Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ: Η αποτίμηση της σύγκρουσης και η επόμενη μέρσ

  28 January, 2023 ΑΡΘΡΑ
Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ: Η αποτίμηση της σύγκρουσης και η επόμενη μέρσ

Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα σημειώθηκε στη Βουλή με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό.

Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης απορρίφθηκε, καθώς 156 βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας, ενώ 143 βουλευτές την ψήφισαν με τα δύο πρώτα κόμματα του κοινοβουλίου να μεταφράζουν διαφορετικά τη διαδικασία.

Η πρώτη ανάγνωση

Η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για ομολογία του κ. Τσίπρα ότι ο ίδιος έδωσε τα ονόματα στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο και σημειώνει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραπλάνησε το Κοινοβούλιο αναφέροντας ονόματα τα οποία δεν περιέχονταν στην επιστολή του κ. Ράμμου. Μάλιστα σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει κινηθεί από την αρχή με απολύτως θεσμικό τρόπο, ενώ παράλληλα επιμένει ότι κερδισμένο από τη συζήτηση στη Βουλή βγήκε το κυβερνών κόμμα.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει δικαιωμένος, καθώς σύμφωνα με την Κουμουνδούρου ο πρωθυπουργός δεν απάντησε στα ερωτήματα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ.

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται και στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στον κ. Ράμμο, μέσω της οποίας ζητούσε να γίνει έρευνα για συγκεκριμένα ονόματα. Τονίζει μάλιστα ότι αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στη Βουλή στον διάλογο που είχε σε έντονο ύφος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την ομιλία του πρωθυπουργού.

Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η καταψήφιση της πρότασης μομφής από τους γαλάζιους βουλευτές μετατρέπει το σκάνδαλο Μητσοτάκη -όπως το χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ- σε σκάνδαλο ΝΔ.

Η κόντρα στη Βουλή

 Ο πρωθυπουργός σχετικά με τις υποκλοπές ανέφερε ότι η επιστολή Ράμμου δεν αναφέρει τα έξι ονόματα που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε να εννοηθεί ότι οι παρακολουθήσεις των στελεχών του στρατού έγιναν λόγω εξοπλιστικών.

«Παρακολουθούσατε την ηγεσία του Στρατού για τα 15 δισ. εξοπλιστικά, θα ελεγχθεί και το τελευταίο ευρώ από τη ροή χρήματος», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογραμμίζει ότι από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα τοποθετήθηκε «ευθέως ενώπιον του πολίτη του ελληνικού λαού». «Έχουμε συζητήσει τουλάχιστον τρεις φορές σε αυτή την αίθουσα το θέμα των υποκλοπών με αφορμή και τη νομοθετική πρωτοβουλία που έφερε η κυβέρνηση όπως είχε δεσμευτεί. Οι απόψεις μου κρίνονται αλλά πάντως εγώ δεν κρύβομαι και σίγουρα δεν έχω πάθει αφωνία», προσέθεσε. 

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε υπογραμμίσει ότι πρόκειται «για μία προφανή συνταγματική και θεσμική εκτροπή. Δεν μπορείτε να αρνείστε ότι συμβαίνει να παριστάνετε τον ανήξερο και δεν μπορείτε γιατί το σκοτάδι που κάνατε τα πάντα για να επιβάλλεται τελικά νικήθηκε. Γιατί η δημοκρατία μας και οι θεσμοί της φάνηκε τελικά πολύ πιο ανθεκτική απ' όσο μπορούσατε να φανταστείτε. Και πλέον είστε απόλυτα εκτεθειμένος».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός κατήγγειλε: «Οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις έγιναν πρώτα στα δικά σας ΜΜΕ. Βγήκατε από την ΑΔΑΕ με έναν φάκελο που έγραφε απόρρητο και τον κάνατε φέιγ βολάν, αλλά δεν μας απαντήσατε, εάν στην επιστολή που σας ενεχυρίασε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ εάν υπήρχαν τα ονόματα που μας είπατε. Υπήρχαν ή δεν υπήρχαν; Αν δεν υπήρχαν τα ονόματα τότε παραπλανάτε το Κοινοβούλιο. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος στην επιστολή που έλαβα από τον κ. Ράμμο πως ονόματα δεν υπήρχαν. Τότε, ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σε εσάς».

Η παρακολούθηση Ανδρουλάκη και τα εξοπλιστικά

Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη  η παρακολούθηση του κυρίου Ανδρουλάκη δεν ήταν πολιτικά παραδεκτή. «Υπήρξε η δική μου αυτόματη αποδοκιμασία και άμεσες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των φίλτρων όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα. Όσο για οποιαδήποτε άλλη σκοτεινή πλευρά αυτής της υπόθεσης, την έρευνα σε βάθος ανέλαβε τόσο η δικαιοσύνη και υπηρεσίες εσωτερικών υποθέσεων και όλα θα φανούν στο τέλος. Όμως προσέξτε η δικαιοσύνη δεν είναι καλή μόνο όταν βγάζει αποφάσεις που σας βρίσκουν σύμφωνους», συνέχισε και μετά στηλίτευσε τον τρόπο που ενημερώθηκε ο κ. Τσίπρας από την ΑΔΑΕ: Όπως έχετε ομολογήσει κι εσείς, η έκθεση του Ράμμου συντάχτηκε κατόπιν αιτήματος σας και το οποίο λέει εμπλουτίστηκε με άλλα στοιχεία. Προβλέπεται πουθενά αυτή η διαδρομή; Ο ιδρυτικός νόμος της ανεξάρτητης αρχής αναφέρει ρητά πως η αρχή υπεισέρχεται μόνο στον έλεγχο της τήρησης των όρων και της διαδικασίας της άρσης του απορρήτου χωρίς να εξετάζει την κρίση των αρμοδίων δικαστικών αρχών».

 

  28 January, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα