Μιχάλης Λεμπιδάκης: Σε μια εβδομάδα η δίκη για την πολύκροτη απαγωγή

neakriti.gr  04 December, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Μιχάλης Λεμπιδάκης: Σε μια εβδομάδα η δίκη για την πολύκροτη απαγωγή

Σε μια εβδομάδα από σήμερα ξεκινάει η δίκη για τη μεγαλύτερη υπόθεση απαγωγής που έχει καταγραφεί ποτέ στα ελληνικά χρονικά: Την ερχόμενη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, οι 12 άνδρες που φέρονται να πήραν μέρος στην απαγωγή του Κρητικού επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Οι “12” κατηγορούνται για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία με σκοπό τον εξαναγκασμό του παθόντος ή άλλου σε πράξη για την οποία δεν υπάρχει υποχρέωση, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (οι 10) και για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (οι 2), για διακεκριμένη περίπτωση οπλοφορίας πολεμικού τυφεκίου, καθώς και για διακεκριμένη περίπτωση κατοχής πολεμικού τυφεκίου. Όλες οι παραπάνω πράξεις είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.Εκτός από τα πέντε κακουργήματα, οι “12” κατηγορούνται και για πλημμεληματικές πράξεις. Συγκεκριμένα, κατηγορούνται - κατά περίπτωση - για εμπρησμό από πρόθεση από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, για την πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, τελεσθείσας διά πυρός, για επικίνδυνη σωματική βλάβη, για κλοπή, για αντίσταση, για παράνομη κατοχή πυρομαχικών και για παράνομη κατοχή φωτοβολίδων.

 

Σημειώνεται ότι, για πλημμελήματα, το μέγιστο της ποινής που μπορεί να επιβληθεί είναι πέντε χρόνια. Ωστόσο, αναφορικά με τα κακουργήματα για τα οποία κατηγορούνται οι “12”, κάποια από αυτά επισύρουν ποινές κάθειρξης που φτάνουν μέχρι τα 20 έτη.

Οι κατηγορούμενοι

Επισημαίνεται ότι, από τους 12 κατηγορούμενους, οι 8 παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι, ενώ οι υπόλοιποι 4 είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Συγκεκριμένα, στη φυλακή βρίσκονται τα επτά άτομα που συνελήφθησαν στις 2 Οκτωβρίου του 2017, ημέρα απελευθέρωσης του Μιχάλη Λεμπιδάκη από την ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για επτά άνδρες ηλικίας από 24 έως 61 ετών. Ο όγδοος κατηγορούμενος που παραμένει πίσω από τα κάγκελα της φυλακής είναι το άτομο που συνελήφθη λίγες εβδομάδες μετά την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Αναφορικά με τους τέσσερις κατηγορούμενους που παραμένουν ελεύθεροι με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, όλοι τους οδηγήθηκαν ενώπιον των δικαστικών Αρχών πριν από λίγους μήνες. Μετά τις απολογίες τους, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους: Πρόκειται για έναν 39χρονο κάτοικο Αθηνών, έναν 46χρονο Κρητικό, μόνιμο κάτοικο Αθηνών, καθώς και δύο Ρεθυμνιώτες ηλικίας 41 και 49 ετών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο κατηγορητήριο με το οποίο αναμένεται να δικαστούν οι “12”, ηγετικό ρόλο στην απαγωγή φέρονται να είχαν οι δύο εξ αυτών. Πρόκειται για δύο 46χρονους Κρητικούς. Ο ένας είναι προφυλακισμένος, ενώ ο δεύτερος είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι ηγετικό ρόλο στην οργάνωση που σχηματίστηκε φέρεται να είχαν, εκτός από τους δύο 46χρονους, και άλλα άτομα, τα στοιχεία των οποίων παραμένουν άγνωστα στις Αρχές.

Οι ρόλοι των δύο 46χρονων

Μεταξύ των ενεργειών που φέρονται να τέλεσαν οι φερόμενοι “εγκέφαλοι” της οργάνωσης περιλαμβάνονται ο ακριβής σχεδιασμός της απαγωγής, η στρατολόγηση τυχόν νέων μελών, ο προγραμματισμός των επικοινωνιών που γίνονταν με τους οικείους του απαχθέντος (συνολικά 32), η εξασφάλιση όλων των υλικών μέσων που ήταν απαραίτητα (καταλύματα, οχήματα, όπλα, κινητά τηλέφωνα, τρόφιμα κ.λπ.), αλλά και ο καταμερισμός καθηκόντων μεταξύ των υπόλοιπων μελών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 46χρονος Κρητικός, που ζει στην Αθήνα, φέρεται ως το άτομο που μεταξύ άλλων διένειμε ρόλους και καθήκοντα στο κάθε μέλος, ενώ φέρεται από τις Αρχές ότι ήταν εκείνος που επιμελήθηκε και εκτέλεσε - μαζί με άλλα, άγνωστα άτομα - την επιχείρηση απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Εξάλλου, ο έτερος φερόμενος “εγκέφαλος” ήταν εκείνος ο οποίος φέρεται να οργάνωνε και να διεύθυνε τον τρόπο ανάθεσης των εκάστοτε καθηκόντων και ενεργειών, έχοντας φυσική παρουσία στους χώρους φύλαξης του Λεμπιδάκη για κάποιο χρονικό διάστημα.

Οι μέρες του μαρτυρίου και η λύτρωση

Οι 186 μαρτυρικές ημέρες που πέρασε στα χέρια των απαγωγέων του ο Μιχάλης Λεμπιδάκης αποτελούν, εκτός των άλλων, ρεκόρ στις υποθέσεις απαγωγής που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς την ελληνική κοινωνία - και όχι μόνο. Ενώ αρχικά οι απαγωγείς ζητούσαν από την οικογένεια Λεμπιδάκη την καταβολή του “αστρονομικού” ποσού των 100 εκατομμυρίων ευρώ, το διάστημα πριν την απελευθέρωσή του από την ΕΛ.ΑΣ. είχαν ρίξει - κατά πολύ - τις απαιτήσεις τους. Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα πριν πέσουν στη “φάκα” των Αρχών, οι απαγωγείς φέρονται να είχαν ρίξει τις απαιτήσεις τους κάτω από τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Εντούτοις, δεν έμελλε να βάλουν τελικά στις τσέπες τους ούτε ευρώ!

Ο επίλογος στην πρωτοφανή “Οδύσσεια” του 54χρονου επιχειρηματία γράφτηκε το πρωί της 2ας Οκτωβρίου του 2017, αναίμακτα. Μετά την απελευθέρωση του επιχειρηματία και τη σύλληψη των δύο εμπλεκόμενων ατόμων που βρίσκονταν στη μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων, στο Ρέθυμνο, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση και για τους υπόλοιπους πέντε που εμπλέκονται στην υπόθεση και οι οποίοι συνελήφθησαν τελικά την ίδια ημέρα.

 

neakriti.gr

 

neakriti.gr  04 December, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα