Μεσαρά: Ο αγροτουρισμός στο επικεντρο - Τι θέλει η τοπική κοινωνία (φωτο)
Με βασικό θέμα τον αγροτουρισμό και τον τρόπο με τον οποίο η τοπικη κοινωνία της Γόρτυνας θα μπορέσει να επωφεληθεί, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική εκδήλωση.
Συγκεκριμένα η παράταξη του Μιχάλη Κοκολάκη «Μεγάλη Γόρτυνα» στα πλαίσια του μεγάλου κύκλου διαλόγου και διαβούλευσης με τους πολίτες και τις συλλογικότητες και την επιστημονική κοινότητα με σκοπό την κατάρτιση ενός προγράμματος που θα αποτελέσει τον οδηγό για το μέλλον, πραγματοποίησε τη χθεσινή εσπερία, στη Γέργερη.
Εκεί ακούστηκαν, παρουσία πολλών δημοτών, οι θέσεις καταξιωμένων ανθρώπων, επιχειρηματιών και εκπροσώπων της τοπικης Αυτοδιοίκησης. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του εντεταλμένου Συμβούλου της Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα Τουρισμού Μιχάλη Βαμιεδάκη, ο οποίος ανέπτυξε το ρόλο της Περιφέρειας αλλά και τον τρόπο με τον οποιο θα μπορέσει η τοπική κοινωνία να αναπτυχθεί τουριστικά, εκμεταλλευόμενη τον πλούτο της περιοχής.
«Ο Τουρισμός μας αφορά όλους και αυτό το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά. Συνεπώς εμείς ως Περιφέρεια αυτό που τονίζουμε σε όλους είναι ότι οι αγρότες με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, κερδίζουν τα προς το ζην από τον Τουρισμό. Ο πρωτογενής τομέας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον έτερο πυλώνα της Οικονομίας, είτε το αντιλαμβανόμαστε άμεσα, είτε με έμμεσο τρόπο, είτε όχι. Τα οφέλη είναι εκεί, υπαρκτά και σημαντικά», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βαμιεδάκης, αναφερόμενος και στις έμμεσες εξαγωγές.
«Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να ευνοηθεί από τις έμμεσες εξαγωγές, τις συναλλαγές δηλαδή χωρίς καθόλου μεταφορικό κόστος. Το κλειδί για μια περιοχη που θέλει να δει την κοινωνία να προοδεύει και να αναπτύσσεται είναι να υπάρχει ένας στρατηγικός σχεδιασμος και ταυτόχρονα μια ήπια τουριστική ανάπτυξη. Και εκεί ο Δήμος σε συνεργασία με άλλους φορείς, πρέπει να βγει μπροστά», σημειωσε ο κ. Βαμιεδάκης.
Απο την πλευρά του ο κ. Γιάννης Παπαδάκης, επιχειρηματίας, αναφέρθηκε στον αγροτουρισμο και τον Οικοτουρισμό σε σχέση με την τοπική Αυτοδιοίκηση.
Όπως είπε ο αγροτουρισμός είναι μια πονεμένη ιστορία. Εδώ στην Ελλάδα δεν έχει στηριχθεί όπως θα έπρεπε. Για να πετύχει πρέπει να στηριχθεί από το κράτος. Να στηριχθούν παραδοσιακά προϊόντα, όπως το λάδι, το κρασίκαι το τυρι.
«Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να μάθουν για τις διαδικασίες παραγωγής ενός προϊόντος. Αυτό που δε γίνεται στην Ελλάδα είναι η σύνδεση του με το χωράφι, με την τοπική κουζίνα. Δυστυχώς στην Ελλάδα ανακαλύψαμε τον όρο το '90. Ανοίξαμε ένα κατάλυμα έτσι χωρίς κανέναν σχεδιασμό, χωρίς σεβασμό στην τοπική κουζίνα. Και τώρα βλέπουμε τις συνέπειες», είπε ο κ. Παπαδάκης.
Τις θέσεις τους επίσης έκαναν γνωστές ο κ. Θύμιος Βαφειάς, λογιστής- φοροτεχνικός, μιλώντας για τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Ο Αλεξης Κουτεντάκης, μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και πρόεδρος του Τμηματος Μεταποίησης, ο οποιος μίλησε για τη συνεργασία των Δήμων και του Επιμελητηρίου με σκοπό τη διασύνδεση και προώθηση του επιχειρείν. Η κ. Κατερινα Κοκολάκη από την Ιδαία Γη, που μίλησε για τους γυναικείους συνεταιρισμους, αλλά και ο κ. Νικος Σηφάκης, που μίλησε για την τοπική επιχειρηματικότητα.
Οι κάτοικοι από την πλευρά τους ζήτησαν τη μεγαλύτερη δύνατη στήριξη για να μπορέσει η Γόρτυνα να αποτελέσει στο μέλλον, μια περιοχή που θα μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις μερίδιο από το τουριστικό ρεύμα που αγαπά και ταξιδεύει στην Κρήτη, μέσα απο την ανάδειξη του περιβάλλοντος, τις αρχαιότητες, τις εκκλησίες και τα Μοναστήρια, τα μονοπάτια και όλα τα αξιοθέατα.
Δείτε επίσης
- Δήμος Φαιστού: Εντείνεται ο προβληματισμός για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων
- Φανερωμένη ώρα μηδέν: Αδειάζει το φράγμα, «στον αέρα» οι ευθύνες
- Δήμος Φαιστου: Σημαντική ενίσχυση για τη Διαχείριση Απορριμμάτων μέσω του νέου Σταθμού Μεταφόρτωσης
- Γ’Εθνική: Δεν σηκώνει κεφάλι ο ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Ι.Ν Αγίας Αικατερίνης: Το πρόγραμμα των εορτασμων