Φαίνεται να σβήνει προς στιγμή, με αμερικανική παρέμβαση στο Κόσοβο, η σπίθα που άναψε χθες Κυριακή στην μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τον κίνδυνο της γενικότερης ανάφλεξης που σηματοδότησε και η σφοδρή αντίδραση της Ρωσίας στα γεγονότα, η οποία τάχθηκε υπέρ της Σερβίας.
Η κυβέρνηση του Κοσόβου αποφάσισε τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες σήμερα να αναβάλει για έναν μήνα την εφαρμογή νέων κανόνων στα σύνορα με τη Σερβία που προκάλεσαν εντάσεις χθες στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου Σέρβοι έστησαν οδοφράγματα και αστυνομικοί ανέφεραν πως δέχθηκαν πυρά.
Παρέμβαση ΗΠΑ
Η αναβολή ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση έπειτα από συνάντηση με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Κόσοβο, Τζέφρι Χόνεβιερ.
Οι νέοι κανόνες, που επρόκειτο να τεθούν σε εφαρμογή σήμερα, προέβλεπαν ότι όποιος εισέρχεται στο Κόσοβο με σερβικό δελτίο ταυτότητας όφειλε να προμηθεύεται προσωρινό έγγραφο (φωτογραφία, κάτω) με το οποίο θα του δίνεται άδεια παραμονής για 90 ημέρες.
Η Πρίστινα εξάλλου έδωσε προθεσμία δύο μήνες στους Σέρβους του Κοσόβου να αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας στα αυτοκίνητά τους με πινακίδες του Κοσόβου.
Ο κοσοβάρος πρωθυπουργός Αλμπιν Κούρτι έκανε λόγο χθες Κυριακή για μέτρα ανταπόδοσης, καθώς η Σερβία – που δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της όπου πλειοψηφεί το αλβανικό στοιχείο, η οποία ανακηρύχθηκε το 2008 – απαιτεί τα ίσα από τους Κοσοβάρους που εισέρχονται στην επικράτειά της.
Μεγάλη ένταση
Τα μέτρα προκάλεσαν μεγάλη ένταση χθες στο βόρειο Κόσοβο, όπου ζει η σερβική μειονότητα.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι άνδρες της δέχθηκαν πυρά, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί, και ότι στήθηκαν οδοφράγματα σε δρόμους που οδηγούν στη Σερβία (φωτογραφία, κάτω). Δυο σημεία διέλευσης έκλεισαν.
Στην ανακοίνωσή της (έγγραφο, κάτω), η κυβέρνηση του Κοσόβου απαίτησε «όλα τα οδοφράγματα να αρθούν και να αποκατασταθεί πλήρως η ελευθερία της κίνησης» σήμερα.
Επίσης, ευχαρίστησε του διεθνείς παράγοντες και ιδιαίτερα τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Πρίστινα για τη μεσολάβησή τους προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καλωσόρισε μέσω Twitter την απόφαση που έλαβε η Πρίστινα, καλώντας με τη σειρά του «να αρθούν αμέσως όλα τα οδοφράγματα».
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά από σύσκεψη που είχε τα μεσάνυχτα με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ικανοποιημένος που επικράτησε η λογική.
«Η Σερβία θα νικήσει»
«Εργαζόμαστε για να ηρεμήσουν τα πράγματα, αυτό είναι το σημαντικότερο για μας και όσο κι αν είναι δύσκολο δεν παραδινόμαστε και στο τέλος η Σερβία θα νικήσει» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Βούτσιτς.
Χθες βράδυ, εκατοντάδες Σέρβοι του Κοσόβου συγκέντρωσαν φορτηγά, βυτιοφόρα και άλλα βαριά οχήματα σε δρόμους που οδηγούν στα σημεία διέλευσης Γιάρινιε και Μπρνιακ.
Οι Σέρβοι του Κοσόβου δεν αναγνωρίζουν την εξουσία της Πρίστινας, ούτε την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Παραμένουν πιστοί στο Βελιγράδι, από το οποίο εξαρτώνται οικονομικά.
Σε διάγγελμά του χθες ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η κατάσταση «δεν ήταν ποτέ πριν τόσο περίπλοκη» στο Κόσοβο για τη Σερβία και τους Σέρβους που ζουν εκεί.
Μίλησε για ατμόσφαιρα «αναβρασμού» και διεμήνυσε πως εάν οι Σέρβοι του Κοσόβου γίνουν στόχος επίθεσης, «η Σερβία θα νικήσει».
Πυροδοτεί «ταραχές»
Από την πλευρά του, ο Αλμπιν Κούρτι κατηγόρησε τον κ. Βούτσιτς πως πυροδοτεί «ταραχές». «Οι επόμενες ώρες, ημέρες και εβδομάδες μπορεί να είναι δύσκολες και προβληματικές», προειδοποίησε ο κοσοβάρος πρωθυπουργός μέσω Facebook.
Τον Σεπτέμβριο στο βόρειο Κόσοβο είχαν επίσης υπάρξει εντάσεις, μετά την απόφαση της Πρίστινας να απαγορεύσει την κυκλοφορία αυτοκινήτων με σερβικές πινακίδες στο έδαφος της χώρας. Καταγράφονταν καθημερινές διαδηλώσεις και αποκλεισμοί δρόμων προς τις δύο συνοριακές διελεύσεις.
Η δύναμη του NATO στο Κόσοβο, η KFOR, ανακοίνωσε (έγγραφο, κάτω) χθες Κυριακή πως παρακολουθεί στενά την κατάσταση και είναι έτοιμη να επέμβει «εάν τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα».
Ιταλοί στρατιωτικοί θεάθηκαν στη Μιτρόβιτσα χθες. Η δύναμη του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού διαθέτει κάπου 3.770 στρατιωτικούς.
Το 2013, τα μέρη συμφώνησαν να αρχίσουν διάλογο με την υποστήριξη της ΕΕ, προκειμένου να επιλυθούν οι διαφορές τους και να εξομαλυνθούν οι σχέσεις τους, αλλά ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί.
Αντίδραση της Ρωσίας
Η κρίση στο Κόσοβο προκάλεσε επίσης αντίδραση της διπλωματίας της Ρωσίας, η οποία τάχθηκε στο πλευρό των Σέρβων.
«Οι ηγέτες των Αλβανών του Κοσόβου γνωρίζουν ότι οι Σέρβοι δεν θα παραμείνουν αδιάφοροι όταν απειλούνται άμεσα οι ελευθερίες τους και σκόπιμα κλιμακώνουν την κατάσταση για να πυροδοτήσουν στρατιωτικό σενάριο.
»Φυσικά, στόχος των αιχμηρών επιθέσεων είναι και το Βελιγράδι, το οποίο η Δύση θέλει να εξουθενώσει περαιτέρω χρησιμοποιώντας αλβανικά χέρια», ανέφερε ανακοίνωση Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ.
Δείτε επίσης
- Αποκαλύφθηκε το DNA των Σκοπιανών - Η σχέση τους με τους Αρχαίους Μακεδόνες είναι η... αναμενόμενη
- Τι προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς
- Καμπανάκι «ΔΝΤ» σε Τραμπ: Οι πολιτικές του θα μπορούσαν να πλήξουν την παγκόσμια οικονομία
- Συμφωνία εκεχειρίας: Τι θα φέρει για το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, μετά από 15 μήνες πολέμου
- Γιατί οι πυρκαγιές γίνονται ταχύτερες και πιο άγριες, ο «εκρηκτικός» συνδυασμός -Η ανάλυση του BBC