Μεσαρά: “Ζαλίζει” το... εκκρεμές των τιμών στα κηπευτικά - Ντομάτα, η “βασίλισσα του πληθωρισμού”
Στο Τυμπάκι νερό υπάρχει, αλλά γίνονται πολλές υπερβολές που καθιστούν δύσκολη τη διαχείρισή του από τον τοπικό ΤΟΕΒ
Σαν “ασανσέρ” ανεβοκατεβαίνουν οι τιμές στα περισσότερα προϊόντα της κρητικής γης στον κάμπο της Μεσαράς, με τους παραγωγούς να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν όσο γίνεται πιο ανώδυνα και πιο αποτελεσματικά τις ιδιόμορφες καιρικές συνθήκες του φετινού καλοκαιριού, ενώ οι τιμές στο αγγουράκι είναι υψηλές, όπως και στην ντομάτα των θερμοκηπίων, αλλά όσο μπαίνουν στην αγορά άλλα υπαίθρια είδη μειώνονται σταδιακά και οι τιμές των θερμοκηπιακών, με το κόστος παραγωγής πάντως να βρίσκεται στα ύψη. Την ίδια ώρα, προβληματική χαρακτηρίζεται στο Τυμπάκι η διανομή του νερού, αφού οι γεωτρήσεις δουλεύουν στο φουλ, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο αγροτικός κόσμος πολλές φορές κάνει υπερβολές στην κατανάλωση έχοντας φοβηθεί για το μέλλον της σοδειάς του!
Μιλώντας στο neakriti.gr, ο καλλιεργητής θερμοκηπιακών προϊόντων και πρόεδρος του ΤΟΕΒ Βαγγέλης Τσιμπραγάκης μάς είπε ότι αυτές τις μέρες πάει καλά τόσο το αγγουράκι όσο και η ντομάτα, αλλά προϊόντα όπως το κολοκυθάκι έχουν “πιάσει πάτο” ως προς τις τιμές παραγωγού. Το ερώτημα είναι, βέβαια, γιατί στο ράφι ο καταναλωτής τα βρίσκει σε τιμές δύο και τρεις φορές πάνω, με την ακρίβεια ήδη να έχει “χτυπήσει κόκκινο”!
«Το αγγουράκι έχει μία τιμή στο 1,20 ευρώ το κιλό. Η ντομάτα είναι λίγο παραπάνω από τα 0,80 ευρώ το κιλό. Οι μελιτζάνες είναι στα 0,80 ευρώ το κιλό. Αλλά τα κολοκυθάκια είναι πολύ κάτω», σύμφωνα με όσα λέει στο neakriti.gr ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης. «Τα κολοκυθάκια έχουν πέσει στα 0,30 ευρώ το κιλό...».
Αναφορικά με τα αγγούρια του θερμοκηπίου, ο ίδιος επισημαίνει στην εφημερίδα μας ότι «υπάρχουν σκαμπανεβάσματα. Τώρα ανέβηκαν στο 1,20. Είχαν κατέβει στο 0,60 με 0,80 ευρώ κ.λπ. Υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στην αγορά ανάλογα με την τουριστική κίνηση. Δηλαδή, όταν υπάρχει τουρισμός, έχουμε μεγαλύτερη ζήτηση. Όταν όμως δεν είχε κατέβει ακόμα ο τουρισμός στην αγορά, τα προϊόντα είχαν μικρότερη ζήτηση και είχαν πολύ χαμηλότερες τιμές. Από την άλλη σήμερα έχει πολλά υπαίθρια κολοκυθάκια και έτσι οι τιμές στα κολοκύθια του θερμοκηπίου έχουν μειωθεί κατακόρυφα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια περίοδο πέρυσι το κολοκυθάκι του θερμοκηπίου δεν είχε τιμή κάτω από τα 0,70 με 0,80 ευρώ το κιλό...».
Ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο καρπούζι. «Πέρυσι λόγω των χαμηλών τιμών ο κόσμος απομακρύνθηκε από την καλλιέργεια. Έτσι φέτος η τιμή του καρπουζιού δεν έχει πέσει κάτω από τα 0,35 με 0,40 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, ακριβώς επειδή υπάρχει μειωμένη προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση...».
Ντομάτα, η “βασίλισσα του πληθωρισμού”
Στο μεταξύ, η ντομάτα που χαρακτηρίζεται ως “η βασίλισσα του πληθωρισμού”, καθώς επηρεάζει τις τιμές όλων των άλλων προϊόντων της γης μας, σε επίπεδο παραγωγών έχει σήμερα τιμές που κυμαίνονται από 0,50 έως 0,90 ευρώ το κιλό, ανάλογα την ποιότητα. Πριν από ένα μήνα ήταν στο ένα ευρώ το κιλό. «Αυτή η μείωση έχει να κάνει με την αύξηση της προσφοράς στην αγορά, αφού τώρα έχουν αρχίσει να μπαίνουν οι υπαίθριες ντομάτες», λέει ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης.
Ποτίζουν διαρκώς γιατί φοβούνται
Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα λέει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ στο Τυμπάκι Βαγγέλης Τσιμπραγάκης, ο αγροτικός κόσμος της περιοχής, λόγω και των πρωτόγνωρα υψηλών τιμών του ελαιολάδου, κάνει ακόμα και υπερβολές στο νερό για το πότισμα, με συνέπεια να δημιουργούνται προβλήματα στην άντληση του νερού.
«Λόγω και των προσδοκιών που έχει ο κόσμος για τη νέα σεζόν στο ελαιόλαδο, έχουμε υπερβολές στο πότισμα. Εντωμεταξύ, τους ελαιώνες που ήταν εγκαταλελειμμένοι, τώρα βλέπουμε να τους έχουν περιποιηθεί οι παραγωγοί και να τους ποτίζουν πολύ. Υπάρχει μία αύξηση της κατανάλωσης του νερού. Και με δεδομένο ότι βροχομετρικά είχαμε μια κακή χρονιά, αντιμετωπίζουμε στον ΤΟΕΒ προβλήματα στη διάθεση του νερού. Και μιλάμε για προβλήματα διάθεσης και όχι επάρκειας. Ειδικά εμείς εδώ στο Τυμπάκι είναι πολύ δύσκολο να μείνουμε από νερό, γιατί κάτω από το Τυμπάκι έχουμε 180 εκατομμύρια κυβικά νερού. Δηλαδή οι γεωτρήσεις εμάς εδώ έχουν επάρκεια. Στις Μοίρες έχουν προβλήματα. Αλλά εμείς εδώ όχι. Το φράγμα της Φανερωμένης δεν μπορεί να μας υποστηρίξει πολύ φέτος. Διότι βροχομετρικά η περυσινή χρονιά δεν ήταν καλή και έτσι στηριζόμαστε στις γεωτρήσεις...».
Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ λέει πως «τα προβλήματά μας με τους παραγωγούς είναι ως προς την τήρηση των προγραμμάτων που ανακοινώνονται για την άρδευση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Αυτά τα προβλήματα προσπαθούμε να τα αμβλύνουμε. Άλλες φορές με επιτυχία και άλλες φορές όχι. Εμείς καλούμε τους παραγωγούς να συμμορφώνονται με τα προγράμματα που εκδίδει ο ΤΟΕΒ. Και να υπακούνε στις εντολές των υδρονομέων, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα για κανέναν...».
Δείτε επίσης
- Mεσαρά: Νέα φουρνιά μεταναστών στο Λέντα
- Παρασύρης: Ερώτηση στη Βουλή για το παραλιακό μέτωπο Τυμπακίου
- Αντίστροφή μέτρηση για το Καρναβάλι Τυμπακίου
- Ηράκλειο: Απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων προς σφαγή - Σε ισχύ αυστηρά μέτρα
- Απίστευτες αποκαλύψεις από την δράση του κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών: 2 οι νέοι συλληφθέντες
Σχετικά άρθρα
- Η κακοκαιρία… ωφέλησε τα κηπευτικά της Κρήτης - «Καλύπτουν» τις ελλείψεις της χώρας
- Η κακοκαιρία… ωφέλησε τα κηπευτικά της Κρήτης
- Μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής των κηπευτικών-Φωνάζουν οι παραγωγοί της Μεσαράς
- Στη βουλή το αίτημα ενίσχυσης των κηπευτικών της Κρήτης
- Να αυξηθεί το ποσό για οικονομικές ενισχύσεις σε θερμοκηπιακά κηπευτικά λόγω covid-19