Άλλοι αγαπούν τη φύση, άλλοι τα ταξίδια, άλλοι πάλι να παρακολουθούν τον καιρό και τα σημάδια, να βγάζουν συμπεράσματα πάνω-κάτω και να ενημερώνουν όλους εμάς για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.
Άνθρωποι που, ενώ δεν έχουν σπουδάσει Μετεωρολογία, αλλά ερασιτεχνικά, εθελοντικά ασχολούνται και μετατρέπουν την αγάπη και το μεράκι τους για τον καιρό και τη φύση σε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για όλους, μα κυρίως για τις τοπικές Αρχές, τους παραγωγούς και τους λάτρεις της φύσης, προκειμένου να λάβουν τα μέτρα τους μπροστά σε κάθε επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο που έρχεται.
Μια τέτοια "καιρική" ομάδα νέων ανθρώπων, που μέσα από το πρώτο μετεωρολογικό διαδικτυακό σάιτ της Κρήτης μάς βάζουν για τα καλά στο κλίμα, παρέχοντας σε όποιον το επισκεφτεί συνεχή ενημέρωση για τον καιρό στο νησί μας, είναι οι meteokrites.gr.
Η ομάδα των 30
Μια ομάδα περίπου 30 ενεργών δραστήριων Κρητικών που, πέρα από τις δουλειές τους, ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη μετεωρολογία και κάνουν πραγματικά θαυμάσια δουλειά. Μεταξύ αυτών είναι οι Ζαχάρης Βάρδας, Νίκος Κούνουπας, Μανώλης Κοζυράκης, Κώστας Κουκουλάκης, Παναγιώτης Τσακμόπουλος, Ειρήνη Καλαϊτζάκη, Ζωή Βρανίκου και Λευτέρης Σπυριδάκης. Μετρώντας ήδη 4 δημιουργικά χρόνια, στην προσπάθειά τους για καλύτερες προγνώσεις, εγκατέστησαν 6 Μετεωρολογικούς Σταθμούς, απ' όπου πλέον μπορούμε να έχουμε όλο το 24ωρο στοιχεία που αφορούν τον καιρό (θερμοκρασία, άνεμοι, βροχή κ.ά.), αλλά και παράλληλα 4 κάμερες που μεταδίδουν ζωντανή εικόνα από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην κάθε περιοχή επί καθημερινής βάσης.
Πώς "γεννήθηκαν"
Για το πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη συγκρότηση της ομάδας μέσα από την παρέα αρχικά πέντε φίλων, με τα άτομα στη συνέχεια να πολλαπλασιάζονται, καθώς και για τη δράση της όλα αυτά τα χρόνια, μας μιλάνε δύο μέλη των Μετεωκρητών, ο Νίκος Κούνουπας και ο Ζαχάρης Βάρδας.
«Πριν τέσσερα χρόνια ανακαλύψαμε στο ίντερνετ ότι υπάρχουν και άλλοι που έχουν πάθος με τον καιρό, "καιρόφιλοι" όπως το λένε, όταν βρεθήκαμε να μιλάμε μεταξύ μας ιντερνετικά. Κάπως έτσι λοιπόν σκεφτήκαμε και κάναμε πράξη τη δημιουργία μιας καιρικής ομάδας στο facebook εν αρχή για να προβλέπουμε τον καιρό. Στην πορεία βρήκαμε και το όνομα meteokrites, δημιουργώντας εν συνεχεία ένα blog και το site μας, με τα άτομα της ομάδας μας συνεχώς να αυξάνονται, για να ενταχθούν και άτομα που είναι μετεωρολόγοι, οι οποίοι επιβλέπουν και δίνουν έγκριση στις προβλέψεις μας, όπως ο μετεωρολόγος Μιχάλης Καρακατσάνης, που σαν επιστήμονας βοηθά την ομάδα με τις γνώσεις του», είπε ο Ζαχαρίας Βάρδας.
Τι καιρό θα κάνει αύριο
Με σύνθημά τους «Ζούμε τον καιρό», τα μέλη της ομάδας, διασκορπισμένα σε κάθε γωνιά και χωριό της Κρήτης, παρακολουθούν την εξέλιξη των καιρικών ενδείξεων που αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή και με δεδομένο ότι ο καιρός επιφυλάσσει πάντα εκπλήξεις, ενημερώνουν εγκαίρως τους επισκέπτες της σελίδας τους.
«Κάνουμε εκτίμηση με τη βοήθεια της τεχνολογίας, των επιστημονικών δεδομένων, σύμφωνα με τα διάφορα μοντέλα καιρού που υπάρχουν, και σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες, τις θερμοκρασίες, την τοπογραφία, την ορογραφία του κάθε τόπου και με βάση το πώς αντιλαμβάνεται το κάθε μέλος της ομάδας τον καιρό στην περιοχή όπου κατοικεί», μας λέει ο Νίκος Κούνουπας, αναλύοντας το πώς η ομάδα βγάζει εκτιμήσεις για το τι καιρό θα κάνει αύριο.
Τετραήμερη πρόγνωση
Μπαίνοντας κανείς στο meteokrites.gr, θα βρει μια τετραήμερη πρόγνωση, η οποία συνεχώς αναδιαμορφώνεται με νέα στοιχεία, συνοδευόμενη από ένα μικρό σχόλιο για το πώς θα κυμανθεί ο καιρός όσον αφορά τους ανέμους, τις θερμοκρασίες, την υγρασία κ.λπ. Παράλληλα όμως θα βρει και ένα διαδραστικό χάρτη της Κρήτης με σύμβολα, τα οποία απεικονίζουν τα καιρικά φαινόμενα.
Η προσφορά της ομάδας
Τα άτομα της ομάδας τοποθετούν μετεωρολογικούς σταθμούς σε διάφορες περιοχές, αποτελώντας ένα σημαντικό εργαλείο για την Υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας και την Πυροσβεστική, τους αγρότες και τους παραγωγούς, που θα μπορούν παρακολουθώντας τις πληροφορίες που δίνουν οι "Μετεωκρήτες" να προστατέψουν τις καλλιέργειές τους σε περίπτωση μεγάλου καύσωνα ή θεομηνίας. Αλλά και για τους ορειβάτες που θέλουν να επισκεφτούν μια περιοχή, για να μάθουν τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν σε αυτήν. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι πολλές φορές έχουν σώσει κτηνοτρόφους από τα χιόνια και τον αποκλεισμό.
Η όλη δράση τους όμως έχει διπλό αποτέλεσμα για το νησί, καθώς, όπως μας λέει ο Νίκος Κούνουπας, «προσπαθούμε ταυτόχρονα να κάνουμε αυτό που λέγεται προβολή του νησιού, καθώς το βασικότερο που ψάχνει κάποιος για να επισκεφτεί μια περιοχή αρχικά είναι να γνωρίζει τι καιρικές συνθήκες επικρατούν, αλλά και να έχει μια γενική εικόνα από αυτή. Μέσα λοιπόν από τις κάμερες που έχουμε τοποθετήσει μπορούμε να δώσουμε μια ζωντανή μετάδοση του τοπίου της περιοχής πανοραμικά που θα μπορέσει να τον προσελκύσει. Μάλιστα τα αποτελέσματα από την κάμερα είναι τόσο εντυπωσιακά, που αρκεί να σας αναφέρω την περίπτωση καταλύματος που φαινόταν στην κάμερα και ο κόσμος ρωτούσε να μάθει πώς θα πάει εκεί. Το μέρος διαφημίστηκε και η όλη προσπάθεια συνέβαλε στο να γίνει πιο γνωστό».
Στατιστικά προηγούμενων ετών
Την ίδια ώρα, αρκετά σημαντική παράμετρος είναι και το ότι τα άτομα της ομάδας κρατούν στατιστικά των προηγούμενων ετών για τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν σε διάφορες περιοχές. Παρακολουθούν τις βροχοπτώσεις και μπορούν να προβλέψουν αν ένα φράγμα κινδυνεύει από υπερχείλιση. Μάλιστα, σκοπός τους, εκτός από το να μαθαίνουμε τα καιρικά δρώμενα, είναι και η συλλογή αρχείου φωτογραφιών και βίντεο... από το πάντρεμα φυσικών φαινομένων-τοπίων της Κρήτης.
Όνειρό τους ωστόσο, εκτός από το να τοποθετήσουν περισσότερους μετεωρολογικούς σταθμούς και κάμερες, είναι η εγκατάσταση συστήματος για καταγραφή ηλεκτρικών εκκενώσεων σε κάποιο μέρος της Κρήτης, ώστε με αφορμή το δυσάρεστο περιστατικό στην Κνωσό, όπου τουρίστρια κεραυνοβολήθηκε ενώ είχε επισκεφτεί το χώρο, να μπορούν να παρακολουθούν την κεραυνική δραστηριότητα και να προειδοποιούν και σε αυτό το επίπεδο.
Σαν εθελοντική ομάδα όμως αγοράζουν εξοπλισμό με ιδία μέσα, διότι, όπως λένε, τους αρέσει αυτό που κάνουν χωρίς να έχουν κέρδος παρά μόνο έξοδα. Σε εποχές κρίσης όμως σαν και αυτή που ζούμε και μη έχοντας οικονομική άνεση, η δυνατότητά τους να συνεχίσουν τη σημαντική αυτή δράση τους περιορίζεται. Οπότε και, προκειμένου να μπορέσουν να έχουν μια αντικειμενικότερη απεικόνιση και μεγαλύτερη διεύρυνση της δουλειάς τους, ζητούν χορηγούς και συνεργασία με φορείς και συλλόγους, με στόχο να τοποθετήσουν και άλλους σταθμούς και κάμερες, αλλά και για να μπορούν να προχωρήσουν στη συντήρησή τους. Απευθύνουν έτσι κάλεσμα σε όποιον θα ήθελε να συμβάλει στην προσπάθειά τους, να το πράξει...
neakriti.gr