Μπορούν να γίνουν οι Γούρνες μικρογραφία «Ελληνικού»;

Huffpost Greece  21 October, 2021 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Μπορούν να γίνουν οι Γούρνες μικρογραφία «Ελληνικού»;

Τέσσερις επενδυτές υπέβαλαν προτάσεις στο ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του ακινήτου στην Κρήτη.

Η πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, πρόκειται να αλλάξει χρήση. Στα χνάρια της αντίστοιχης βάσης του Ελληνικού στην Αττική, που περιλαμβάνεται στο ακίνητο του πρώην αεροδρομίου, η παραθαλάσσια έκταση των 345.567 τ.μ. της Κρήτης, θεωρείται επενδυτικό «φιλέτο», και προς επιβεβαίωση τούτου, ήρθαν τέσσερις προσφορές για την αξιοποίησή του στο ΤΑΙΠΕΔ.

Συγκεκριμένα:
1. CLUB HOTEL CASINO LOUTRAKI A.E. – LYKTOS HOLDING Α.Ε.
2. DIMAND Α.Ε.
3. REDS Α.Ε.
4. VIVION INVESTMENTS S.à r.l.

Σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης των υποβληθέντων εγγράφων, στη συνέχεια, σε συνεδρίαση του Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ θα
αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές, το ΤΑΙΠΕΔ ενδέχεται να ζητήσει να βελτιωθούν και εν συνεχεία να προχωρήσει στην τελική επιλογή. Το ΤΑΙΠΕΔ θα συστήσει ανώνυμη εταιρεία στην οποία θα εισφέρει την κυριότητα επί του
ακινήτου και θα μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών της στον πλειοδότη.
Σε απόσταση μόλις 13 χλμ. από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», 16 χλμ. από το Ηράκλειο, και 20 χλμ. από το νέο αεροδρόμιο που πρόκειται να κατασκευαστεί στο Καστέλλι, το ακίνητο γειτνιάζει με το κέντρο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Ενυδρείο «Θαλασσόκοσμος», το Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Κρήτης κ.ά.
Με εκτεταμένο αμμώδες παραλιακό μέτωπο μήκους 600 μ., μέτωπο 320 μ. στην παλαιά Εθνική Οδό Ηρακλείου - Αγίου Νικολάου και με εύκολη πρόσβαση στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, το ακίνητο διαθέτει εγκαταλελειμμένες και παλαιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που καλύπτουν δομημένη επιφάνεια 13.356 τ.μ.

Το ακίνητο προβλέπεται να αξιοποιηθεί με την έγκριση ΕΣΧΑΔΑ με βάση τις διατάξεις του Ν. 3986/2011 που περιλαμβάνει τις παρακάτω δύο επιμέρους γενικές κατηγορίες χρήσεων:

A) Ζώνη Ι έκτασης 29.113 τ.μ χωροθετείται στο νότιο τμήμα του ακινήτου με «πρόσωπο» στην παλαιά Εθνική οδό με τις χρήσεις «Θεματικά Πάρκα – Εμπορικά Κέντρα – Αναψυχή» με συντελεστή δόμησης 0.4.

B) Ζώνη ΙΙ έκτασης 316.454 τ.μ. «Τουρισμός - Αναψυχή» χωροθετείται προς βορρά με «πρόσωπο» στη θάλασσα με συντελεστή δόμησης 0.15.

Υπήρξαν αντιδράσεις για την επένδυση

Ο δρόμος για την αξιοποίηση του ακινήτου, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς στο Περιφερειακό Συμβούλιο υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, προερχόμενες από κατοίκους των περιοχών, με την περιφερειακή αρχή να κρατά θετική, ως προς τις επενδύσεις, στάση, καθώς η Κρήτη αποτελεί πόλο έλξης τουριστικών επενδύσεων και οι αξίες ανεβαίνουν κατακόρυφα.

Οι υποψήφιοι επενδυτές

Τώρα, ως προς τους επενδυτές, πρόκειται για ισχυρούς παίκτες στο real estate. Η LYKTOS HOLDING Α.Ε. προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες wealth management (από πρόβλεψη κινδύνου για το μέλλον έως τις πιο συμφέρουσες επενδύσεις), σε πελάτες αξίας χαρτοφυλακίου άνω των 250.000.000 ευρώ και έχει αποκλειστική συνεργασία με τη διεθνούς εμβέλειας χρηματιστηριακή εταιρεία Euroxx ΑΧΕΠΕΥ. Στο σχήμα, συμμετέχει και το Club Hotel Loutraki, του οποίου το 81% κατέχει το βρετανικό Comer Group, που το απέκτησε από τους Ισραηλινούς ιδιοκτήτες.

Ο Dimand είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές ακινήτων στην Ελλάδα που ιδρύθηκε το 2002. Ανάμεσα στα έργα, βρίσκονται το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, ο Πύργος Πειραιά και το Anangel Maritime Group στην Καλλιθέα.

Η REDS, του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα. Επικεντρώνεται στην ανάπτυξη Εμπορικών Πάρκων, Εμπορικών και Ψυχαγωγικών Κέντρων, Οργανωμένων Οικιστικών Συγκροτημάτων, Εκθεσιακών Κέντρων, καθώς και κτηρίων Γραφείων και Μεικτών Χρήσεων. Εχει κατασκευάσει και λειτουργεί το εμπορικό Πάρκο Smart Park, ενώ υπό ανάπτυξη βρίσκεται το εμβληματικό Cambas Park.

Ως προς την VIVION INVESTMENTS S.à r.l., με έδρα το Λουξεμβούργο, επενδύει σε ακίνητα γραφείων και ξενοδοχείων σε δύο από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης-τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο-σε κορυφαίες πόλεις και μητροπολιτικές περιοχές. Ιδρύθηκε από μια πολύ έμπειρη ομάδα διαχείρισης και υποστηρίζεται από θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, με χαρτοφυλάκιο 3,4 δισ. ευρώ και έχει εκδώσει ομόλογα 1,5 δισ. ευρώ.

 

Huffpost Greece  21 October, 2021 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ