Χωρίς να βγάλει πικρία προς τους Δημοκρατικούς που τον πίεσαν να παραιτηθεί ο πρόεδρος Μπάιντεν πήρε την απόφαση της απόσυρσης από την κούρσα πάνω του και ανέφερε πως ήταν η ώρα να δώσει την σκυτάλη στην επόμενη γενιά.
Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε με παρρησία στο έργο του ως πρόεδρος των ΗΠΑ και ανακοίνωσε πως στους έξι μήνες που του απομένουν ως εν ενεργεία πρόεδρος, θα παλέψει να διορθώσει όλα αυτά τα οποία δεν μπόρεσε να φτιάξει τα προηγούμενα χρόνια. Προτίμησε να διατηρήσει ένα ενωτικό προφίλ και ταυτόχρονα να επιτεθεί στον πρόεδρο Τραμπ ως διχαστικό και στην ουσία αντιαμερικανό, όπως τουλάχιστον περιέγραψε τα καθήκοντα των πολιτών. Είναι μια καλή στρατηγική η οποία σε συνδυασμό με την επόμενη δίνει το στίγμα.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε λόγο πως χτυπάει τα μεγάλα συμφέροντα, την ακρίβεια, την ανεργία, τις μεγάλες φαρμακευτικές (Big Pharma) που κοστολογούν υψηλά τα φάρμακα εις βάρος των πολιτών, μίλησε για το νομοσχέδιο για το περιβάλλον και το νομοσχέδιο ενάντια στην οπλοκατοχή. Ακριβώς δηλαδή αυτά που οι προοδευτικοί πολίτες φοβούνται από τον Τραμπ.
Και κυρίως την «πιθανότητα εμφυλίου πολέμου». Ο Μπάιντεν τόνισε στο πρόσωπο του Τραμπ τις φοβίες των προοδευτικών πολιτών με τον ίδιο τρόπο που ο Τραμπ παίζει με τις φοβίες των συντηρητικών.
Η Χάρις και ο Βασιλιάς ή Δικτάτορας Τραμπ
Ο πρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο της αντιπροέδρου του, λέγοντας πως είναι σκληρή. έμπειρη και ικανή και μίλησε για τα «Υψηλά Ιδανικά» τα οποία μόνο οι Δημοκρατικοί μπορούν να προστατέψουν. Ήταν μια συναισθηματική ομιλία, δεν έκανε επίκληση στη λογική, ενώ παρουσίασε τον Ντόναλντ Τραμπ ως έναν δικτάτορα εν τη γενέσει.
Κάτι στο οποίο «πάτησε» στην πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο με δύο μέλη διορισμένα από τον Τραμπ, αποφάσισε την πλήρη ασυλία του για οτιδήποτε έχει πράξει κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Αυτό δηλαδή που η αντιπολίτευση αποκάλεσε «ελέω Θεού Βασιλιά» ή «Δικτάτορα». Ταυτόχρονα έκανε χώρο για τις φρέσκες και «ναι, νεότερες φωνές», δέιχνοντας ως λόγο της παραίτησής του και την ηλικία του. Όμως ο κύριος λόγος της παραίτησης που έθεσε ήταν η διαφύλαξη της ενότητας των Δημοκρατικών, κάτι που δεν ειπώθηκε ως καρφί, αλλά ως γεγονός.
Ο Μπάιντεν μπορεί να νιώθει αυτή την στιγμή ως ο πολιτικός που δεν έχει κάτι να χάσει και να πάρει ρίσκα, όμως κανένας πρόεδρος στην τελική του θητεία δεν έφερε ποτέ ουσιαστικές αλλαγές τους τελευταίους μήνες.
Δείτε επίσης
- Γιατί οι πυρκαγιές γίνονται ταχύτερες και πιο άγριες, ο «εκρηκτικός» συνδυασμός -Η ανάλυση του BBC
- Αρχίατρος ΗΠΑ: Το αλκοόλ συνδέεται με εμφάνιση καρκίνου
- Golden Globes 2025: Οι μεγάλοι νικητές της τελετής απονομής
- Πώς υποδέχτηκε ο πλανήτης το 2025
- Ανασκόπηση: Αποχαιρετώντας το 2024 - Τα διεθνή γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που τελειώνει