Μέτρα στήριξης για την οικογένεια – Ο σχεδιασμός για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Αυξάνονται τα επιδόματα τέκνων και οι παιδιατρικές εξετάσεις. Διευρύνονται τα όρια του προγράμματος «Σπίτι μου» για την ένταξη περισσότερων νοικοκυριών. Εξετάζεται το ενδεχόμενο για χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού στις τρίτεκνες οικογένειες. Μειώνεται η εισφορά αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους και αυξάνεται το επίδομα προσωπικής διαφοράς σε 650.000 δικαιούχους. Ποιες αλλαγές σχεδιάζονται στα προνοιακά επιδόματα για τους ευάλωτους.
\Μετά την… περιπέτεια της μεγάλης πυρκαγιάς στη βορειοανατολική Αττική, που μετέβαλε άρδην την κυβερνητική ατζέντα τις τελευταίες 10 ημέρες, ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του έχουν ήδη μπει από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας σε… mood Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν με νόημα πως πρόκειται για την πρώτη, μείζονα πολιτική παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τις ευρωεκλογές, κατ’ ουσίαν για τον κυβερνητικό οδικό χάρτη της επόμενης τριετίας, έως τις εκλογές του 2027. Οπως θα υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός, ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση ενός τολμηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων όχι ερήμην της ελληνικής κοινωνίας, αλλά αφουγκραζόμενη τυχόν επιφυλάξεις των πολιτών και σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα των δρομολογούμενων πολιτικών και σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα δράσεων και παρεμβάσεων. Οι ίδιες πηγές επιμένουν πως «πυξίδα» της κυβερνητικής στρατηγικής αναμένεται να είναι η διατήρηση των θετικών οικονομικών ρυθμών ανάπτυξης, αλλά και η αισθητή βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων με στόχο την ταχύτερη δυνατή σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά standards.
Με το βλέμμα στραμμένο και στις πρώτες δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου, που παραδοσιακά δίνουν τον τόνο των πολιτικών συσχετισμών στην έναρξη της πολιτικής σεζόν, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται εν μέσω εντατικής προετοιμασίας για τη διπλή πρωθυπουργική παρέμβαση στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ (6-8 Σεπτεμβρίου).
Παρέμβαση
Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την προηγούμενη εβδομάδα, συγκεκριμένα την προηγούμενη Τρίτη και Τετάρτη, δύο κλειστές συσκέψεις με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Οικονομικών Θάνο Πετραλιά, αλλά και τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το οικονομικό περιεχόμενο της ομιλίας του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν πως το οικονομικό σκέλος της πρωθυπουργικής παρέμβασης αναμένεται να «κλειδώσει» στις αρχές Σεπτεμβρίου, λίγα εικοσιτετράωρα προτού μεταβεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, καθώς κλειστές συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο θα πραγματοποιηθούν και την εβδομάδα που ξεκινά. Κυβερνητικοί παράγοντες με γνώση του παρασκηνίου επιμένουν πως ο πρωθυπουργός δεν έχει σκοπό να μπει σε μια λογική ακατάσχετης παροχολογίας, λαμβάνοντας πάντοτε υπ’ όψιν και το… ταβάνι από τις Βρυξέλλες, αναφορικά με τις επιτρεπόμενες δαπάνες.
Οι… εκπλήξεις
Ωστόσο, ο κανόνας παραμένει πως τυχόν έξτρα δημοσιονομικό περιθώριο θα διοχετεύεται σε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη, όπως το εφάπαξ οικονομικό βοήθημα που έχει προαναγγελθεί ότι θα δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έχουν δει αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς. Πιθανή… έκπληξη μπορεί να υπάρξει σε ό,τι αφορά αυξήσεις στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ, καθώς ασφαλείς πληροφορίες της «R» κάνουν λόγο για εντατικές διεργασίες υπό άκρα μυστικότητα στο τρίγωνο Μέγαρο Μαξίμου – υπουργείο Οικονομικών – υπουργείο Υγείας, προκειμένου να εξευρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος, καθώς η Υγεία αποτελεί ξεκάθαρη προγραμματική προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Συσκέψεις αναμένονται τις τελευταίες ημέρες πριν από τη γαλάζια… απόβαση στη ΔΕΘ και στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να οριστικοποιηθούν η στρατηγική αλλά και το κεντρικό σύνθημα της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις έννοιες της υλοποίησης, της αποτελεσματικότητας αλλά και της προσαρμοστικότητας να είναι, κατά πληροφορίες, κεντρικές.
Αυξήσεις
Στην κυβέρνηση επιθυμούν να συνεχίσουν στον δρόμο της τόνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος μέσω της διατήρησης των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και της προσέλκυσης επενδύσεων, επιχειρώντας παράλληλα να βρουν αποτελεσματικό αντίδοτο σε μείζονα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως η ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και τα δυσθεώρητα ενοίκια. Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», η Αθήνα επιτυγχάνει συμφωνία με τις Βρυξέλλες για την εκτροπή πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», με αυξημένες επιδοτήσεις και διευρυμένη περίμετρο δικαιούχων για τα ζευγάρια ηλικίας από 40 έως 50 ετών. Επιπλέον, δρομολογούνται παρεμβάσεις εν είδει οικονομικών κινήτρων, προκειμένου να μπουν ανακαινισμένα στην αγορά χιλιάδες σπίτια που σήμερα παραμένουν κλειστά. Κυβερνητικά στελέχη προϊδεάζουν και για μάλλον σημειακές παρεμβάσεις χάριν του εξορθολογισμού της αγοράς της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb), καθώς αυτή αποφέρει ετησίως στην ελληνική οικονομία το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 600 εκατομμυρίων ευρώ.
Για το δημογραφικό η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, μελετά σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο πλέγμα φοροαπαλλαγών και λοιπών οικονομικών κινήτρων, ώστε να στηριχθεί η ελληνική οικογένεια και δη τα ζευγάρια που επιθυμούν και δεύτερο παιδί. Εξάλλου, εδώ και αρκετές εβδομάδες στην κυβέρνηση επεξεργάζονται, κατά πληροφορίες, ένα σχέδιο μεταρρύθμισης της υφιστάμενης προνοιακής πολιτικής, προκειμένου τα επιδόματα, που χορηγούνται -εκτός της συζήτησης παραμένουν τα επιδόματα προς τα ΑμεΑ- να μη λειτουργούν ως αντικίνητρο για την τόνωση της απασχόλησης στη χώρα. Συγκεκριμένα, στην κυβέρνηση έχουν εξετάσει την αύξηση του ποσού για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, για το επίδομα παιδιού για το επίδομα ανεργίας και στέγης, αλλά και την καθιέρωση αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων, με τελικό στόχο τη δικαιότερη αλλά και την αποτελεσματικότερη κατανομή των πόρων που κατευθύνονται στα επιδόματα. Μια από τις ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να μην καταργείται το επίδομα ανεργίας για άτομα με αναπηρία όταν αυτά εντάσσονται στην αγορά εργασίας, ως ένα έξτρα κίνητρο για την ομαλή ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας. Βάρος δίδεται από την κυβέρνηση και στη διαρκή αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας, με έμφαση στον τομέα της πρόληψης. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί στην ευεργετική επίδραση των drones και θα επιμείνει στην ανάγκη ακόμη καλύτερης προετοιμασίας ενόψει της επόμενης αντιπυρικής περιόδου. Επιπλέον, αυτοτελές κεφάλαιο της πρωθυπουργικής ομιλίας στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο θα είναι και ο προγραμματισμός για την ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομής ανά την επικράτεια. Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», ο πρωθυπουργός αναμένεται να αποκαλύψει την ημερομηνία παράδοσης του μετρό Θεσσαλονίκης στο επιβατικό κοινό προς τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ θα αναφερθεί σε συγκεκριμένα έργα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του εφιάλτη της λειψυδρίας.
Μέτρα στήριξης για νέους, συνταξιούχους και οικογένειες
Στέγαση, επιδόματα τέκνων και αύξηση συντάξεων με νέο τρόπο υπολογισμού θα βρεθούν στο επίκεντρο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ
Η στήριξη και η ενίσχυση της οικογένειας, των εργαζομένων και των συνταξιούχων βρίσκονται στο επίκεντρο των μέτρων που πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ?ΕΘ. Τα μέτρα που κινούνται σε πέντε άξονες, όσον αφορά τις δράσεις των παραγωγικών υπουργείων, αφορούν την οικογένεια, την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού της χώρας, τη στεγαστική πολιτική, τη διαχείριση του προβλήματος της γήρανσης του πληθυσμού και την ενδυνάμωση και διευκόλυνση της οικονομικής ανεξαρτησίας των νέων. Προτεραιότητα θα δοθεί και στην αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων, στην ενίσχυση των τριτέκνων, στην απασχόληση των νέων και των γυναικών αλλά και στη στήριξη των συνταξιούχων. Στα μέτρα θα συμπεριληφθούν και οι παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και θα ενσωματωθούν στον Προϋπολογισμό του 2025.
Παρά το γεγονός ότι τα περιθώρια για έκτακτες παροχές, χωρίς να διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία, είναι περιορισμένα, αναζητείται διαρκώς έξτρα δημοσιονομικός χώρος. Ωστόσο οι δημοσιονομικές δυνατότητες είναι ιδιαίτερα στενές εξαιτίας των δεσμεύσεων του νέου Συμφώνου Σταθερότητας, που ορίζουν μέγιστο όριο αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών για κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, τις επόμενες ημέρες θα εξεταστεί εάν είναι εφικτή η ενίσχυση των οικονομικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως θα γίνει και για τους συνταξιούχους τον ?εκέμβριο.
Στεγαστική πολιτική
Κεντρική θέση στην ατζέντα της ?ΕΘ θα έχουν οι παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων. Τα μέτρα αναμένεται να προβλέπουν:
– Διεύρυνση των ορίων του προγράμματος «Σπίτι μου» για την ένταξη περισσότερων ενδιαφερόμενων πολιτών. Από το πρόγραμμα θα πριμοδοτηθεί για την επόμενη διετία ο τραπεζικός δανεισμός 20.000 δικαιούχων με υψηλότερα ηλικιακά όρια (για δικαιούχους ηλικίας 30-49 ετών), ενώ θα ισχύουν και διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (έως 40.000 ευρώ), βάσει των οποίων το ποσό για τους πολύτεκνους θα αυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ θα είναι μηδενικά τα επιτόκια δανεισμού για την αγορά στέγης.
– Εξετάζεται το ενδεχόμενο για χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού για τις τρίτεκνες οικογένειες.
– Θεσμοθέτηση αντικινήτρων για τη βραχυχρόνια μίσθωση, ώστε να καταστεί μη συμφέρουσα για ορισμένους ιδιοκτήτες, οδηγώντας τους προς τις μακροχρόνιες μισθώσεις. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η θέσπιση μέγιστου αριθμού ενοικιάσεων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τη διάρκεια του έτους.
– Προώθηση του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή» για την ανέγερση περισσότερων από 2.500 κατοικιών για πολίτες ηλικίας έως 39 ετών. Σημαντική θα είναι και η ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών από το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή».
Δημογραφικό
– Αναδιάρθρωση επιδομάτων με περαιτέρω αύξηση στο επίδομα παιδιού, καθώς και αναμόρφωση των υπολοίπων. Θα διπλασιαστούν τα επιδόματα για το δεύτερο, τρίτο παιδί και ούτω καθεξής.
– Πρόσβαση παιδιών σε περισσότερες δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις.
– Μπόνους φοροελαφρύνσεων για επιχειρήσεις οι οποίες προσφέρουν στους εργαζομένους τους που έχουν παιδιά έξτρα παροχές.
– Επέκταση του επιδόματος μητρότητας για εργαζόμενες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου καθώς και στην εκπαίδευση για ωρομίσθιες καθηγήτριες και δασκάλες.
Ασφαλιστικό-εργασιακό
– Αύξηση στις κύριες συντάξεις με βάση νέο δείκτη μισθών, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των μισθών από την 1η Ιανουαρίου 2025. Αύξηση όλων των κύριων συντάξεων, η οποία αναμένεται να ανέλθει στο 2,5%-3%, ενώ παράλληλα εξετάζονται τρόποι εξάλειψης των εμποδίων για τη συνέχιση της απασχόλησης των συνταξιούχων λόγω αναπηρίας.
– Μείωση της επιβάρυνσης των συνταξιούχων από τις εισφορές αλληλεγγύης, καθώς οι αυξήσεις στις συντάξεις «ροκανίζονται» λόγω της εισφοράς με την αδικία να αφορά όσους λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ για κύρια σύνταξη και 300 ευρώ για επικουρική.
– Εκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς στους χαμηλοσυνταξιούχους, για όσους δεν λάβουν καθόλου ή λάβουν μικρό μέρος της αύξησης 2,5%-3% στις αποδοχές τους από την 1η Ιανουαρίου 2025. Οι δικαιούχοι του επιδόματος για το 2025 εκτιμάται ότι θα είναι 650.000 συνταξιούχοι από 730.550 που έλαβαν το επίδομα το 2024, καθώς μετά τις αυξήσεις αναμένεται ότι 80.000 συνταξιούχοι θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά ή θα μείνουν με υπόλοιπο κάτω από 10 ευρώ, οπότε δεν θα δικαιούνται το επίδομα.
– Αύξηση του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα συνδέεται πλέον με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων.
– Αύξηση των μη συνταξιοδοτικών παροχών (επιδόματα ασθένειας κ.λπ.) του ΕΦΚΑ για τους μη μισθωτούς.
– Ενίσχυση κλαδικών και περιφερειακών συλλογικών διαπραγματεύσεων και περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού. Στόχος είναι να αυξηθούν οι συλλογικές συμβάσεις μέσα από μια δέσμη παρεμβάσεων και κινήτρων.
– Ενίσχυση της απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών, της απασχόλησης γυναικών και ενθάρρυνση της απασχόλησης για τους άνω των 55 ετών.
– Επέκταση του πιλοτικού προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός», έτσι ώστε μέσα στο 2025 να είναι 1.800 οι ωφελούμενοι και να έχουν αποκτήσει τον προσωπικό τους βοηθό.
Εισφορές-ειδικές κατηγορίες
Τα μόνιμα μέτρα αφορούν στην περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους αυτοαπασχολούμενους αλλά και παρεμβάσεις σε ειδικές κατηγορίες της φορολογίας και σε επιδόματα. Συγκεκριμένα, τα μέτρα που θα ενσωματωθούν στον Προϋπολογισμό του 2025 αφορούν:
– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, κόστους 215 εκατ. ευρώ.
– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, κόστους 120 εκατ. ευρώ.
– Μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ.
– Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, κόστους 15 εκατ. ευρώ.
– Αύξηση των συντάξεων, η οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.
– Αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, κόστους 20 εκατ. ευρώ.
Δείτε το δημοσίευμα της Realnews