Πάνω που όλοι πιστέψαμε ότι το κατσαρό λάχανο είναι το τέλειο λαχανικό που κερδίζει την πρώτη θέση στις λίστες με τα πιο ωφέλιμα λαχανικά, ένα άρθρο του Mother Jones που έγινε viral στα social media, συγκεντρώνοντας δεκάδες χιλιάδες shares και «κατακτώντας» το twitter, ήρθε να ανατρέψει τα δεδομένα, λέγοντας ότι το κατσαρό λάχανο μπορεί και να μας δηλητηριάσει.
Αυτό που ουσιαστικά υποστηρίζει το άρθρο με τίτλο “Sorry, Foodies: We're About to Ruin Kale” είναι ότι η κατανάλωση του κατσαρού λάχανου οδηγεί σε πολύ υψηλά επίπεδα θαλλίου στον οργανισμό , ένα τοξικό μέταλλο στο αίμα που οδηγεί σε χρόνια κόπωση, δερματικά προβλήματα, αρρυθμία, ευαισθησία στη γλουτένη και σε νότο του Lyme (ή βορρελίωση, ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Borrelia burgdorferi).
Πολλοί αναρωτιούνται αν μπορεί πράγματι το κατσαρό λάχανο να προκαλέσει όλα αυτά, όντας ένα λαχανικό με λίγες θερμίδες, πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με μια μερίδα του καθημερινά να καλύπτει τη συνιστώμενη ημερήσια δόση σε βιταμίνες Α και Β και τις έρευνες να δείχνουν ότι το εκχύλισμά του μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Πώς λοιπόν μπορεί να αληθεύει ότι δύναται να μας κάνει κακό;
Μέτρον άριστον Σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς, τέτοιου είδους άρθρα δυστυχώς μπερδεύουν τον κόσμο, ο οποίος βλέπει ένα τόσο δυνατό και τρομακτικό τίτλο και μένει εκεί, απορρίπτοντας ένα τόσο ωφέλιμο λαχανικό.
Αυτό που ισχύει όμως στην ουσία, είναι πως οτιδήποτε καταναλώνουμε σε υπερβολικές ποσότητες, μπορεί να μας βλάψει. Ακόμη και το υπερβολικά πολύ νερό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο, προκαλώντας ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα νατρίου, η υπερβολική κατανάλωση τόνου να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από υδράργυρο και σε ανθρώπους με προβλήματα στο θυρεοειδή το πολύ μπρόκολο μπορεί να πυροδοτήσει συμπτώματα.
Οι περισσότεροι βέβαια δεν φτάνουν ούτε καν κοντά σε αυτό που θεωρείται υπερβολική και επικίνδυνη κατανάλωση.
Στην περίπτωση του κατσαρού λάχανου, το σύστημα των ριζών του είναι ευνοϊκό στο να συγκεντρώνει θάλλιο , ένα άοσμο και άγευστο μέταλλο που βρίσκεται στο έδαφος, αυτό, όμως, δεν είναι κάτι πρωτοφανές.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Plant Nutrition, για παράδειγμα, το θάλλιο βρίσκεται και στα φασολάκια, στο πράσινο λάχανο, στο μαρούλι, τα κρεμμύδια, τα αχλάδια, το σπανάκι, τις ντομάτες, το νεροκάρδαμο και άλλα λαχανικά που είναι πιθανό να συγκεντρώνουν μεγαλύτερα επίπεδα θαλλίου λόγω του ότι καταναλώνουμε και τα στελέχη τους, τα οποία απορροφούν την ουσία αυτή, αλλά και εξαιτίας του ότι καλλιεργούνται στο έδαφος.
Το θάλλιο προέρχεται πρωτίστως από το κάψιμο κάρβουνου κι έπειτα εισχωρεί στον αέρα, το νερό και το έδαφος, απ’ όπου μπορεί να απορροφηθεί από τα φυτά.
Αν λοιπόν πρόκειται να βγάλει κάποιος το κατσαρό λάχανο από τη διατροφή του λόγω του θαλλίου, θα πρέπει να αποχαιρετήσει και διάφορες άλλες υγιεινές τροφές, όπως τις παραπάνω, βγάζοντας πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες από το πιάτο του.
Οι υπόλοιποι, που θα συνεχίσετε να το προσθέτετε στις σαλάτες σας, θυμηθείτε ότι δεν υπάρχει τρόπος να ξέρετε αν το κατσαρό λάχανο έχει καλλιεργηθεί σε έδαφος με θάλλιο και πόσο θα περάσει στον οργανισμό, γι’ αυτό ο έλεγχος στην κατανάλωση θα σας βοηθήσει.
Εν κατακλείδι, να θυμάστε ότι στα πάντα η υπερβολή μπορεί να κάνει κακό, γι’ αυτό και χρειάζεται να έχουμε ισορροπία στα φρούτα και τα λαχανικά που τρώμε και να μην καταναλώνουμε μόνο ένα είδος.
Δύο με τρεις δέσμες κατσαρού λάχανου την εβδομάδα κινούνται σε ασφαλή επίπεδα, σύμφωνα με τους ειδικούς και δεν σας στερούν τα οφέλη του.
Πηγή: clickatlife.gr/msn.com
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Αυτοκίνητο έπεσε σε επισκέπτες χριστουγεννιάτικης αγοράς - Τουλάχιστον 11 νεκροί
- Politico: Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, στην Ουκρανία
- NBA Cup: Θρίαμβος για τους Bucks με triple-double του MVP Αντετοκούνμπο
- Οι χριστιανοί στη Συρία ζουν ξανά τον εφιάλτη
- Η τρύπα του όζοντος επουλώνεται με ταχύ ρυθμό