Μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής των κηπευτικών-Φωνάζουν οι παραγωγοί της Μεσαράς
Στην αρχή της άνοιξης θα μπορούν οι παραγωγοί θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Μεσαράς να «κάνουν ταμείο». Και μόνο τότε θα είναι σε θέση να υπολογίσουν αν οι σημερινές ικανοποιητικές τιμές στην ντομάτα θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, διασφαλίζοντάς τους ένα καλό αποτέλεσμα για τη χρονιά αυτή, ή αν το κόστος- «φωτιά» σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα, καύσιμα και ενέργεια υπερισχύσει τελικά, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με άλλη μια κακή καλλιεργητική περίοδο.
Τη βασική αυτή διαπίστωση, ξεκαθαρίζοντας ότι ο προβληματισμός για το αυξημένο κόστος παραγωγής επικρατεί στην περιοχή του, μεταφέρει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τυμπακίου και πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της περιοχής Βαγγέλης Τσιμπραγάκης, υπενθυμίζοντάς ότι πολλές φορές στο παρελθόν επικρατούσε μια καλή για τα συμφέροντα του κλάδου του περίοδος τιμών, που όμως στη συνέχεια άλλαζε προς το αρνητικό, δημιουργώντας ζημιές ή στην καλύτερη περίπτωση... «ίσα βάρκα, ίσα νερά!».
Πολλοί είναι οι παράγοντες που το τελευταίο διάστημα, τόσο στην ντομάτα όσο και σε άλλα θερμοκηπιακά προϊόντα της Μεσαράς, η τιμή παραγωγού έχει διαμορφωθεί σε επίπεδα που χαρακτηρίζονται από τους παραγωγούς ως ικανοποιητικά. Αυτό αναφέρει στην «ΝΚ» ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης, που ωστόσο, από την άλλη, αναφέρει πως υπάρχει και ο προβληματισμός για τις ανατιμήσεις στα γεωργικά εφόδια, τα καύσιμα και την ενέργεια. Σύμφωνα με τον εν λόγω έμπειρο παραγωγό, το κόστος παραγωγής έχει σε σχέση με πέρυσι, λόγω αυτών των ανατιμήσεων, μια επιβάρυνση στις εκτός εποχής καλλιέργειες που δεν πέφτει κάτω από το 20%.
«Υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα αυτό να δυσκολεύει όλους τους αγρότες να επιβιώσουν. Μόνο τα λιπάσματα έχουν μια μέση αύξηση στις τιμές τους από πέρυσι σε ποσοστά από 15 έως 20%. Και όπως καταλαβαίνετε, ειδικά στον δικό μας χώρο, οι καλλιεργητές ξέρουν ότι άμα μειώσουν τα λιπάσματα, αλλά και γενικότερα τα φυτοφάρμακα και όλα τα ανάλογα εφόδια που χρησιμοποιούν στην καλλιέργεια, θα έχουν και την ανάλογη μείωση και στην παραγωγή. Άρα, έχουν να επιλέξουν: ή να συμβιβαστούν με λιγότερη παραγωγή, ή θα αναγκαστούν να χρησιμοποιούν αυτά που χρησιμοποιούσαν παλιότερα, με αυξημένο κόστος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», τονίζει ο κ. Τσιμπραγάκης.
Γεωργικά εφόδια
Μάλιστα, στο ερώτημά αν γίνονται πλέον από τους γεωπόνους πιστώσεις προς τους παραγωγούς στην αγορά των γεωργικών εφοδίων, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τυμπακίου είναι κατηγορηματικός. «Οι πιστώσεις πλέον στον γεωργικό τομέα είναι ανύπαρκτες. Μέχρι πριν και από 5-6 χρόνια μπορούσες να πάρεις εφόδια και να τα χρωστάς. Και να τα πληρώσεις όταν θα ρευστοποιήσεις μέσα από την παραγωγή. Τώρα πια αυτό δε γίνεται. Γιατί και οι γεωπόνοι και οι συνεταιρισμοί που πίστωναν ουσιαστικά δεν έχουν περιθώρια για νέες πιστώσεις. Ήδη, όλοι είναι χρεωμένοι από παλαιούς πελάτες. Από πελάτες που τους έχουν αφήσει υπόλοιπα, με αποτέλεσμα να μην έχουν δυνατότητα... Εμάς εδώ ο δικός μας συνεταιρισμός δίνει κάποιες πιστώσεις σε πολύ αξιόπιστους πελάτες, αλλά πλέον είναι πολύ μικρές».
Στο μεταξύ, όπως εξηγεί ο ίδιος, «ας πάρουμε ως παράδειγμα το ελαιόλαδο. Έχει μια καλή τιμή. Θα δώσει το περιθώριο σε ανθρώπους που έχουν μια καλή παραγωγή φέτος να αγοράσουν λιπάσματα για να καλλιεργήσουν του χρόνου. Αυτοί όμως που δεν είχανε παραγωγή φέτος και θα πρέπει να πάρουν εφόδια για να έχουν παραγωγή του χρόνου, αν δεν έχουν αποθεματικά από προηγούμενες χρονιές, θα μειώσουν τις εισροές στην καλλιέργεια, με αποτέλεσμα του χρόνου να πάρουν μειωμένη παραγωγή!».
Μάλιστα, σε σχέση με πέρυσι, το κόστος στο ρεύμα, όπως λέει, σχεδόν διπλασιάστηκε. «Και αν η ρήτρα εξακολουθήσει να μπαίνει και για το επόμενο διάστημα, οι αυξήσεις του ρεύματος θα ξεπεράσουν το 60%», σύμφωνα με τον ίδιο. «Στα λιπάσματα η αύξηση είναι στο 20%. Ακόμα δεν ξέρουμε στα φυτοπροστατευτικά πόσο θα φτάσουν οι αυξήσεις, που προς το παρόν φαίνονται μικρές, χωρίς να ξέρουμε πού θα φτάσει. Και στα καύσιμα προς το παρόν οι αυξήσεις για μας είναι πολύ μικρές, αφού εμείς εδώ δε χρησιμοποιούμε τρακτέρ. Είναι όμως μεγαλύτερο το κόστος στα θερμαινόμενα θερμοκήπια. Για ένα 20% κατά μέσο όρο σε όλα τα προϊόντα που παράγουμε έχουμε αύξηση στο κόστος παραγωγής σε σχέση με πέρυσι».
Πάνω από το ευρώ ντομάτες και αγγούρια
Στο μεταξύ, αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στον κλάδο του, ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης ξεκαθαρίζει ότι: «Αυτή τη στιγμή συγκυριακά έχουμε τιμές σε όλα τα κηπευτικά καλές. Αλλά η σημερινή κατάσταση δε διασφαλίζει τη μετέπειτα πορεία των καλλιεργειών. Μακάρι να είναι καλή. Ευχόμαστε όλοι και προσδοκούμε να είναι καλή. Αλλά αυτό θα το δούμε τον Μάρτιο. Γιατί μέχρι τότε, αν η αγορά κατακλυστεί από προϊόντα είτε της υπόλοιπης Ελλάδας είτε από το εξωτερικό, οι τιμές θα καταρρεύσουν όπως καταρρέουν κάθε χρόνο. Δηλαδή, είναι ένα έργο το οποίο το βλέπουμε κάθε χρόνο!».
Στο σημείο αυτό εξηγεί: «Αυτή τη στιγμή έχει καλή τιμή και η ντομάτα και το αγγούρι και η πιπεριά. Όλα τα κηπευτικά αυτή τη στιγμή είναι πάνω από το ευρώ. Και αυτό έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες και κυρίως με τις καιρικές συνθήκες. Είναι γεγονός ότι σε όλη την Ευρώπη δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή αυτή την περίοδο, ενώ η ζήτηση παραμένει σταθερή. Και αυτή τη στιγμή, τα ράφια είναι άδεια από προϊόντα».
Δείτε επίσης
- ΚΑΠ: Πράσινο φως στη 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου – Ποιες αλλαγές έρχονται
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 440 εκατ. ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους
- Από το απόγευμα η πληρωμή των επιδοτήσεων – Συνεχίζεται η κατρακύλα στην τιμή του ελαιολάδου
- Aγροτικές Επιδοτήσεις: Απλήρωτοι θα μείνουν οι 2 στους 10 αγρότες βάσει δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Έτσι θα γίνει η εξυγίανση του Οργανισμού – Όλα όσα είπε ο Τσιάρας
Σχετικά άρθρα
- Μεσαρά: “Ζαλίζει” το... εκκρεμές των τιμών στα κηπευτικά - Ντομάτα, η “βασίλισσα του πληθωρισμού”
- Η κακοκαιρία… ωφέλησε τα κηπευτικά της Κρήτης - «Καλύπτουν» τις ελλείψεις της χώρας
- Η κακοκαιρία… ωφέλησε τα κηπευτικά της Κρήτης
- Mεσαρα: Στα τάρταρα οι τιμές των κηπευτικών-Στα κάγκελα οι παραγωγοί
- Μεσαρά: Σε αναμμένα κάρβουνα οι παραγωγοι κηπευτικών-”Αγκάθι οι αυξήση του κόστους παραγωγής