Μπομπονιέρες αναπόσπαστο στοιχείο της γαμήλιας τελετής από την αρχαιότητα.

mesaralive.gr  01 May, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
Μπομπονιέρες αναπόσπαστο στοιχείο της γαμήλιας τελετής από την αρχαιότητα.

Ο θεσμός του γάμου αποτελεί αναμφισβήτητα ζωτικό θεσμό για την κοινωνία, καθώς ρυθμίζει τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα και καθορίζει τη θέση των απογόνων σε νομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Πρόκειται για την ισόβια ένωση δύο φυσικών προσώπων με σκοπό τη δημιουργία οικογένειας, η οποία αναγνωρίζεται, ρυθμίζεται και προστατεύεται από το νόμο. 

Ο γάμος έχει όχι μόνο νομικό, αλλά και ηθικό και θρησκευτικό χαρακτήρα.

Η γαμήλια τελετή αποτελεί ένα από τα επτά μυστήρια της εκκλησίας, κατά το οποίο η γενετήσια ένωση και η δια βίου κοινωνία των δυο προσώπων εξυψώνεται και εξαγιάζεται.

Αναπόσπαστο στοιχείο της γαμήλιας τελετής με συμβολικό περιεχόμενο αποτελούν οι μπομπονιερες, η ιστορία των οποίων αρχίζει από την αρχαία Ελλάδα. 

Οι αρχαίοι πρόγονοί μας πρόσφεραν στους καλεσμένους του γάμου αμύγδαλο ανακατεμένο με μέλι συμβολίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις χαρές και τις λύπες της κοινής ζωής του ζευγαριού.

Το αρχαιοελληνικό έθιμο της προσφοράς δώρων  συνεχίστηκε και κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο. Το αμύγδαλο όμως αντικαταστάθηκε από φρούτα, καρπούς και πολύτιμα μέταλλα.

Γλυκίσματα προσέφεραν οι αριστοκράτες στην Ευρώπη σε ποικίλες περιστάσεις, όπως γενέθλια, βαφτίσια και γάμους.

Ειδικότερα στους γάμους προσφέρονταν στους καλεσμένους γλυκά με μέλι και καρύδια, αλλά και ξηροί καρποί και  γλυκά του κουταλιού που συμβόλιζαν την ευτυχία και την γονιμότητα του ζευγαριού.

Η προέλευση της λέξης μπομπονιέρα είναι, ωστόσο, Γαλλική. Βon-bon ονομάζονται στα γαλλικά οι καραμέλες.

Ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος, έδινε στους καλεσμένους του  ένα δώρο φτιαγμένο από κρύσταλλα που ονομαζόταν  bobonierre και  περιείχε καραμέλες. Από το γαλλικό αυτό έθιμο πήρε το όνομά της στα ελληνικά η μπομπονιέρα.

Και στην Ιταλία οι οικογένειες των μελλονύμφων αντάλλασαν γλυκίσματα που συμβόλιζαν τη γλυκιά ζωή και την καλή τύχη του ζευγαριού.

Ως το 13ο αιώνα η προσφορά περιοριζόταν σε γλυκά από μέλι και ξηρούς καρπούς. Η πρώτη προσπάθεια επικάλυψης των γλυκισμάτων με ζάχαρη οδήγησε στην παραγωγή των κουφέτων. Καθώς όμως η ζάχαρη αποτελούσε σπάνιο και ακριβό υλικό, οι μπομπονιέρες ήταν προνόμιο μόνο των πλουσίων. Κατασκευάζονταν από χρυσό, κρύσταλλο, πορσελάνη και πολύτιμους λίθους και συνιστούσαν απόδειξη πλούτου και μέσω κοινωνικής προβολής της αριστοκρατικής τάξης.

Αργότερα κατά τη βιομηχανική επανάσταση η εκμηχάνιση της παραγωγής οδήγησε στη μαζική παραγωγή μπομπονιερών που γίνονται προσιτές σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Περιέχουν κουφέτα με επιστρώσεις ζάχαρης, αμύγδαλα ή σοκολάτα και αποτελούν παραδοσιακό γλύκισμα που προσφέρεται κατά τη γαμήλια τελετή  και τη βάπτιση.

Οι μπομπονιέρες, σύμφωνα με την παράδοση, έχουν συμβολικό περιεχόμενο. Προσφέρονται σε τριάδες που συμβολίζουν τη νύφη, το γαμπρό και το παιδί που θα γεννηθεί, ή σε πεντάδες συμβολίζοντας την υγεία, τη μακροζωία, τη γονιμότητα, τη χαρά και την ευημερία του ζευγαριού.

Το λευκό  χρώμα αποτελεί σύμβολο ευτυχίας, ενώ αμύγδαλο παραπέμπει στη γονιμότητα και στους γερούς απογόνους! 

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι μπομπονιέρες αποτελούν σημαντικό στοιχείο της γαμήλιας τελετής.

Συνιστούν έκφραση των ευχαριστιών του ζευγαριού προς τους καλεσμένους που παρευρέθηκαν στη γαμήλια τελετή, ενθύμιο σημαντικών στιγμών, αλλά και διακοσμητικό στοιχείο που δημιουργεί ξεχωριστή ατμόσφαιρα στο τραπέζι ή στην εκκλησία.

Διαχρονικό κομμάτι του γάμου η μπομπονιέρα συνοδεύεται από πρωτότυπα αντικείμενα χρηστικά ή διακοσμητικά που συγκινούν τους καλεσμένους και αποτελούν αναμνηστικό της τελετής που σηματοδοτεί την αρχή της κοινής ζωής του ζευγαριού. 

 Περισσότερες πληροφορίες παρελκόμενων γάμου: Polygrafos

 

 Πηγή: flashnews.gr

 

mesaralive.gr  01 May, 2015 ΚΟΣΜΟΣ