Μπακαλιάρος στο φούρνο με λαχανικά
Υλικά Συνταγής
1 ολόκληρο ψάρι
περίπου 1½ κιλό καθαρισμένο (μπακαλιάρο ή φαγκρί ή συναγρίδα ή σκορπίνα κ.λπ.)
3 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε καρέ
3 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε καρέ
3 ντομάτες κομμένες σε καρέ
3 πατάτες κομμένες σε μικρά καρέ
1 ντομάτα κομμένη σε φέτες
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι ή φρέσκια ρίγανη
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Μπακαλιάρος στο φούρνο με λαχανικά
Εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή της Αργυρώς για να φτιάξετε ψάρι στο φούρνο. Με πατάτες και μπόλικα λαχανικά, ο μπακαλιάρος στο φούρνο θα γίνει τόσο νόστιμος και μυρωδάτος που δεν θα αντισταθεί κανείς. Ο μπακαλιάρος δεν γίνεται μόνο τηγανιτός, δοκιμάστε αυτή τη φανταστική συνταγή φούρνου και θα δείτε το ψάρι με άλλο μάτι. Βάλτε τα λαχανικά που σας αρέσουν περισσότερο και απολαύστε τον μπακαλιάρο ψητό στο φούρνο κάθε εποχή.
Για τον μπακαλιάρο στο φούρνο με λαχανικά
Με ένα μαχαίρι κόβουμε όλα τα λαχανικά σε καρέ.
Στη συνέχεια, καθαρίζουμε το ψάρι από τα λέπια και τα βράγχια και πλένουμε πολύ καλά την κοιλιά του.
Σε μακρόστενο ταψί ή πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε τα κομμένα σε καρέ λαχανικά.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε με τα χέρια.
Τοποθετούμε το ψάρι πάνω στο στρώμα των λαχανικών και το καλύπτουμε με τις φέτες ντομάτας.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Μπήγουμε στα υλικά το θυμάρι και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC, στις αντιστάσεις, για 40΄.
Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 15΄.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
“Το ψάρι είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, δίνοντας έτσι το υπόστρωμα στο σώμα μας να «χτίσει» και να διατηρήσει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Ταυτόχρονα, εφοδιάζει τον οργανισμό μας και με την πολύτιμη βιταμίνη D. Ο ρόλος της είναι καθοριστικός στη μετατροπή των Τ-λεμφοκυττάρων σε κύτταρα δολοφόνους (NK- cells) που μπορούν και μάχονται τους εξωτερικούς εισβολείς, τα παθογόνα μικρόβια. Σε περίπτωση χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D δεν ενεργοποιείται ο αμυντικός αυτός μηχανισμός με αποτέλεσμα η εξουδετέρωση των παθογόνων ιών και βακτηρίων να μην επιτυγχάνεται. Σε αυτά προσθέστε την αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα καροτενοειδών (από σέλερι, κρεμμύδι, ντομάτα) που εξασφαλίζεται λόγω της ύπαρξης λιπαρών στη συνταγή (ελαιόλαδο, ψάρι) και αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι ένα τέτοιο φαγητό δεν θα πρέπει να λείπει από το εβδομαδιαίο μας διαιτολόγιο.“.