Μνήμες Μεσαράς: Ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις έως το τέλος του μήνα

  20 December, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ
Μνήμες Μεσαράς: Ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις έως το τέλος του μήνα

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαράς σε συνεργασία με το "ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ" ολοκληρώνουν έως το τέλος Δεκεμβρίου τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Δράσης «Μνήμες Μεσαράς»

Α. Την Παρασκευή 21/12 , απόγευμα (4-6μμ.) ολοκληρώνεται το Μουσειοπαιδαγωγικό Πρόγραμμα της Κεραμικής για τα παιδιά 4ης-6ης Δημοτικού με την παρουσίαση ειδικού βίντεο για την κεραμική τέχνη από τον αρχαιολόγο Γ. Παππά,  την  ομιλία της πολιτισμιολόγου Εφης Μωραϊτάκη και την βράβευση των παιδιών που έλαβαν μέρος στο Πρόγραμμα για τα έργα που δημιούργησαν. Πληρέστερη έκθεση με σχετικές φωτογραφίες  θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα
Β. Το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, στις 5-8,30μμ.  θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ερευνών του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας η εκδήλωση για τους Βώρους, «Ένα Χωριό με ιστορία 5000 χρόνων». 

Θα παρουσιάσουν οι αρχαιολόγοι: 

Δ. Βαλλιάνου : «Η Ιστορία των Βώρων από τους προϊστορικούς χρόνους ως σήμερα», μέσα από τα αποτελέσματα διεπιστημονικών ερευνών και ανασκαφών  στην περιοχή, ιδιαίτερα στην περίοδο 1978-1994. Τα ταπεινά σπασμένα κεραμικά «διηγούνται»  την ιστορία του τόπου άμεσα και συσχετίζονται με τη Φαιστό και άλλα κέντρα της Μεσαράς . Το φυσικό περιβάλλον, ο Γεροδέτης  και ο ποταμός Κουτσουλίτης υπήρξαν πάντα πρωταρχικοί παράγοντες ανάπτυξης του χώρου και την άμεση σχέση με τη Φαιστό στους προϊστορικούς χρόνους και όχι μόνο.

Ο Γ. Παππάς θα παρουσιάσει  ένα εξαιρετικό – μοναδικό «εύρημα», ένα κεραμικό κλίβανο  που αποκαλύφθηκε στους Βώρους  με τις εργασίες αναστήλωσης – στερέωσης ενός σπιτιού, και θα τον συσχετίσει με όμοιους σε άλλα μέρη της Ελλάδας και την κεραμική παραγωγή τους. 

Οι Κ. Ρούσσος & Χρ. Λοϊζου θα παρουσιάσουν τους «Βώρους από τη Βυζαντινή έως και τη Νεότερη Εποχή με βάση τα  κεραμικά ευρήματα των ανασκαφών και οικοδομικών εργασιών που   πραγματοποιήθηκαν στην περίοδο 1984-1993, και τις σχέσεις τους με άλλες περιοχές  

Ο εθνολόγος Χρ. Βαλλιάνος θα παρουσιάσει το θέμα «Βώροι ή Βόροι. Φυσικό περιβάλλον, αρχιτεκτονική , ιστορία και παράδοση» αναλύοντας εν συντομία το όνομα, το φυσικό περιβάλλον και τα μνημεία , την αρχιτεκτονική και λειτουργία τους με βάση τις πολύχρονες μελέτες του στο χώρο.

Οι  Μ. Βενέτικου & Δ. Βαλλιάνου: Η Μαργκίτ Βενέτικου, νύφη του Αλέξανδρου,  σε συνεργασία με τη Δ. Βαλλιάνου,  θα παρουσιάσουν εν συντομία τον «Αλέξανδρο Βενέτικο. Πρώτο αρχαιοφύλακα της  Φαιστού»,  τη ζωή  του, την οικογένειά του  και τις σχέσεις του με επισκέπτες της Φαιστού ,ορισμένους επώνυμους, παρουσιάζοντας εικόνες από τη Φαιστό  και τους επισκέπτες της, τις «σημειώσεις τους στα τετράδιά του,  και  θυμίζοντας στοιχεία  για ένα ιδιαίτερο βωριανό και τις  σχέσεις του με επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου στην περίοδο 1935 -1955

Τέλος ο βωριανός μουσικός Γ. Γκερεδάκης, θα κάνει μια πρώτη σύντομη παρουσίαση για τις  : «Βωριανές οικογένειες και γενεαλογικά δένδρα» . 

Η εκδήλωση θα κλείσει με βωριανά τραγούδια  και μουσική από τον Γ. Γκερεδάκη και τους συνεργάτες του μουσικούς, με συμμετοχή της Χρυσούλας Σηφογιωργάκη. 
Στόχος της Εκδήλωσης  είναι να κοινοποιήσουμε τα αποτελέσματα των ερευνών και εργασιών που έγιναν στους Βώρους και αφορούν στην διαχρονική ζωή και αξία ενός οικισμού, που είναι κηρυγμένος διατηρητέος, για να γίνουν κτήμα των νεότερων ώστε να συνεχίσουν την παράδοση στη σύγχρονη ζωή με σεβασμό στο παρελθόν και προοπτικές στο μέλλον. 

Γ. Στις 29 Δεκεμβρίου και ώρα 6,30-8,30 μμ., θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ερευνών του Μ.Κ.Ε. η εκδήλωση «Κουσές. Το ιστορικό χωριό των Κουρμούληδων . Αρχαιολογία, Ιστορία, Παράδοση, Αρχιτεκτονική» 

Θα παρουσιάσουν οι αρχαιολόγοι:
Δ. Βαλλιάνου: «Η προϊστορία του Κουσέ. Ο Θολωτός τάφος και άλλες αρχαιότητες» , κυρίως τα αποτελέσματα των ανασκαφών και τα σημαντικά ευρήματά τους .
Στυλιανή Καλεντάκη: «Ο Κουσές και η οικογένεια Κουρμούλη. Προσεγγίζοντας την ιστορία και τον πολιτισμό ενός τόπου (14ος-20ος αιώνας)
Μαν. Παπαδάκης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουσέ : «Ο σύγχρονος Κουσές»

Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσική παρέμβαση του μουσικού Αλέκου Καλεμάκη.

Στόχος των  Εκδηλώσεων   είναι να κοινοποιήσουμε τα αποτελέσματα των ερευνών και εργασιών που έγιναν στους Βώρους και στον Κουσέ  και αφορούν στη  διαχρονική ζωή και αξία των οικισμών, που έχουν μακραίωνη ιστορία και είναι κηρυγμένοι διατηρητέοι, για να γίνουν κτήμα των νεότερων ώστε να συνεχίσουν την παράδοση στη σύγχρονη ζωή με σεβασμό στο παρελθόν και προοπτικές στο μέλλον. 

Οι διοργανωτές προσκαλούν  τους Μεσαρίτες και κάθε ενδιαφερόμενο για την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό στην Εκδήλωση η οποία θα γίνει στο πλαίσιο της Δράσης «Μνήμες Μεσαράς» με θέμα: Βώροι: Ένα σύγχρονο χωριό πάνω σε μακραίωνο υπόβαθρο»,  ή άλλως, «ΒΩΡΟΙ Ή ΒΟΡΟΙ. ΈΝΑ ΧΩΡΙΌ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ 5000 ΧΡΟΝΩΝ»

Το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, στις  5-8 μμ.
στο Κέντρο Ερευνών Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας
Η Δράση πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Συμμετέχουν και θα παρουσιάσουν σχετικά θέματα  οι αρχαιολόγοι:
Δ. Βαλλιάνου: «Οι Βώροι: Ένα σύγχρονο χωριό πάνω σε μακραίωνο υπόβαθρο»,  ή, άλλως,   Η Ιστορία των Βώρων από τους προϊστορικούς χρόνους ως σήμερα μέσα από τα αποτελέσματα διεπιστημονικών ερευνών και ανασκαφών  στην περιοχή, ιδιαίτερα στην περίοδο 1978-
                                                 

Γ. Παππάς: «Ο κεραμικός κλίβανος των Βώρων» ή η τοπική κεραμική        παραγωγή κατά τη ρωμαϊκή εποχή. 
Ο εθνολόγος Χρ. Βαλλιάνος, ιδρυτής του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας , 
 Μ. Βενέτικου & Δ. Βαλλιάνου: «Αλέξανδρος Βενέτικος. Ο πρώτος αρχαιοφύλακας Φαιστού»,  θυμίζοντας στοιχεία  για ένα ιδιαίτερο βωριανό και τις  σχέσεις του με επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου στην περίοδο 1935 -1955
Τέλος ο βωριανός μουσικός Γ. Γκερεδάκης, θα παρουσιάσει το θέμα : «Βωριανές οικογένειες και γενεαλογικά δένδρα» . 
Η βραδιά θα κλείσει με δείγματα τοπικής μουσικής από τον Γ. Γκερεδάκη και τους συνεργάτες του. 
Στόχος της όλης προσπάθειας είναι η  δημοσίευση όλου του υλικού που έχει συγκεντρωθεί , όλων των αποτελεσμάτων των ερευνών και  μελετών που πραγματοποιήθηκαν  ως τώρα , σε ένα τόμο που θα συγκεντρώσει  την ιστορία ενός χωριού που βρίσκεται πάνω σε ένα μακραίωνο υπόβαθρο .

 

  20 December, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα