Η εκλογική στρατηγική Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών

  14 March, 2023 ΑΡΘΡΑ
Η εκλογική στρατηγική Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών

Μέσα σε ένα βαρύ κλίμα μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει βηματισμό επιστροφής στην καθημερινότητα.  Από το Μαξίμου μιλούν για παθογένειες ετών που πρέπει να αντιμετωπιστούν και για μάχη με ένα βαθύ αναχρονιστικό κράτος, προτάσσοντας το σύνθημα «τώρα ή ποτέ;». Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χθες πως «είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε όσα μας πόνεσαν. Κενά δεκαετιών και απαράδεκτες συμπεριφορές κρατικών υπαλλήλων από το χθες. Θα είμαι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί κάθε νησίδα του παλιού αναχρονιστικού κράτους».

 Παράλληλα σταδιακά επιχειρείται η επιστροφή σε μία ατζέντα θετικών μέτρων και η αρχή γίνεται με την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού. Μέσα στο μήνα θα τρέξει και μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων για τους συνταξιούχους (αύριο δίνεται  η προκαταβολή για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις) ενώ σε εφαρμογή έχει μπει το στεγαστικό πρόγραμμα για τους νέους. 

O χρόνος δεν είναι πλέον σύμμαχος της κυβέρνησης και μία σειρά πρωτοβουλιών θα πρέπει να ξεδιπλώθουν άμεσα. Άλλωστε ο βασικός  σχεδιασμός προβλέπει κάλπες τον Μάιο (πιθανότατα στις 21 του μήνα), κάτι που σημαίνει πως στο τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου θα πρέπει να προκηρυχθούν οι εκλογές. 

Στο γαλάζιο στρατόπεδο κεντρικός στόχος σε αυτή την συγκυρία είναι η επανασυσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων, ενώ είναι δεδομένο πως η δυσκολότερη μάχη θα δοθεί για την προσέγγιση του κεντρώου ακροατηρίου. Οι σχέσεις με το συγκεκριμένο κοινό είχαν διαταραχθεί πέρυσι το καλοκαίρι με την υπόθεση των παρακολουθήσεων και το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει ένα νέο άνοιγμα, πρωτίστως με ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία και μια μεταρρυθμιστική ατζέντα. Ωστόσο το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη αναγκάζει πλέον την κυβέρνηση να σχεδιάσει από την αρχή την στρατηγική της και καλείται πλέον να βρει νέο τρόπο να προσεγγίσει το συγκεκριμένο κοινό.

Στη Νέα Δημοκρατία ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι αναποφάσιστοι να επιλέξουν μία ψήφο με αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά ή να στραφούν στην αποχή. Όλο το προηγούμενο διάστημα είχε επιχειρηθεί να καλλιεργηθεί ένα αφήγημα αυτοδυναμίας, ωστόσο με τα δημοσκοπικά ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος να είναι μετά τα Τέμπη κάτω από το 30% είναι εμφανές πως δεν αρκεί αυτό  για να πειστούν οι κεντρώοι ψηφοφόροι. 

 Οι … εντός και εκτός των ψηφοδελτίων

Γράφουν και σβήνουν τα τελευταία ονόματα στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας και ρυθμίζονται οι «καραμπόλες» της τελευταίας στιγμής. Να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ανακοινώσει πως θα είναι υποψήφιος στον Έβρο και στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του και στην Α Θεσσαλονίκης για να ενισχυθεί το ψηφοδέλτιο, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος.

Στο μεταξύ το  θέμα της υποψηφιότητας του τέως υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ενώ διαφορετικές φωνές εκφράζονται και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου πρόσφατα σημείωσε πως δεν υπάρχει πρόθεση να μην είναι υποψήφιος εκ νέου ο Κ. Καραμανλής, ωστόσο ακόμα και  γαλάζιοι βουλευτές έχουν εκφράσει δημοσίως ενστάσεις.. 

 Το επόμενο διάστημα ο πρώην υπουργός θα πρέπει να εμφανιστεί και να αναφερθεί στα όσα είχαν γίνει στο σιδηροδρομικό δίκτυο τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί και στα επόμενα βήματα του.

Την ίδια στιγμή εκτός ψηφοδελτίων βρέθηκε η Σοφία Νικολάου, που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ και είχε υπάρξει και ένα μπαράζ δημοσιευμάτων. Η … έξοδος μάλιστα δεν έγινε και με τον καλύτερο τρόπο, καθώς πηγές της Νέας Δημοκρατίας ανέφεραν πως τα όσα λέει η κυρία Νικολάου προκαλούν πολλά ερωτηματικά και σημείωναν πως στην ίδια είχε διαμηνυθεί με απόλυτα σαφή τρόπο πριν από δύο εβδομάδες πως δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στις προσεχείς εκλογές.

Την απόφαση του να μην συμμετάσχει στα γαλάζια ψηφοδέλτια στο νομό Ηλείας ανακοίνωσε τέλος ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος. Να σημειωθεί πως  πρόκειται για ένα νομό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς προκύπτει ένα κενό μετά την μη συμμετοχή του νυν βουλευτή Κώστα Τζαβάρα στα ψηφοδέλτια. Πληροφορίες αναφέρουν πως νέα «είσοδος» στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο της Ηλείας θα είναι αυτή του Δημήτρη Αβραμόπουλου. 

Το επόμενο διάστημα θα κλειδώσει και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, που όπως όλα δείχνουν θα είναι ριζικά ανανεωμένο. Από τα νυν μέλη του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να είναι  στο ψηφοδέλτιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης. 

ΣΥΡΙΖΑ: Διπλή κοινοβουλευτική αντεπίθεση για τα Τέμπη

Στο πεδίο της Βουλής εξωθεί τη συζήτηση για τη διερεύνηση των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη η αξιωματική αντιπολίτευση. Μετά την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε διευρυμένη σύνθεση χθες σύσσωμη κοινοβουλευτική ομάδα με επικεφαλής τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε με κοινοβουλευτική ερώτηση από την κυβέρνηση όλα τα έγγραφα διαπραγμάτευσης δημοσίου-ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη Βουλή.

Επίσης, λίγη ώρα αργότερα η αξιωματική αντιπολίτευση ζητούσε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με επιστολή προς τον Πρόεδρο Κ. Τασούλα με αντικείμενο την τραγωδία στα Τέμπη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπό τον πρόεδρο του κόμματος επισημάνθηκε, κατά τις πληροφορίες, πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρέπει να συνεχίσει να κινείται στην ίδια κατεύθυνση που έχει κινηθεί ως τώρα, δηλαδή με ψυχραιμία και νηφαλιότητα παραθέτοντας στοιχεία που καταδεικνύουν τις τραγικές αστοχίες και παραλείψεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Πώς σχολιάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ τις δημοσκοπήσεις

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στη συνεδρίαση τέθηκε και το θέμα των δημοσκοπήσεων με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να σχολιάζουν ότι η αποτίμηση για το κόμμα τους είναι θετική την ίδια ώρα που παρατηρείται καταποντισμός της κυβέρνησης κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε έναν μήνα.

Τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Σε ό,τι αφορά την αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατατέθηκε προς τον κ. Γεραπετρίτη οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν προσχέδια συμβάσεων, πρακτικά από τις συναντήσεις, αλληλογραφία, έγγραφα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επιστολές και κάθε τι άλλο που αφορά τις διαπραγματεύσεις των δύο μερών, οι οποίες μεσολάβησαν από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας τον Απρίλιο του 2019 έως και την υπογεγραμμένη σύμβαση ΥΔ 2022 που κυρώθηκε στη Βουλή τον Ιούλιο του 2022, συμπεριλαμβανομένου και του προσχεδίου της νέας σύμβασης που είδε προσφάτως το φως της δημοσιότητας.

Σε ό,τι αφορά την σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δια του Γιώργου Κατρούγκαλου ζητεί την κλήση του παραιτηθέντος υπουργού Κώστα Καραμανλή, των υφυπουργών Μιχάλη Παπαδόπουλου και Γιώργου Καραγιάννη καθώς και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ι. Ξιφαρά. Επίσης, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί την κλήση του κ. Χατζηδάκη ως του πρώτου υπουργού που είχε συνάψει για λογαριασμό του δημοσίου τη σύμβαση για το σύστημα ελέγχου ETCS αλλά και της παρούσας και προηγούμενης διοίκησης των εταιρειών ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Hellenic Train. Επίσης των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, των Μηχανοδηγών του ΟΣΕ και της Πανελλήνιας Ένωσης Σταθμαρχών του ΟΣΕ.

 

  14 March, 2023 ΑΡΘΡΑ