Μεσαρά: Τι απάντησε ο υπουργός για τα περιφερειακά ιατρεία
Ανακοίνωση από το γραφείο του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη:
"Κρίσιμες πλευρές των θεμάτων υγείας για το Νομό Ηρακλείου έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε και συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής. Εκ μέρους της Κυβέρνησης απάντησε ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος χαρακτηριστικά για τα 3 νέα περιφερειακά ιατρεία σε Μάταλα, Βαγιωνιά και Στάβιες -που δρομολογήθηκαν επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ- σημείωσε ότι αυτή την περίοδο «δεν είναι προτεραιότητα τα τρία αυτά περιφερειακά ιατρεία στην περιοχή».
Ο Νίκος Ηγουμενίδης έθεσε εξαρχής στον Υπουργό την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον Νομό Ηρακλείου και την επέκταση της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) στο ΠΑΓΝΗ».
Κατά την πρωτολογία του τόνισε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κάνει έναν σχεδιασμό για την υγεία, σχεδιασμό υποταγμένο στον στόχο της καθολικής, ισότιμης πρόσβασης των συμπολιτών μας σε υψηλού επιπέδου- παρεχόμενες από το δημόσιο σύστημα υγείας- υπηρεσίες υγείας», ρωτώντας ευθέως τον Υπουργό: «Θα προχωρήσετε σε συγκρότηση και άλλων Τοπικών Μονάδων Υγείας στον αστικό ιστό της Κρήτης;».
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Ηρακλείου και πρ. διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης αναφέρθηκε στα δύο κτήρια των οποίων όλα τα σχέδια βρίσκονται σε κομβικό στάδιο για να ενσωματωθούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας:
«Υπάρχει το κτήριο του ΙΚΑ του Αγίου Μηνά, ένα κτήριο εμβληματικό ή, αν θέλετε ορθότερα, υψηλού συμβολισμού για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όχι μόνο του πυκνοκατοικημένου κέντρου, αλλά του συνόλου των πολιτών του Ηρακλείου. Υπάρχει και το ΙΚΑ της Χερσονήσου. Είναι δύο κτήρια που ανήκουν στο Υπουργείο Εργασίας, κτήρια όμως που μπορούν να στεγάσουν δομές υγείας και είχε δρομολογηθεί η παραχώρησή τους στο Υπουργείο Υγείας. Τι γίνεται με αυτό;», ρώτησε τον κ. Κοντοζαμάνη.
Επιπλέον, σημείωσε ότι «υπάρχουν τα ιατρεία που με βάση τον «Χάρτη Υγείας» και τις μετακινήσεις του πληθυσμού είχε δρομολογηθεί η θέσπισή τους, το ιατρείο των Ματάλων και το ιατρείο στη Βαγιωνιά, καθώς επίσης και ένα ιατρείο που οι ίδιοι οι κάτοικοι το ενισχύουν», προσθέτοντας και το σταθμό ΕΚΑΒ στη θέση Μάρθα με βάση το Χάρτη Υγείας της Κρήτης αλλά και το θέμα της Μονάδας του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
«Πρόκειται για ένα εργαστήριο που καλύπτει και μεγάλη γεωγραφική περιοχή, αλλά και μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Αναφέρομαι στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και ουσιαστικά σε όλη την Κρήτη, τουλάχιστον την Ανατολική. Έχει δρομολογηθεί η Μονάδα αυτή. Το θέμα είναι τι σχεδιάζει το Υπουργείο όσον αφορά το προσωπικό της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ηγουμενίδης.
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης απάντησε αρχικά στο ζήτημα της παραχώρησης των δύο κτηρίων του πρώην ΙΚΑ στον Άγιο Μηνά και στην Χερσόνησο αντίστοιχα, λέγοντας ότι «προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς στις απαιτούμενες διαδικασίες και πιστεύουμε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα -το γνωρίζετε κι εσείς καλά, τα κτήρια αυτά ανήκουν στο Υπουργείο Εργασίας- θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα ή σε ποιες ενέργειες ακριβώς έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει η Κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά τη θεσμοθέτηση τριών νέων περιφερειακών ιατρείων σε Μάταλα, Βαγιωνιά και Στάβιες, σημείωσε ότι «στοιχεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι δεν είναι προτεραιότητα τα τρία αυτά περιφερειακά ιατρεία στην περιοχή, διότι υπάρχει κάλυψη από αντίστοιχα κέντρα υγείας των περιοχών», αλλά και χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο σχεδιασμό για νέες μονάδες υγείας στην ΠΦΥ στο Ηράκλειο.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της δημιουργίας νέου Τομέα ΕΚΑΒ στη θέση «Μάρθα» του Δήμου Βιάννου απάντησε πως «καμία απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου από το ΕΚΑΒ δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής η οποία να το προβλέπει. Ενδεχομένως κάτι τέτοιο να εξεταστεί στο πλαίσιο του ευρύτερου πανελλαδικού σχεδιασμού της επιχειρησιακής δράσης του ΕΚΑΒ, ένα σχέδιο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη».
Αναφορικά με τη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) που έθεσε ο Νίκος Ηγουμενίδης ο Υπουργός ανέφερε ότι «Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι ένα στολίδι και σίγουρα αυτή η Μονάδα χρειάζεται αναβάθμιση», προσθέτοντας ότι «πρέπει, μάλιστα, να προβούμε και σε περαιτέρω ενέργειες, όπως είναι η ουσιαστική λειτουργία μιας καρδιοχειρουργικής κλινικής, γιατί, όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως Μονάδα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου. Άρα, δρομολογούμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που αφορούν την υλοποίηση της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών στο ΠΑΓΝΗ και εξετάζουμε προτάσεις για την ανάπτυξη κλινών Βεβαίως, υπάρχει και σχεδιασμός για την πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού».
Κατά την δευτερολογία του, ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε ότι η Κυβέρνηση σταματάει τις δρομολογημένες από τον ΣΥΡΙΖΑ λύσεις στην υγεία στο Ηράκλειο και υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, σχετικά με τον σχεδιασμό για τα 3 ιατρεία: «Ο σχεδιασμός προέκυψε από την ανάλυση του Χάρτη Υγείας, προέκυψε από τη μετακίνηση των πληθυσμών, του πληθυσμού του Ηρακλείου, προς αυτές τις περιοχές.
Έχουμε μια αύξηση του πληθυσμού του Ηρακλείου, αλλά βεβαίως η Κυβέρνησή σας δεν κινείται με σχεδιασμό και πολύ περισσότερο με σχεδιασμό και μέριμνα για το δημόσιο σύστημα υγείας. Έχουμε μια αύξηση του πληθυσμού στο νοτιοδυτικό Ηράκλειο, προς την περιοχή της Μεσσαράς, προς την περιοχή του Τυμπακίου, προς περιοχές που, εντάξει, δουλεύει ο κόσμος, μπορούν να αποδώσουν, μπορεί να ζήσει ο κόσμος καλύτερα, ευκολότερα, δεν ξέρω τι. Έχουμε όμως μια τέτοια μετακίνηση του πληθυσμού και η ανάλυση του Χάρτη Υγείας έδειξε τις ανάγκες αυτών των ιατρείων».
Σχετικά με τις απαντήσεις του κ. Κοντοζαμάνη, ο Νίκος Ηγουμενίδης δήλωσε ότι:
«Είναι φανερό ότι η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν έχει τη βούληση να προχωρήσει σε περισσότερες Τοπικές Μονάδες Υγείας στο Νομό Ηρακλείου. Καταργεί δρομολογημένες λύσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και περιφρονεί – αν δεν αγνοεί – το μόνο επιστημονικό οδηγό για την υγεία, δηλαδή τον Χάρτη Υγείας της Κρήτης. Επιδιώκει να εμφανίζεται ότι δήθεν προχωρά διαδικασίες που όμως έχουν ήδη προχωρήσει (όπως με την παραχώρηση κτιρίων) και παραπέμπει στις καλένδες το σχεδιασμό για το ΕΚΑΒ με την πρόφαση ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει το ΔΣ του ΕΚΑΒ. Όχι απλώς δεν έχει ως προτεραιότητα τις λύσεις ενίσχυσης της δημόσιας υγείας που έφερε στις ράγες ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει ως κύρια έννοια την απαξίωση του δημοσίου και την εξυπηρέτηση του ιδιωτικού στην υγεία. Δεν πρέπει τα κεκτημένα στην υγεία που με τόσο κόπο κτίστηκαν να τεθούν σε κίνδυνο. Όλες οι κοινωνικές και δημοκρατικές δυνάμεις το επόμενο διάστημα και θα αποκαλύπτουν τις προθέσεις, αλλά και θα αντιστέκονται για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας και με στόχο την πρόσβαση όλων σε δημόσιες δομές υγείας».
Δείτε επίσης
- Έτσι θα γίνει ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού -Οι παρεμβάσεις του ΥΠΠΟ
- Τυμπακι: Με λαμπρότητα ο καθαγιασμός των υδάτων
- Το προγραμμα του καθαγιασμού των υδάτων στους Δήμους Φαιστού και Γόρτυνας
- Γ’ ΕΘνική: Μεγάλο διπλό για τον ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Νέα καραβιά μεταναστών στους Καλούς Λιμένες