ΕΟΤ: Εκδηλώσεις σε Αμοργό, Λέσβο, Κορινθία, Κρήτη και Ρόδο

Πληθώρα εκδηλώσεων και δράσεων, που ενισχύουν τη διεθνή εικόνα της χώρας ως προορισμού για θεματικές μορφές τουρισμού (πολιτιστικό, γαστρονομικό, εκπαιδευτικό, θρησκευτικό, ευεξίας) πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του ΕΟΤ. Πρόκειται για το Rudu Fest Amorgos 2025, τη Γιορτή Σαρδέλας Καλλονής, τη Θερινή Κατασκήνωση Ελληνικών για Παιδιά, τη δράση «Εναλλακτικές Διαδρομές Πολιτισμού, Πίστης, Πνευματικότητας και Ψηφιακής Καινοτομίας στην Κρήτη» και τη δράση «Gains and Planes».
Από χθες, Κυριακή 27 Ιουλίου 2025, ξεκίνησε στην Αμοργό για τέταρτη χρονιά το Rudu FestAmorgos 2025, με την οικονομική υποστήριξη του ΕΟΤ. Το πρόγραμμά του φεστιβάλ περιλαμβάνει live εμφανίσεις σημαντικών και ιδιαίτερα δημοφιλών Ελλήνων καλλιτεχνών, DJ sets και πάρτι, σε διάφορες περιοχές του νησιού από τη Χώρα και την Αιγιάλη, μέχρι τα Κατάπολα και τη Νικουριά. Η διοργάνωση στοχεύει στην ενίσχυση της φήμης του νησιού ως ασφαλούς προορισμού που προσφέρει πληθώρα αυθεντικών και βιωματικών δραστηριοτήτων, καθώς και στη γνωριμία των επισκεπτών με τον τόπο, τους ανθρώπους του και την κουλτούρα τους. Το φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι την 1η Αυγούστου.
Από την 1 μέχρι τις 3 Αυγούστου 2025 διοργανώνεται στην Σκάλα Καλλονής η Γιορτή Σαρδέλας, που είναι το κορυφαίο σε επισκεψιμότητα γαστρονομικό γεγονός στη Λέσβο, προσελκύοντας κάθε χρόνο χιλιάδες ξένους και Έλληνες επισκέπτες. Το φεστιβάλ ξεκίνησε πριν από 42 χρόνια ως ένας τρόπος για να τιμήσουν οι ντόπιοι την πλούσια αλιευτική τους παράδοση και τη σαρδέλα, γνωστή ως «παπαλίνα», η οποία αποτελεί το κορυφαίο και το πιο δημοφιλές προϊόν του κόλπου της Καλλονής. Στο πέρασμα των χρόνων, έχει εξελιχθεί σε θεσμό για τη Λέσβο, φιλοξενώντας κάθε χρόνο διακεκριμένους σεφ, δημοσιογράφους και opinion leaders, με στόχο την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, την ενίσχυση της περιοχής, την εξωστρέφεια του νησιού και την απόλαυση της εμπειρίας ενός μοναδικού παραδοσιακού γλεντιού.
Την περίοδο 2-11 Αυγούστου θα υλοποιηθεί στο Σοφικό Κορινθίας η Θερινή Κατασκήνωση Ελληνικών για Παιδιά, που διοργανώνει ο εκπαιδευτικός οργανισμός The Greek Online School. Η κατασκήνωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 6 έως και 15 ετών, που προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία κ.ά.), τις ΗΠΑ, τα Αραβικά Εμιράτα, την Αυστραλία κ.α., χωρισμένα σε τμήματα σύμφωνα με το επίπεδό γνώσης της γλώσσας. Παρακολουθούν καθημερινά μαθήματα, ενώ την υπόλοιπη μέρα συμμετέχουν σε δραστηριότητες πολιτιστικού και αθλητικού ενδιαφέροντος. Στόχος του προγράμματος είναι, εκτός από τη δημιουργία δεσμών φιλίας μεταξύ των παιδιών, η εμβάθυνση των συμμετεχόντων στην ελληνική γλώσσα και η γνωριμία τους με τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας.
Στο διάστημα 18-30 Αυγούστου διοργανώνεται σε διάφορες περιοχές της Κρήτης η δράση «Ζώσα Παράδοση και Πολιτιστική Καινοτομία: Εναλλακτικές Διαδρομές Πολιτισμού, Πίστης, Πνευματικότητας και Ψηφιακής Καινοτομίας στην Κρήτη». Πρόκειται για ένα σύνολο εκδηλώσεων, εργαστηρίων, διαλέξεων και βιωματικών δράσεων με έμφαση στον εναλλακτικό, ερευνητικό και προσκυνηματικό τουρισμό, που εστιάζουν στην ορθόδοξη πνευματικότητα, την καλλιτεχνική δημιουργία και τις νέες τεχνολογίες (AR, 3D mapping, ψηφιακή αγιογραφία κ.ά.). Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με ιερές μονές, μουσεία και ακαδημαϊκά ιδρύματα, με σταθμούς την Ιερά Μονή Κουδουμά, την Ιερά Μονή Τοπλού και τα Μουσεία Αστερουσίων. Η δράση διοργανώνεται από τον Οργανισμό Έρευνας, Καινοτομίας και Πολιτισμού LOOX και εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».
Τέλος, από τις 29 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο το «Gains and Planes». Οι συμμετέχοντες θα έχουν πρόσβαση σε δράσεις γυμναστικής, γιόγκα, HIIT, μαθήματα με βάση τον χορό, ομαδικές διαδρομές και θεματικές εκδηλώσεις, σε ένα θεσμό που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η διοργάνωση αποσκοπεί στη διεθνή προβολή της χώρας μας ως παγκόσμιου κόμβου δράσεων εναλλακτικού τουρισμού και τουρισμού ευεξίας, προσελκύοντας στη Ρόδο περισσότερους από 600 επισκέπτες, κυρίως από τη Μεγάλη Βρετανία, αφού η διοργανώτρια εταιρεία εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Δείτε επίσης
- Το ταξίδι στο μουσικό σύμπαν των “Dretta” συνεχίζεται στο Τυμπάκι-Oι προγραμματισμένες συναυλίες
- Ριζόφτερα: Αυλαία στη φετινή χρονιά με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα απόψε στον Αγ. Τίτο Τυμπακίου
- «Πρεμιέρα για τα Υακίνθεια 2025 με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα»
- Σήμερα η διοργάνωση street painting στα Μάταλα!
- Πολιτιστικός Σύλλογος Τυμπακίου: Ανοίγει η αυλαία των καλοκαιρινών εκδηλώσεων
Σχετικά άρθρα
- Πανσέληνος Αυγούστου: εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους- δωρεάν είσοδος στη Γόρτυνα
- Οι εκδηλώσεις για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο στην Κρήτη
- “Η Μεσόγειος θάλασσα γεννά τραγούδια και τα ταξιδεύει με τα φτερά των άσπρων γλάρων”
- Ανοιχτοί οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία για την αυγουστιάτική πανσέληνο
- Εκδηλώσεις για όλα τα...γούστα στο Δήμο Φαιστού