ημερομηνια των εκλογών που “κλειδώνει”

  13 February, 2023 ΑΡΘΡΑ
Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ: Οι σίγουροι των ψηφοδελτίων και η ημερομηνια των εκλογών που “κλειδώνει”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει καταλήξει ως προς την ημερομηνία των εκλογών

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η διάλυση της Βουλής θα γίνει στις 10 Μαρτίου και κάλπες θα στηθούν πιθανότατα στις 9 Απριλίου. Το Σύνταγμα προβλέπει ότι μετά την διάλυση της Βουλής οι εκλογές γίνονται 30 ημέρες αργότερα. Σε αυτό το σενάριο οι δεύτερες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική θα στηθούν τέλος Μαΐου - άρα πριν τις πανελλαδικές που ξεκινούν 2 Ιουνίου, τις οποίες η κυβέρνηση δεν θέλει να διαταράξει.

Επισήμως δεν διοχετεύεται τίποτα από το Μαξίμου παρά μόνο ότι «από τον Απρίλιο και μετά είμαστε σε εκλογική ετοιμότητα». Ωστόσο, φέρεται να έχουν αποσταλεί και σχετικά sms προς ανώτερα κομματικά στελέχη της ΝΔ στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια. Επιπλέον, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το iefimerida.gr, η κομματική δραστηριότητα είναι προγραμματισμένη μόνο ως τα τέλη Φεβρουαρίου. Από εκεί και πέρα η ατζέντα είναι «λευκή».

Στο μυαλό του πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα, έπαιζαν δύο ημερομηνίες ως επικρατέστερες: Η 9η Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων) και η 21η Μαΐου με τα επιχειρήματα να είναι εξίσου πειστικά και για τα δύο σενάρια. Σημειωτέον ότι αμφότερες οι ημερομηνίες είναι πολύ κοντά στην λήξη της κυβερνητικής θητείας της παρούσης κυβέρνησης, στοιχείο θεσμικότητας που προσμετρά πολύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εκ παραλλήλου θα έχουν δρομολογηθεί όλες οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης προς τους πολίτες: Από την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού ως το marketpass και τις αυξήσεις των συντάξεων.

Ειδικότερα. η 9η Απριλίου προκρίνονταν για να μην σέρνεται η προεκλογική περίοδος μέσα σε ένα κλίμα τοξικότητας και έντασης. Όπως επίσης για να ψηφίσουν άνετα οι ετεροδημότες που θα σπεύσουν στα χωριά τους λόγω του Πάσχα.

Η 21η Μαΐου είχε τα εξής πλεονεκτήματα: Η χώρα δεν κινδύνευε από πιθανότητα θερμού επεισοδίου εκ μέρους της Τουρκίας, δεδομένου ότι οι κάλπες στη γείτονα έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου. Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούσαν ότι ο Ερντογάν που κλιμάκωνε την εμπρηστική ρητορική θα δράττονταν της ευκαιρίας να δρομολογήσει ένταση στο Αιγαίο, ιδίως την περίοδο που στην Ελλάδα θα υπήρχε υπηρεσιακή κυβέρνηση -ως εκ τούτου πιο ανίσχυρη. Επίσης στις δεύτερες εκλογές που θα διεξάγονταν πιθανότατα 2 Ιουλίου, εκτιμάται ότι δεν θα προσέρχονταν στις κάλπες ένα σημαντικό κομμάτι νεολαίας, όπου η ΝΔ έχει μικρότερη διείσδυση από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων.

Τα δύο δεδομένα που έκαναν τον Μητσοτάκη να λοκάρει την 9η Απριλίου
Ωστόσο, δύο δεδομένα φαίνεται να έκαναν τον πρωθυπουργό να προσανατολιστεί στην 9η Απριλίου: Το πρώτο, οι καταστρεπτικοί σεισμοί στην Τουρκία που βάζουν στο τραπέζι του Ερντογάν την πιθανότητα αναβολής των εκλογών για τον Ιούνιο, ίσως και αργότερα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα έχει πειστικό αφήγημα να καθυστερήσει την προσφυγή στις κάλπες για τις 21 Μαΐου.

Το δεύτερο οι δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.gr, σε συσκέψεις που έχουν γίνει τα τελευταία 24ωρα με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού αλλά και του Αμερικανού επικοινωνιολόγου Σταν Γκρίνμπεργκ, όπου αναλύθηκαν όλα τα τελευταία δημοσκοπικά δεδομένα, άπαντες εισηγήθηκαν την προκήρυξη εκλογών το συντομότερο δυνατόν, καθώς διαμορφώνεται ένα «θετικό momentum».

Είναι ενδεικτικό ότι δύο νέες μετρήσεις της κοινής γνώμης που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο δείχνουν τη ΝΔ σε ρότα αυτοδυναμίας, στις δεύτερες κάλπες με το εκλογικό μπόνους.

Σύμφωνα με την έρευνα της Marc που δημοσιεύεται στο «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής που κυκλοφορεί, Η ΝΔ διατηρεί το ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ της τάξεως των 7,7 ποσοστιαίων μονάδων, (με αναγωγή) στις πρώτες κάλπες με απλή αναλογική. Τούτου δοθέντος, στις δεύτερες εκλογές η τελική διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία είναι πολύ πιθανό να καταλήξει σε διψήφιο ποσοστό.

Ψηφοδέλτια: Τα ονόματα στην Αθήνα

Το ενδιαφέρον στρέφεται και στις υποψηφιότητες που μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει γνωστές και δεν έχει ανακοινωθεί η συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια. Ιδιαίτερη αίσθηση δίνουν αυτές που δείχνουν να ενσωματώνονται και τελικά να προσδίδουν υπεραξία και ένα σαφές στίγμα στις επιλογές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες και με τον έως τώρα σχεδιασμό, από τις πιο σημειολογικές περιπτώσεις βρίσκονται στις επιλογές της ΝΔ για κάθοδο στην εκλογική περιφέρεια της Α' Αθηνών.

Από την πρώτη γραμμή της μάχης στην πανδημία, στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ
Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη περιφέρεια τη μάχη του σταυρού θα δώσουν κορυφαίοι πρωτοκλασάτοι υπουργοί και προβεβλημένοι βουλευτές και στελέχη της κυβερνητικής παράταξης, όπως ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης και ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.

Στις νέες ανδρικές υποψηφιότητες προστίθεται ο Δημήτρης Πιστόλας, διευθυντής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του «Ευαγγελισμού», νοσοκομείου που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Ο κ. Πιστόλας είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής με μεταπτυχιακά στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, αλλά και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Στη μάχη ρίχνεται, ακόμη, ο Όμηρος Τσάπαλος, πολιτικός επιστήμονας, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια έχει επιφορτιστεί με τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΕΦΚΑ, υπουργείο στο οποίο η κυβέρνηση καταγράφει εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως αυτό στην απονομή των συντάξεων.

Ο κ. Τσάπαλος είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 2009, ενώ συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο γνωστικό αντικείμενο της Πολιτικής Επικοινωνίας στο London School of Economics, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 2011. Τις νέες ανδρικές υποψηφιότητες συμπληρώνει ο καθηγητής νοηματικής γλώσσας Χρήστος Δαγρές.

Ο κ. Δαγρές είναι διευθυντής και εκπαιδευτής της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας στη σχολή «Κρατύλος», έχοντας μεγαλώσει στην Αθήνα. Είναι κωφός, ενώ από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τη διεκδίκηση δικαιωμάτων ΑμεΑ στην κοινότητα κωφών, για την ισότητα και αξιοπρέπεια των πολιτών. Έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα συμμετέχοντας σε συνέδρια και ομιλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, με θέμα τη διδασκαλία και εκπαίδευση των κωφών, τη γλωσσολογία και τα δικαιώματα των κωφών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Μια Ελληνολίβυα και μια γυναίκα που παλεύει με θάρρος τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Όσον αφορά τη γυναικεία εκπροσώπηση, δίπλα στην πρώην υπουργό και βουλευτή Όλγα Κεφαλογιάννη και την ήδη βουλευτή Φωτεινή Πιπιλή, οι οποίες θα είναι εκ νέου υποψήφιες, προστίθεται η δικηγόρος Άννα Ροκοφύλλου, με μεγάλη συνεισφορά και εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους δύο βαθμούς της, έχοντας εκπροσωπήσει πολλάκις την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ως νομική σύμβουλος και εμπειρογνώμων Κοινοτικού Δικαίου στην Ειδική Νομική Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο υπουργείο Εξωτερικών.

Νέα είσοδος και αυτή της δικηγόρου Εβίτας Βαρελά, η οποία διατηρεί το δικό της δικηγορικό γραφείο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις υποθέσεις ποινικού δικαίου. Στα ψηφοδέλτια θα βρίσκεται, επίσης, ακόμη μια δικηγόρος, η Φαίδρα Τσαλαχούρη. Η κυρία Τσαλαχούρη αντιμετωπίζει με θάρρος μια σοβαρή κινητική αναπηρία λόγω σκλήρυνσης κατά πλάκας, ομιλεί τέσσερις γλώσσες και είναι αναπληρώτρια γραμματέας Ατόμων με Αναπηρία της ΝΔ.

Επόμενη υποψηφιότητα αυτή της Θέκλας Παρασκευούδη, η οποία εργάζεται για τις δημόσιες σχέσεις και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Ακαδημίας Αθηνών. Στο ψηφοδέλτιο θα βρίσκονται, ακόμη, η δικηγόρος Πώλα Δαμιανού, απόφοιτος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μάλιστα κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με εξειδίκευση στο Οικονομικό Δίκαιο από το City University of London, ενώ από το 2018 είναι διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια του υπουργείου Δικαιοσύνης. Επίσης, στα ψηφοδέλτια θα περιλαμβάνεται και η καθηγήτρια Αγγλικών Κατερίνα Κουρκούλη, έχοντας πλούσια ακαδημαϊκή εμπειρία.

Τις γυναικείες, τέλος, υποψηφιότητες κλείνει αυτή της Ελληνολίβυας πολιτικού μηχανικού (ΕΜΠ) Σακίμπ Μαριάμ. Η Μάριαμ (Μαρία) Αλή Σακίμπ ασκεί το επάγγελμά της στον τομέα των κατασκευών και των ανακαινίσεων, ενώ παρέχει τις υπηρεσίες της ως τεχνική σύμβουλος. Είναι απόφοιτη του Διιδρυματικού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΔΠΜΣ) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων «Athens MBA» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

ΣΥΡΙΖΑ: Έτοιμα τα ψηφοδέλτια -Τα ονόματα που έχουν κλειδώσει

Μετά από πολλές αναβολές, το όργανο θα συνεδριάσει στην Κουμουνδούρου υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να γίνει ο τελευταίος έλεγχος πριν τεθούν τα ψηφοδέλτια υπό την κρίση της Κεντρικής Επιτροπής.

Η τριμελής που είχε αναλάβει το «ξεσκαρτάρισμα», (Ράνια Σβίγγου- Γιώργος Βασιλειάδης-Μιχάλης Καλογήρου) κατάφεραν να «προστατεύσουν» σε μεγάλο βαθμό τις εκπλήξεις που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ περίπου σε ποσοστό 85% έχουν κλειδώσει οι υποψηφιότητες.

Απομένουν μερικά κενά στα μεγάλα αστικά κέντρα με υποψηφιότητες που χειρίζεται προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας καθώς επίσης και το Επικρατείας, οπότε ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοδελτίων θα ανακοινωθεί αργότερα.

Τα ονόματα των υποψηφίων
Ήδη φαίνεται πως έχουν κλείσει τρεις θέσεις από τον καθηγητή του Harvard Όθωνα Ηλιόπουλο που θα είναι για τον απόδημο Ελληνισμό, τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας και επίτιμο αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και τη νέα εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου.

Από το think tank του Αλέξη Τσίπρα ακούγεται και το όνομα του γιατρού και καθηγητή Αιματολογίας Γρηγόρη Γεροτζιάφα όπως και του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς Νίκου Φαραντούρη για την Κεφαλλονιά.

Στην Α’ Αθήνας θα είναι νέος υποψήφιος ο Νάσος Ηλιόπουλος, η Μαρία Κουβέλη και ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Βλαχάκης.

Μάχη για τον Βόρειο Τομέα
Εκεί που θα δοθεί πραγματική μάχη με πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη είναι στον Βόρειο Τομέα. Νέοι υποψήφιοι θα είναι ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου και από την αυτοδιοίκηση ο Γιώργος Μπαλάφας ενώ στην Αττική θα είναι και ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας γιος του δολοφονημένου καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα.

Στο Νότιο Τομέα νέο πρόσωπο θα είναι ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης και ο Στέφανος Τζουμάκας ενώ στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών η Ρένα Δούρου.

Εκπλήξεις
Η Κουμουνδούρου έχει προαναγγείλει εκπλήξεις, με πρόσωπα καταξιωμένα στον επαγγελματικό τους χώρο, που θα συμβολίζουν τη διεύρυνση του κόμματος τόσο προς τα αριστερά όσο και προς το κέντρο.

Ένα από τα πρόσωπα που έχουν ακουστεί έντονα είναι αυτό της γνωστής τραγουδίστριας Τάνιας Τσανακλίδου η οποία εμφανιζόταν ως εκλεκτή για την Ά Θεσσαλονίκης ή τη Μαγνησία καθώς επίσης και η ηθοποιός Μαριάννα Τουμασάτου. Σήμερα θα δοθεί απάντηση και στο «μυστήριο» με τον γνωστό τραγουδιστή Μιθριδάτη, τον πρώην ποδοσφαιριστή και προπονητή του Παναθηναϊκού Χουάν Ραμόν Ρότσα ενώ δυνατά παίζει η υποψηφιότητα της Ζαχαρούλας Τσιριγώτη, η οποία έχει διατελέσει πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος της ελληνικής αστυνομίας. 

Μετά τα ψηφοδέλτια, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία στα τέλη της εβδομάδας με διημερίδα στην καρδιά των αγροτών τη Θεσσαλία.

 

  13 February, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα