Μοσχάρι μεθυσμένο στη γάστρα σε τραγανή σφολιάτα

argiro.gr  11 September, 2025 ΑΡΘΡΑ
Μοσχάρι μεθυσμένο στη γάστρα σε τραγανή σφολιάτα

Υλικά

μοσχάρι χτένι (ή ελιά ή στήθος) κομμένο σε μπουκιές

2 κ.σ.

γεμάτες αλεύρι γ.ο.χ

2 σκελ.

σκόρδο

1

μεγάλο καρότο σε καρέ

2 κλων.

σέλερι ψιλοκομμένο

1½ φλ.

ζωμό βοδινού

3 φλ.

μπίρα

1 συσκ.

ντομάτα κονκασέ ή ολόκληρα ντοματάκια

2 κ.σ.

σάλτσα γούστερ

1 κλων.

δεντρολίβανο

1 κλων.

θυμάρι

Λίγο

ψιλοκομμένο μαϊντανό

Αλάτι

Πιπέρι

1 φλ.

γραβιέρα ή κασέρι τριμμένο

1

φύλλο ζύμη σφολιάτας

Διάλυμα αβγού (1 αβγό -2 κ.σ. γάλα

Σουσάμι για επικάλυψη

 

Εκτέλεση

ΜΟΣΧΑΡΙ

Πασπαλίζουμε το κρέας με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά, ώστε να αλευρωθούν ομοιόμορφα όλα τα κομμάτια.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα ή γάστρα και ροδίζουμε τα κομμάτια του μοσχαριού λίγα-λίγα, για να πάρουν ωραίο χρώμα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον ελαιόλαδο. Μεταφέρουμε κάθε δόση σε πιατέλα καθώς ροδίζει.
Στο ίδιο σκεύος, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σπασμένο σκόρδο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το καρότο και το σέλερι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας.
Επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα και προσθέτουμε την μπίρα, τις ντομάτες, τον ζωμό και τη σάλτσα worcestershire.
Ξύνουμε καλά τη βάση της κατσαρόλας με ξύλινη κουτάλα για να ξεκολλήσουν τα καραμελωμένα υπολείμματα και να δώσουν έξτρα γεύση στη σάλτσα.
Σκεπάζουμε με καπάκι, αφήνοντας ένα μικρό άνοιγμα, και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να δέσει η σάλτσα.
Προς το τέλος του μαγειρέματος, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα της επιλογής μας.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ & ΨΗΣΙΜΟ

Αδειάζουμε το μαγειρεμένο μοσχάρι σε μικρή γάστρα ή πυρίμαχο σκεύος.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το τριμμένο τυρί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (στις αντιστάσεις ή στον αέρα, ανάλογα με το φύλλο σφολιάτας).
Βρέχουμε περιμετρικά το χείλος του σκεύους με τα δάχτυλά μας, ώστε να κολλήσει η σφολιάτα.
Τοποθετούμε προσεκτικά τη σφολιάτα πάνω από το σκεύος, φροντίζοντας να καλύπτει καλά τις άκρες.
Αν θέλουμε, χαράζουμε διακοσμητικά την επιφάνεια της ζύμης (χωρίς να την κόψουμε ή να τη διαπεράσουμε).
Διπλώνουμε και στρίβουμε τις πτυχές της σφολιάτας που περισσεύουν γύρω-γύρω, δημιουργώντας διακοσμητικό περίγραμμα.
Αλείφουμε την επιφάνεια της σφολιάτας με αυγό χτυπημένο (ή διάλυμα αυγού με λίγο νερό ή γάλα), χρησιμοποιώντας πινέλο.
Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανή η επιφάνεια.

Tips

Αφήστε τη γέμιση να κρυώσει εντελώς (ιδανικά να παγώσει) πριν τη σκεπάσετε με τη σφολιάτα. Έτσι, η ζύμη θα παραμείνει τραγανή και η εμφάνιση του φαγητού θα είναι πιο προσεγμένη.
Αν περιμένετε κόσμο ή θέλετε να προετοιμάσετε νωρίτερα, μπορείτε να φτιάξετε τη γέμιση από την προηγούμενη μέρα. Την τελευταία στιγμή απλώς σκεπάζετε με τη σφολιάτα, αλείφετε με αυγό, ψήνετε και σερβίρετε.
Αποφύγετε να ξαναζεστάνετε τη σφολιάτα σε φούρνο μικροκυμάτων — μαλακώνει και αποκτά λαστιχένια υφή. Αν χρειαστεί, βάλτε το φαγητό για λίγα λεπτά σε δυνατό προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ξαναγίνει τραγανή η επιφάνεια.

 

argiro.gr  11 September, 2025 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα