Μιχάλης Αλμπαντάκης: «Ας μιλήσουμε για το “Mαλεβίζι e-project”»
Ένας Δήμος που στοχεύει στην ολοκληρωμένη, ισόρροπη και οραματική τουριστική ανάπτυξη, με ταυτόχρονη διασύνδεση με όλους τους υπόλοιπους τομείς, με πρώτους από όλους τον Πρωτογενή και την Οικοτεχνία, πρέπει να έχει σε πρώτο πλάνο τη χρήση της δύναμης και των δυνατοτήτων που προσφέρει η Τεχνολογία.
Ο Δήμος Μαλεβιζίου είναι ένας από τους προνομιούχους Δήμους, που απολαμβάνουν τα οφέλη του Τουρισμού. Σίγουρα όμως, όχι στο βαθμό που θα μπορούσε. Η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν έχει τύχει της στήριξης που δικαιούται. Τα βήματα που έχουν γίνει από το πρόσφατο παρελθόν ως σήμερα, φανερώνουν το έλλειμμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Εργαλεία που προσφέρει προς διάθεση και χρήση η Περιφέρεια Κρήτης και η Αναπτυξιακή Ηρακλείου έχουν μείνει ανενεργά ή υπολειτουργούντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Info-points, τα Κέντρα Πληροφόρησης Επισκεπτών, τα οποία έχουν ως στόχο την στήριξη του Τουρισμού στην Κρήτη και την ενίσχυση της συνολικής προσπάθειας που καταβάλλεται από τους φορείς του νησιού.
Μιλώντας για τη σπουδαιότητα των Info-points αρκεί να πούμε ότι η λειτουργία αυτού του ηλεκτρονικού εργαλείου μπορεί να προσφέρει - μέσα από την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών εφαρμογών τους και τη σύνδεση τους με το τουριστικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης - μια σπουδαία ώθηση στον Τουρισμό του Μαλεβιζίου.
Ο Δήμος μας είναι ένας από τους τέσσερις του Νομού Ηρακλείου συνολικά, που έχουν στη διάθεση τους προς χρήση αυτό το εξαιρετικά χρήσιμο όπλο στη «φαρέτρα» του.
Ποια είναι όμως η χρήση τους ως σήμερα; Καμία απολύτως, τη στιγμή που:
- Θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί η ανάπτυξη του Δικτύου, με τη βοήθεια του ΙΤΕ και άλλων τοπικών φορέων
-Θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει η στελέχωση και οργάνωση του, ώστε να παρέχουμε στους επισκέπτες τη δυνατότητα για εύκολη πρόσβαση στην παροχή πληροφοριών, πριν, στη διάρκεια αλλά και μετά από την παρουσία τους στο Δήμο μας.
Τα Κέντρα Πληροφόρησης Επισκεπτών, αποτελούν το εργαλείο μέσα από το οποίο μπορεί να επιτευχθεί:
-Η σωστή ισορροπία μεταξύ τεχνολογίας και ανθρώπινης αλληλεπίδρασης.
-Η κάλυψη στην αυξανόμενη επιθυμία αλληλεπίδρασης των επισκεπτών για την Πληροφορία, ενεργώντας ως ένα σημαντικό συνδετικό κρίκο για τοπικές περιηγήσεις σε μουσεία, παραλίες και λοιπά αξιοθέατα.
Η ορθή χρήση τους αποτελεί μια προσωπική πρόκληση προκειμένου να επιτύχουμε τη διασύνδεση των ξενοδοχείων, των εστιατορίων, των θεματικών μενού τους, τις εκδηλώσεις για την Κρητική Διατροφή, τις πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, τα αξιοθέατα της περιοχής, μέσα από ένα διαδικτυακό, υψηλής τεχνολογίας εργαλείο, που θα ανανεώνεται ως προς το περιεχόμενο και θα ενημερώνει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Είναι πρόκληση να μπορούν να υπάρξουν και πρωτοβουλίες για τη δημιουργία υποδομής και την εγκατάσταση διαδραστικών ηλεκτρονικών σημείων ενημέρωσης σε καίρια σημεία του Δήμο Μαλεβιζίου για την καλύτερη ενημέρωση των επισκεπτών, με στόχο να την προσέλκυση τουριστών υψηλής ποιότητας, την ομαλότερη γεωγραφική διασπορά της τουριστικής κίνησης και στην ευρύτερη περιοχή του Μαλεβιζίου αξιοποιώντας τους οικισμούς και τον πλούτο τους και την αύξηση επισκεπτών από αγορές-στόχους.
Για να αναδειχθεί – επιτέλους- ολοκληρωμένα το σύνολο του τουριστικού πλούτου του Μαλεβιζίου. Οι νέες τεχνολογίες καταργούν τα όρια μεταξύ παλιών και νέων μελών της ΕΕ, μεταξύ του Βορρά και του Νότου. Σε λίγα χρόνια θα καταργούν τα όρια μεταξύ των Περιφερειών και των Δήμων.
Με αυτό το δεδομένο, ο Δήμος Μαλεβιζίου από την επομένη των εκλογών οφείλει να επιδοθεί σε ένα ψηφιακό μαραθώνιο μέσα από το πρόγραμμα «Malevizi e-project» με αιχμή του δόρατος τα Κέντρα Πληροφόρησης Επισκεπτών.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις