Μεσσαρά: Εκεί όπου οι σπάνιες χελώνες γεννούν τα αυγά τους
Ο κόλπος της Μεσσαράς αποτελεί την 3η μεγαλύτερη περιοχή ωοτοκίας της Κρήτης. Βρίσκεται στη νότια Κρήτη και εκτείνεται από τον Κομμό στα νότια έως τον Κόκκινο Πύργο στα βόρεια.
O κόλπος της Μεσσαράς αποτελείται από παραλίες ωοτοκίας πανέμορφες, με μεγάλο πλάτος, αμμώδεις και με φυσική ομορφιά, που εκτείνονται για 8χμ και έχουν καλής ποιότητας νερά. Κατά το μεγαλύτερο μέρος τους δεν είναι ούτε δομημένες ούτε πυκνοκατοικημένες. Τα κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά, το πλούσιο οικοσύστημα των αμμολόφων στο πίσω μέρος της παραλίας αποτελούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του βιοτόπου που προσφέρουν όμορφες στιγμές ηρεμίας στους επισκέπτες τους.
Ολόκληρος ο κόλπος της Μεσσαράς φιλοξενεί κατά μέσο όρο 59 φωλιές της Caretta caretta (στοιχεία 21 ετών). Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της καταγραφής της αναπαραγωγικής δραστηριότητας δείχνουν ετήσιες διακυμάνσεις στον αριθμό των φωλιών χωρίς συγκεκριμένη τάση αύξησης ή μείωσης. Επιπλέον ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του πληθυσμού της Caretta caretta που αναπαράγεται στην Κρήτη είναι ότι εμφανίζεται διαφοροποιημένος γενετικά από τους άλλους πληθυσμούς που ωοτοκούν στην Ελλάδα.
Ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ διεξάγει πρόγραμμα καταγραφής και προστασίας της αναπαραγωγικής δραστηριότητας στην Μεσσαρά από το 1993 έως και σήμερα. Ο κόλπος της Μεσσαράς συμπεριλαμβάνεται στον εθνικό κατάλογο του δικτύου Natura 2000 με τον κωδικό: GR4310004 «Δυτικά Αστερούσια (από Αγιοφάραγγο εώς Κόκκινο Πύργο)» και GR4310012 «Εκβολή Γεροποτάμου Μεσσαράς». Η περίοδος αναπαραγωγής και εκκόλαψης ξεκινά στα μέσα Μαΐου και διαρκεί μέχρι τέλη Σεπτέμβρη.
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: ;Oλα έτοιμα γοια το 2ο “South Santa Run”!
- Στα δικαστήρια διευθύντρια σχολείου από τη Μεσαρά που την “ξήλωσαν” για την αξιολόγηση
- Συντονίζονται οι δήμαρχοι για τον Νότιο Οδικό Άξονα που θα συνδέει νέο αεροδρόμιο – Αγία Γαλήνη
- «Στα γιορτινά» ο Ζαρός με τη διπλή φωταγώγηση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων
- Επιτέλους νίκη για τον ΑΟΤ-Tα αποτελέσματα (hl)