Μηλόπιτα χωρίς ζάχαρη & αλεύρι
Υλικά
100 γρ. βούτυρο μαλακό
4 αυγά χωρισμένα
1 1/2 κ.σ. υγρό γλυκαντικό με στέβια SlimFix
125 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
150 γρ. αλεσμένο αμύγδαλο ή καρύδι (ή μισό μισό)
50 γρ. σταφίδες
1 κ.γ. κανέλα
1 πρέζα/ες αλάτι
2 μήλα
Διαδικασία
Για τη μηλόπιτα χωρίς ζάχαρη
Όλα τα υλικά για την μηλόπιτα χωρίς ζάχαρη,πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Καθαρίζουμε τα μήλα. Το ένα το κόβουμε σε μικρούς κύβους και το άλλο σε πολύ λεπτές φέτες για την επιφάνεια της μηλόπιτας.
Χωρίζουμε τους κρόκους από το ασπράδι.
Βουτυρώνουμε και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε φόρμα με αποσπώμενη βάση 23 εκατ.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ºC στον αέρα.
Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι με το μίξερ χειρός σε μεσαία ταχύτητα για 2-3’. Όταν σχηματιστεί μαρέγκα που να στέκεται,σταματάμε το χτύπημα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το μαλακό βούτυρο και προσθέτουμε το γιαούρτι, το υγρό γλυκαντικό με στέβια SlimFix,τους κρόκους αυγών και την κανέλα.
Με ένα σύρμα ανακατεύουμε τα υλικά να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε μέσα στο μείγμα της μηλόπιτας ,το αλεσμένο αμύγδαλο ή καρύδι ,το ψιλοκομμένο μήλο ,τις σταφίδες κι ανακατεύουμε τα υλικά με μια σπάτουλα.
Προσθέτουμε την μαρέγκα σταδιακά κι αναδιπλώνουμε το μείγμα με σπάτουλα.
Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα το αδειάζουμε στην έτοιμη φόρμα.
Τοποθετούμε τις λεπτές φέτες μήλου στην επιφάνεια της μηλόπιτας κάθετα στην ζύμη. Πιέζουμε ελαφρά τα μήλα να μπουν μέσα στη μηλόπιτα.
Τοποθετούμε το κέικ στην μεσαία σχάρα στον καυτό φούρνο και ψήνουμε για 40’ ή μέχρι να σταθεροποιηθεί η μηλόπιτα και να βγαίνει στεγνή από ζύμη, η λάμα ενός μαχαιριού από το κέντρο του γλυκού.
Αφήνουμε την μηλόπιτα να σταθεί και να κρυώσει στην φόρμα.
Ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε κομμάτια.
Απολαμβάνουμε την μηλόπιτα χωρίς τύψεις.
Μυστικά επιτυχίας
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο ξηρό καρπό επιθυμείτε αρκεί να είναι αλεσμένος.
Ο συνδυασμός 2 ξηρών καρπών, αμυγδάλου και καρυδιού είναι ο ιδανικός.
Αφήστε την μηλόπιτα να κρυώσει τελείως για να την ξεφορμάρετε.
Διατηρήστε την μηλόπιτα χωρίς ζάχαρη, σκεπασμένη για να παραμείνει ζουμερή.