Mητσοτάκης: Ανοιγμα στο «κέντρο» και βολές κατά των «ολιγαρχών»

Φίλιππος Πανταζής  10 November, 2017 ΓΝΩΜΕΣ
Mητσοτάκης: Ανοιγμα στο «κέντρο» και βολές κατά των «ολιγαρχών»

Κόντρα στην πρόσφατη ρητορική δηλώνει διάθεση να στρίψει προς τον μεσαίο χώρο. Τι λέει για την «επιχειρηματική ολιγαρχία» στην Ελλάδα. «Κανείς βουλευτής της ΝΔ δεν στήριξε την υποψηφιότητά μου».

Κόντρα στη ρητορική των τελευταίων ημερών, μέσω της οποίας κάποιοι βλέπουν στροφή της ΝΔ προς τα δεξιά -εξού και η σφοδρή επίθεση από την κυβέρνηση-, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει σαφές μήνυμα περί κεντρώου προσανατολισμούτου κόμματός του.

«Στόχος μου είναι να μετακινήσω τη ΝΔ στο κέντρο και είμαι πολύ καθαρός σε αυτό», αναφέρει σε συνέντευξή του στην ενημερωτική ιστοσελίδα Politico, αναγνωρίζοντας μάλιστα ότι «η προσπάθειά μου να εκσυγχρονίσω το κόμμα προκαλεί συχνά τριβές. Και αυτό αποδεικνύει ότι κινούμαι προς τη σωστή κατεύθυνση. Σπάω την εικόνα της ΝΔ ως παλαιού τελματωμένου παραδοσιακού κόμματος», αναφέρει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναζητώντας… ευήκοα ώτα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Μέσα στη ΝΔ επισημαίνει, «θεωρούμαι τολμηρός μεταρρυθμιστής» και προσδιορίζει ως βασικούς του στόχους τον εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών, τη μείωση της φορολογίας, την μετατροπή της Ελλάδας σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και τον σχηματισμό μιας «μικρότερης και πιο αποτελεσματικής κυβέρνησης».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συμφωνία του κ. Μητσοτάκη με την αντίληψη, όπως λέει, «ότι υπάρχει μια επιχειρηματική ολιγαρχία στην Ελλάδα» και εκφράζει τη βούληση «οι ξένοι επενδυτές να αισθάνονται ότι πρέπει απαραίτητα να συμμαχήσουν με μία ισχυρή πολιτική οικογένεια για να κάνουν δουλειές στην Ελλάδα, ή ότι πρέπει να έχουν κάποιο μέσο ενημέρωσης».

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο πρόεδρος της ΝΔ επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα και στην κυβέρνησή του, σημειώνοντας: «Αν δείτε τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2014, έλεγαν τότε ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9% το 2015 και 3,6% το 2016. Τελικά, είχαμε ύφεση και τις δύο χρονιές. Η Ελλάδα έχασε 30 δισ. του ΑΕΠ λόγω του κ. Τσίπρα. Πληρώσαμε πολύ βαρύ λογαριασμό, για να πειραματιστούμε μαζί του. Η χώρα μου είναι η μόνη χώρα που παραμένει σε πρόγραμμα. Το 2014 ήμαστε πολύ κοντά στο να βγούμε από την κρίση. Υπάρχει θέμα ικανότητας και επαγγελματισμού στη διακυβέρνηση και στην κυβέρνηση», υπογραμμίζει. 

Απόλυτο αουτσάιντερ

Αίσθηση προκαλούν και τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη για τις εσωκομματικές εκλογές, από τις οποίες αναδείχθηκε νέος αρχηγός της ΝΔ: «Ήμουν το απόλυτο αουτσάιντερ. Κανείς δεν πίστευε ότι θα κερδίσω, κανείς από τους βουλευτές του κόμματός μου δεν στήριξε την υποψηφιότητά μου. Αλλά κατάφερα να κινητοποιήσω πολύ κόσμο που δεν ανήκει στο κόμμα μου και έλαβα καθαρή εντολή να το αλλάξω». Ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει εξάλλου ότι η καριέρα του «δεν είναι τυπική καριέρα ενός επαγγελματία πολιτικού. Σπούδασα στις ΗΠΑ και δούλεψα δέκα χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, πριν μπω στην πολιτική».

Υπενθυμίζεται ότι το Politico είναι το μέσο στο οποίο πριν από λίγους μήνες ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι «η βία προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από την Αριστερά τα τελευταία χρόνια», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και έντονη κόντρα του ιδίου με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

Κόντρα που αναμένεται να έχει συνέχεια σήμερα, με αφορμή τη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Ανάμεσα στα άλλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στηλιτεύσει την κυβερνητική πολιτική όσον αφορά στην υψηλή φορολογία της ακίνητης περιουσίας, με έμφαση στον ΕΝΦΙΑ. Θα επαναλάβει εξάλλου την πρότασή του για μείωση του συγκεκριμένου φόρου, με τρόπο ώστε αυτή να ευνοήσει πρωτίστως τους φτωχότερους Έλληνες, που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

«Ειδικότερα, προτείνουμε όσοι το 2017 πληρώνουν ΕΝΦΙΑ μέχρι 500 ευρώ να έχουν μείωση 30%, όσοι καταβάλουν μέχρι 1.500 ευρώ να τους επιστραφεί το 20% και όσοι πληρώνουν πάνω από 1.500 ευρώ να έχουν μείωση 10%» σημείωσε στο προσυνέδριο της Κρήτης ο πρόεδρος της ΝΔ.

Φίλιππος Πανταζής

 

Φίλιππος Πανταζής  10 November, 2017 ΓΝΩΜΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα