Τους «πλήγωσε» ο σεισμός, τους αποτελειώνει η ανομβρία, αφού το έργο του φράγματος Πλακιώτισσας, για λόγους που οι ίδιοι δε γνωρίζουν και περιμένουν τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης να τους καλέσει και να τους ενημερώσει σχετικά, έχει καταντήσει «γιοφύρι της Άρτας».
Τα χωριά της Κάτω Μεσαράς υποφέρουν από την παρατεταμένη ανομβρία. Οι ελιές ήδη έχουν κιτρινίσει αφού είναι «διψασμένες» και οι υπαίθριες καλλιέργειες των κηπευτικών βρίσκονται σε κακή κατάσταση.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πραιτωρίων Μανούσος Στεφανάκης, «φανταστείτε και τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι έχουν υποστεί εδώ στα χωριά μας ζημιές στα σπίτια τους από τον σεισμό, να χάσουν και τις περιουσίες τους και κυριολεκτικά να οδηγηθούν στην πείνα και την εξαθλίωση για τα επόμενα χρόνια».Κατανοώντας πλήρως τις προτεραιότητες του Σταύρου Αρναουτάκη μετά τον μεγάλο σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Ανατολικής Μεσαράς περιμένουν υπομονετικά τον περιφερειάρχη να βρει τον χρόνο να τους καλέσει και να τους εξηγήσει τι γίνεται επιτέλους με το φράγμα.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της «ΝΚ» - πριν από τον σεισμό - εισέπραξαν αρνητική απάντηση στο αίτημά τους για προσωπική συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Αντί για τη συνάντηση αυτή, έλαβαν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων σχετικό έγγραφο, που αναφέρει ότι «η έμφραξη του φράγματος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2023, καθώς επίσης και η κατασκευή του περιμετρικού δρόμου γύρω από τη λεκάνη κατάκλισης που πρέπει να προηγηθεί, για να γίνει η έμφραξη». Ακόμα, αναφέρεται πως η μελέτη της κατασκευής των αρδευτικών δικτύων αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022 με χρήματα τα οποία εξασφάλισε η Περιφέρεια Κρήτης.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πραιτωρίων, Μανούσος Στεφανάκης, επιμένει μέχρι και σήμερα πως «το φράγμα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να κλείσει, ώστε να αρχίσει επιτέλους να γεμίζει με νερό. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει, με βάση την απάντηση που πήραμε από την Περιφέρεια Κρήτης, πρώτα να κατασκευαστεί ο περιμετρικός δρόμος γύρω. Όμως, μέχρι τότε, τα νερά του Αναποδάρη χάνονται. Και την ίδια ώρα, εμείς δεν μπορούμε να ποτίσουμε, και το πρόβλημα ιδιαίτερα φέτος είναι πραγματικά τεράστιο».
Ο ίδιος δεν καταλαβαίνει, όπως λέει, γιατί η Περιφέρεια Κρήτης διαχωρίζει σε δύο τα αναπτυξιακά έργα, του κλεισίματος του φράγματος και της κατασκευής των σωληνώσεων και μελετών που χρειάζονται για να ποτίζονται οι αγροτικές εκτάσεις.
«Η ζωή πρέπει να συνεχιστεί»
Έτσι, ο κ. Στεφανάκης, επανήλθε λέγοντας πως «η ζωή συνεχίζεται. Οι εξελίξεις δεν μπορεί να σταματάνε σε ένα γεγονός. Δηλαδή, αύριο μπορεί να γίνει μια πλημμύρα. Να σταματήσουμε πάλι λόγω της πλημμύρας; Αύριο θα γίνει ένας άλλος σεισμός ή θα γίνει μια πυρκαγιά. Θα σταματήσουμε πάλι; Δηλαδή στην Εύβοια σταμάτησε η ζωή; Η ζωή συνεχίζεται. Είναι σκληρή η ζωή. Πρέπει κι εμείς να προχωρήσουμε. Και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν πάθει ζημιά από τον σεισμό, καθώς και τους ανθρώπους που μελλοντικά θα καταστραφούν. Γιατί βλέπουμε ότι η καταστροφή είναι στα πρόθυρα. Εξάλλου, είμαστε κι εμείς στα δικά μας τα χωριά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Έχουμε κι εμείς ζημιές. Λιγόρτυνος, Τεφέλι και άλλα χωριά που έχουν πάθει μεγάλη ζημιά. Οπότε, φανταστείτε έναν άνθρωπο να μην έχει σπίτι και να μην έχει αύριο και περιουσία να ζήσει»..
Ούτε σταγόνα βροχής
Συγκεκριμένα, την ολοκλήρωση του έργου του φράγματος Φανερωμένης περιμένουν με τεράστια αγωνία και ανυπομονησία, εκτός από τον κάμπο της Μεσαράς, όλα τα χωριά της Ανατολικής Μεσαράς, που έχουν κυρίως ελιές και υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών. Ο λόγος για την περιοχή που περιλαμβάνει τη Λιγόρτυνο, το Ασήμι, τον Πύργο μέχρι και το Μεσοχωριό.
«Έχουμε πολλούς νέους αγρότες που αγαπάνε τη γη. Και ό,τι γίνει στους αγρότες θα είναι ανταποδοτικό. Δηλαδή θα φανεί στην οικονομία του κράτους. Σήμερα, έχει πάει Οκτώβριος και ακόμα δεν έχει ρίξει μια σταγόνα βροχή. Αν δείτε τις ελιές, είναι όλες κίτρινες. Έχουν αρχίσει να ξεραίνονται. Μια χρονιά δεν έχει βρέξει και έχουμε καταστραφεί. Δε θα έχουμε ελιές για τα επόμενα δύο χρόνια εάν δε βρέξει άμεσα»...
Και καταλήγοντας τονίζει: «Μη λέμε τους αγρότες τεμπέληδες από τη μια κι από την άλλη να μην τους δίνουμε βασικά εφόδια για να δουλέψουν και να προχωρήσουν. Μην προσπαθούμε με μικροεξυπηρετήσεις, με μικροεπιδοτήσεις, με μικροέργα να βουλώσουμε στόματα. Εδώ χρειάζονται ριζικές αλλαγές. Χρειάζεται νερό. Χρειάζονται έργα».
Δείτε επίσης
- ΚΑΠ: Πράσινο φως στη 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου – Ποιες αλλαγές έρχονται
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 440 εκατ. ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους
- Από το απόγευμα η πληρωμή των επιδοτήσεων – Συνεχίζεται η κατρακύλα στην τιμή του ελαιολάδου
- Aγροτικές Επιδοτήσεις: Απλήρωτοι θα μείνουν οι 2 στους 10 αγρότες βάσει δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Έτσι θα γίνει η εξυγίανση του Οργανισμού – Όλα όσα είπε ο Τσιάρας