Μητσοτάκης: «Θα δώσω την μάχη των εκλογών επικεφαλής της ΝΔ το 2027»
Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε τη σπουδαιότητα του έργου του Μετρό της Θεσσαλονίκης, που δίνει έπειτα από πολλές δεκαετίες μια μεγάλη ανάσα στο κυκλοφοριακό της πόλης για χιλιάδες πολίτες. Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον σταθμό Βενιζέλου, που χαρακτηρίζεται μοναδικός στον κόσμο, με έναν αρχαιολογικό χώρο περίπου 1.300 τ.μ. στην επιφάνειά του, ο οποίος είναι ενσωματωμένος στο τεχνικό έργο.
Ο πρωθυπουργός απάντησε και σε βασικά θέματα της καθημερινότητας και της πολιτικής ατζέντας.
Μητσοτάκης για το μετρό Θεσσαλονίκης: «Είμαι συγκινημένος – Περάσαμε από 40 κύματα»
«Είμαι συγκινημένος σήμερα ως πρωθυπουργός, ως βουλευτής, ως απλός πολίτης γιατί μπορούμε και παραδίδουμε σε λειτουργία αυτό το εξαιρετικά πολύπλοκο έργο» ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός. «Για να έχουμε το μετρό και τον αρχαιολογικό χώρο πλήρως επισκέψιμο περάσαμε από 40 κύματα» πρόσθεσε.
«Πιστεύω σήμερα είναι μία μέρα χαράς και εγώ θέλω να κοιτάω μπροστά. Πιστεύω ότι υπήρχαν συμπολίτες μας που πίστευαν ότι δεν μπορούσε να γίνει και όμως έγινε. Είναι ένα έργο που αποδεικνύει ότι όταν θέλουμε μπορούμε να ξεπερνούμε τις παθογένειες του παρελθόντος. Οι Θεσσαλονικείς αν δεν μπουν στο μετρό δεν θα το πιστέψουν» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι θα έρθει η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα»
«Η συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ξεκίνησε με πρωτοβουλία δική μου και της κυβέρνησης. Δεν γίνεται με την βρετανική κυβέρνηση, γίνεται με το Βρετανικό μουσείο» δήλωσε ο πρωθυπουργός για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
«Όταν γυρίσουν -όχι αν- όταν γυρίσουν τα Γλυπτά θα είναι μια δικαίωση και για την Μελίνα Μερκούρη που πρώτη ευαισθητοποίησε όχι μόνο την ελληνική αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη για την ανάγκη αυτής της επανένωσης» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι θα έρθει η επιστροφή των Γλυπτών. Η συζήτηση αυτή με το Βρετανικό Μουσείο παραμένει ενεργή» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η κυβέρνηση δεν χειραγωγείται, δεν απειλείται, δεν εκβιάζεται»
Σε ερώτηση για τις απειλές του προέδρου του Άρη, Θεόδωρου Καρυπίδη ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος κατήγγειλε το περιστατικό στην εισαγγελία μετά από δική του παρέμβαση. «Αυτή η κυβέρνηση δεν χειραγωγείται, δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται από κανέναν όσο ισχυρός και αν αισθάνεται κάποιος. Τέτοιες συμπεριφορές είναι αντικείμενο της δικαιοσύνης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Αν κάποιοι παράγοντες εξακολουθούν να αισθάνονται ότι εδώ είναι Βαλκάνια και μπορούν να χειραγωγούν το ποδόσφαιρο φοβάμαι ότι θα βρεθούν μπροστά σε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Οι σχέσεις μας με την Αλβανία έχουν περάσει από πολλές αναταράξεις»
Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Έντι Ράμα, είπε πως οι σχέσεις μας με την Αλβανία «έχουν περάσει από πολλές αναταράξεις» με αφορμή την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη. Ο πρωθυπουργός κάλεσε την Αλβανία να «σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας».
by Taboola
Sponsored Links
You May Like
Μια νέα φορητή συσκευή θέρμανσης σαρώνει στην Ελλάδα πριν από τον χειμώναECOCALD
Αγοράστε τώρα
«Αυτή τη στιγμή η Αλβανία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία, αυτόν τον μακρύ δρόμο για να μπορέσει κάποια στιγμή να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να στηρίξει την Αλβανία σε αυτή την προσπάθεια, υπό μία, όμως, βασική προϋπόθεση: ότι η Αλβανία θα σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και ότι προφανώς θα υπάρχει αιρεσιμότητα σε κάθε βήμα της Αλβανίας προς την Ευρώπη ώστε να είμαστε κι εμείς σίγουροι ότι αυτά τα οποία δεσμεύεται η Αλβανία να κάνει, θα τα κάνει πραγματικά πράξη», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Έχουμε περιουσιακά ζητήματα, ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον αυτοπροσδιορισμό και την απογραφή και πρέπει να σας πω ότι αυτά τα ζητήματα πια η Αλβανία έχει δεσμευθεί κατηγορηματικά ότι θα τα επιλύσει. Άρα, η Ελλάδα έχει διαπραγματευτική δύναμη ισχυρή σήμερα. Αν η Αλβανία θέλει να προχωρήσει, που πιστεύω ότι θέλει να προχωρήσει κι εμείς πρέπει να θέλουμε να προχωρήσει, τότε πρέπει οριστικά να επιλύσει τα ζητήματα που αφορούν τη μειονότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία, αυτό δεν αμφισβητείται»
Για την Βόρεια Μακεδονία ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα αρκετές δυνάμεις στα Βαλκάνια που αισθάνονται ότι θα έχουν πολιτικό όφελος αν ξυπνήσουν τα παλιά φαντάσματα του βαλκανικού εθνικισμού. Και αυτό σε μεγάλο βαθμό έγινε και με τη σημερινή κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, και στην προεκλογική περίοδο αλλά σε έναν βαθμό και μετά τις εκλογές».
«Εγώ είχα εκφράσει τις ενστάσεις μου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ως προς την αποδοχή της «μακεδονικής» εθνότητας και της «μακεδονικής» γλώσσας. Η Συμφωνία, όμως, ως προς το λεγόμενο «erga omnes», ότι το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία, είτε η χώρα εκπροσωπείται στο εξωτερικό είτε το όνομα χρησιμοποιείται για εσωτερική χρήση, αυτό δεν αμφισβητείται, είναι ξεκάθαρο. Και δεν μπορεί η Βόρεια Μακεδονία να ξεφύγει από αυτή την πρόβλεψη. Βλέπω τους τελευταίους δύο μήνες η κυβέρνηση σε έναν βαθμό να το έχει αντιληφθεί», είπε ο πρωθυπουργός.
«Και αν δείτε τι έχει γίνει και ως προς τον ευρωπαϊκό δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας, η Αλβανία σήμερα προχωράει πιο γρήγορα και η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας είναι καθηλωμένη, γιατί έχουν και κάποια άλλα ζητήματα αντίστοιχα με τη Βουλγαρία. Άρα, πιστεύω ότι και η χώρα αυτή θα αντιληφθεί ότι δεν είναι προς όφελος της να επιμένει σε μια γραμμή η οποία δημιουργεί ζητήματα με τον μεγαλύτερο γείτονά της, ο οποίος τυχαίνει να είναι και μεγάλος επενδυτής στη χώρα και από τον οποίο προσδοκά και στήριξη στον ευρωπαϊκό δρόμο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η Ελλάδα πρέπει να συνομιλεί με την Τουρκία από θέση ισχύος και αυτοπεποίθησης»
Σε ερώτηση για τον ελληνοτουρκικό διάλογο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να συνομιλεί με την Τουρκία και μπορεί να το κάνει από θέση ισχύος και αυτοπεποίθησης και αυτό θα συνεχίσω να κάνω, ακόμη και αν στην μοναδική διαφορά που έχει με την Τουρκία δεν υπάρχει καμία σύγκλιση».
«Η Τουρκία επιμένει όπως το κάνει πολλά χρόνια να βάζει και πολλά άλλα θέματα στο τραπέζι των συζητήσεων κάτι που η Ελλάδα δεν αποδέχεται», εξήγησε ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε: «Για δείτε που ήμασταν πριν από πέντε χρόνια. Αυτά τα έλεγαν και πριν οι Τούρκοι: οι γκρίζες ζώνες, η αμφισβήτηση της δυνατότητας της Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά της για αμυντικούς σκοπούς. Η Ελλάδα είναι σημαντικά πολύ πιο ισχυρή σήμερα. Αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Είναι πιο ισχυρή γεωπολιτικά. Έφερε την Ε.Ε. στην γραμμή της για το προσφυγικό».
Σε άλλη ερώτηση για τις αντιδράσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή και την φημολογία ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει κάνει πίσω σε κάποια δική της κόκκινη γραμμή ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «προφανώς δεν έγινε τίποτα τέτοιο. Είναι παρά πολύ ενοχλητικό και προσβλητικό να αμφισβητείται ο πατριωτισμός ο δικός μου και του υπουργού Εξωτερικών». Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην κριτική που ασκείται από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Δεν καταλαβαίνω τι θέλουν αυτοί, να πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία; Αυτό είναι δικό τους θέμα. Η πλειοψηφία των Ελλήνων αυτό που επιζητεί είναι τα ήρεμα νερά».
«Θα δώσω την μάχη των εκλογών του 2027 επικεφαλής της ΝΔ»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τα σενάρια που κυκλοφορούν ότι δεν θα επιδιώξει μία τρίτη θητεία στην πρωθυπουργία και ξεκαθάρισε ότι θα ηγηθεί της ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές. «Οι εκλογές θα γίνουν σε 2,5 χρόνια από τώρα (σ.σ. 2027) και στην πολιτική αυτό είναι ένας αιώνας. Δεν μπορώ να προβλέψω τη βούληση του λαού τότε. Θα δώσω την μάχη των εκλογών επικεφαλής της ΝΔ το 2027 την υγειά μας να έχουμε. Αυτό είναι κάτι το οποίο το έχω ξεκαθαρίσει μέσα μου», είπε ο πρωθυπουργός.
Σε ερώτηση για την συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ μετά την διαγραφή Σαμαρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης την χαρακτήρισε «μπετόν αρμέ». «Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα όσον αφορά την συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και θα έλεγα και τις βάσεις της ΝΔ. Εξακολουθούμε να είμαστε πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στην χώρα. Σήμερα εναλλακτικό σχέδιο, εναλλακτική πρόταση για το μέλλον της χώρας δεν βλέπω να έχει διαμορφωθεί από άλλη πολιτική δύναμη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα είναι αυτός που καθορίσει ποια κόμματα θα μπουν στην Βουλή το 2027», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου: «Δεν πρόκειται να αλλάξω του κανόνες του παιχνιδιού»
Για το ενδεχόμενο να αλλάξει τον εκλογικό νόμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «ουσιαστικά εννοήσατε με την ερώτησή σας ότι πρέπει να αλλάξω τον εκλογικό νόμο, να κατεβάσω τον πήχη της αυτοδυναμίας, διότι αυτό θα βόλευε τη Νέα Δημοκρατία για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δεν θα το κάνω».
Και πρόσθεσε: «Προσωπικά πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις αλλά δεν πρόκειται να αλλάξω τους κανόνες του παιχνιδιού για να κάνω πιο εύκολη την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Αν ο ελληνικός λαός κρίνει ότι πρέπει να είμαστε αυτοδύναμοι στις επόμενες εκλογές, τότε αυτή την εντολή θα μας δώσει. Αν πάλι ο λαός κρίνει ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογές, πάλι θα σεβαστούμε την εντολή του. Αλλά αυτό το οποίο δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνω είναι να αρχίσω να πειραματίζομαι με τη μηχανική του εκλογικού νόμου για να διευκολύνω με κάποιο τρόπο την αυτοδυναμία».
«Την κατάλληλη στιγμή θα ανακοινώσουμε την πρόταση μας για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην συζήτηση για τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας και σημείωσε ότι «ας κάνουμε λίγο υπομονή μέχρι τον Ιανουάριο του 2025. Έχω εξηγήσει και γιατί για θεσμικούς λόγους είναι πολύ άκομψη αυτή η συζήτηση από τη στιγμή που η θητεία της Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έχει ακόμα λήξει. Θα κάνετε λίγο υπομονή και στην κατάλληλη στιγμή θα ανακοινώσουμε την πρότασή μας, την πρόταση δηλαδή της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το πρόσωπο του Προέδρου».
«Αυτό το οποίο σίγουρα πρέπει να σας πω είναι ότι το πρόσωπο του Προέδρου ή της Προέδρου πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές του ρόλου και να έχει τη δυνατότητα -γιατί όχι;-, τη δυνατότητα, το τονίζω, να πάρει όσες το δυνατόν περισσότερες ψήφους στην Βουλή. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο εξαρτάται και από τα άλλα κόμματα, πώς θα αξιολογήσουν την υποψηφιότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Το 2027 θα πετύχουμε τους στόχους μας για κατώτατο μισθό 950 ευρώ, μέσο μισθό 1.500 ευρώ»
Για την ακρίβεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «είχαμε τα τελευταία τρία χρόνια μία συσσωρευμένη ακρίβεια, όχι μόνο στην Ελλάδα, νομίζω ότι αυτό το αναγνωρίζουν όλοι, παντού στον κόσμο. Όλες οι κυβερνήσεις έχουν το ίδιο πρόβλημα, μια δηλαδή σωρευτική αύξηση τιμών προϊόντων και υπηρεσιών. Είχαμε ταυτόχρονα -και νομίζω ότι αναγνωρίζεται από τους πολίτες- μία βελτίωση στους μισθούς και μία φορολογική πολιτική η οποία μείωσε 72 φόρους και στήριξε το διαθέσιμο εισόδημα. Και σε έναν βαθμό, η μία πολιτική ακύρωσε την άλλη. Αλληλοεξουδετερώθηκαν, θα έλεγα, οι αυξήσεις των μισθών και οι μειώσεις των φόρων από την ακρίβεια».
«Πού είμαστε σήμερα; Οι τιμές δεν θα πέσουν από τη μία στιγμή στην άλλη, ούτε υπάρχουν μαγικές λύσεις. Όμως, η εκτίμησή μας είναι ότι και ο πληθωρισμός θα μειωθεί σημαντικά. Είχαμε πληθωρισμό τροφίμων σχεδόν μηδενικό τον μήνα που μας πέρασε. Αυτό το οποίο θα γίνεται από εδώ και στο εξής είναι ότι, εκτιμώ, δεν θα αυξάνονται άλλο οι τιμές όπως αυξήθηκαν, αλλά θα αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα οι ονομαστικοί μισθοί, και φυσικά με τις μειώσεις φόρων θα αυξάνει και το διαθέσιμο εισόδημα» είπε ο πρωθυπουργός.
«Αυτή είναι μία πολιτική, για αυτό έχω μιλήσει για πολιτική τριετίας, η οποία θέλει χρόνο να δείξει τα αποτελέσματά της. Όπως ήθελαν χρόνο οι πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων, δημιουργίας θέσεων εργασίας, δεν είναι πολιτικές που αποδίδουν από τη μία στιγμή στην άλλη», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Είμαι, όμως, ακράδαντα πεπεισμένος, κ. Χατζηνικολάου, ότι το 2027 όχι μόνο θα πετύχουμε τους στόχους μας, κατώτατο μισθό 950 ευρώ, μέσο μισθό 1.500 ευρώ, για το μέσο μισθό πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε και τον στόχο μας, γιατί καθώς μειώνεται η ανεργία αυξάνεται και η διαπραγματευτική δύναμη των εργαζόμενων και οι επιχειρήσεις είναι αναγκασμένες, όπως το κάνουν ήδη, να πληρώνουν περισσότερο και θα πληρώνουν περισσότερο», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Δεν έχει νόημα να συζητάμε για έκτακτες φορολογήσεις»
Για το εάν υπάρχει η σκέψη έκτακτης φορολόγησης των υπερκερδών κάποιων μεγάλων ομίλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι πια, με τους καινούργιους δημοσιονομικούς κανόνες, τα πρόσθετα έσοδα από μία κίνηση φορολόγησης, ειδικά αν είναι έκτακτη, ουσιαστικά δεν μπορούμε να τα δαπανήσουμε γιατί έχουμε οροφές δαπανών, άρα θα ήταν και λίγο δώρο άδωρον να το κάνουμε αυτό».
«Τι μπορούμε να κάνουμε; Αν έχουμε διαρθρωτικές παρεμβάσεις όσον αφορά στη φορολογία, στη μείωση της φοροδιαφυγής, η οποία στο κάτω-κάτω είναι η πιο κοινωνικά δίκαιη πολιτική, διότι όταν κάποιοι λένε «αυξάνονται τα έσοδα» και μας ασκούν κριτική γιατί αυξάνονται τα έσοδα και ένα μεγάλο κομμάτι της αύξησης των εσόδων είναι από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τι θέλουν δηλαδή; Να εξακολουθούμε να ανεχόμαστε τους φοροφυγάδες; Ας βγουν να το πούνε ανοιχτά. Διότι εγώ από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι η μάχη με τη φοροδιαφυγή είναι υπαρξιακής σημασίας, όχι μόνο για τα δημόσια οικονομικά αλλά για την ίδια την κοινωνική ισορροπία. Δεν υπάρχουν εδώ πολίτες δύο κατηγοριών, οι έξυπνοι και τα κορόιδα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Αυτά, λοιπόν, τα πρόσθετα έσοδα από δομικές παρεμβάσεις -γιατί η έκτακτη φορολόγηση δεν είναι δομική παρέμβαση, την κάναμε το 2024 με τα διυλιστήρια γιατί ήταν η τελευταία χρονιά που είχαμε τη δυνατότητα να το κάνουμε. Άρα, δεν έχει νόημα να συζητάμε πια για έκτακτες φορολογήσεις, διότι δεν μπορούμε τα χρήματα αυτά να τα ξοδέψουμε ξεπερνώντας τις οροφές δαπανών», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Μητσοτάκης: Έχουμε σταθερή κυβέρνηση, δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος
- Mητσοτάκης: Ως Ευρώπη πρέπει να δαπανούμε περισσότερα για την Αμυνα
- Μητσοτάκης: Αντιμετωπίζουμε την Τουρκία με αυτοπεποίθηση
- Μητσοτάκης: Ο πήχης για τη ΝΔ είναι το ποσοστό που πήρε στις προηγούμενες ευρωεκλογές
- Μητσοτάκης: Αυτή την 4ετία πρέπει να κάνουμε βαθιές τομές στο κράτος και θα κριθώ στο τέλος της