Πρότυπο επιχειρηματικότητας η Περιφέρεια Κρήτης!

neakriti.gr  08 May, 2019 ΑΡΘΡΑ
Πρότυπο επιχειρηματικότητας η Περιφέρεια Κρήτης!

Η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η ημέρα της Ευρώπης σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Δημήτρης Ξενάκηςέχοντας αφιερώσει περισσότερα από 25 χρόνια στη μελέτη, τη διδασκαλία και τη συγγραφή  άρθρων και βιβλίων για την Ενωμένη Ευρώπη, δεν θα μπορούσε να περιοριστεί σε μια απλή ατάκα για την Ημέρα της Ευρώπης.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το τεράστιο αυτό εγχείρημα που άλλαξε το ρου της Ευρωπαϊκής ιστορίας, αλλά και τις ζωές όλων όσων έχουν το προνόμιο να ανήκουν στον Ευρωπαϊκό χώρο. Τα προνόμια αυτά δεν είναι αυτονόητα, ούτε δίνονται πλέον με την επιδοματική μέθοδο που είχαμε συνηθίσει τις δεκαετίες των παχιών αγελάδων. Σε έναν κόσμο παγκοσμιοποιημένου ανταγωνισμού η κάθε περιφέρεια θα πρέπει να διεκδικεί περισσότερα, αυξάνοντας την ικανότητα της να συνδέσει τους κρίσιμους τομείς της παραγωγής και της ανάπτυξής τους με τις ευκαιρίες και τις διαδικασίες των Βρυξελλών».

Η ευρωπαϊκή παρουσία τόσο της Περιφέρειας Κρήτης ως φορέας όσο και της επιχειρηματικής κοινότητας του τόπου μας είναι παγιωμένη και συνεχώς εξελισσόμενη τα τελευταία χρόνια. Ο Δημήτρης Ξενάκης με αφορμή την κατάθεση της υποψηφιότητας του ως περιφερειακός σύμβουλος επισημαίνει πως  «Το γραφείο Βρυξελλών της Περιφέρειας Κρήτης  να αποτελέσει εστία των επιχειρηματιών της Κρήτης  στην Ευρώπη.»

Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω της επαφής όλων των Κρητικών επιχειρηματιών με τους φορείς και τα εργαλεία χρηματοδότησης στις Βρυξέλλες, να αποτελέσει  βασική επιδίωξη του Γραφείου της Κρήτης στις Βρυξέλλες, το οποίο λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2015 και βρίσκεται στην «καρδιά» της πόλης που φιλοξενεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η πρόσβαση, ενημέρωση και η ενεργή συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων της ΕΕ ,  με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης , θα «ανοίξει» τους δρόμους των κρητικών προϊόντων προς νέες αγορές. Παράλληλα, η παρακολούθηση των ευρωπαϊκών τάσεων  θα συμβάλλει στη δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων προστιθέμενης αξίας για την Κρήτη και κατά συνέπεια θα ενθαρρύνει τους νέους επιχειρηματίες  να ασχοληθούν πιο ενεργά με τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης.

Στόχος , να καταστεί το γραφείο Βρυξελλών ως «Χώρος υποδοχής της Νεανικής Επιχειρηματικότητας» με κοινό όραμα να αναδείξουμε την  Κρήτη μας ως  «Επιχειρηματική Περιφέρεια- πρότυπο της Ευρώπης».

Η καινοτομία στην πρόταση Ξενάκη έγκειται στο γεγονός ότι δεν αντιλαμβάνεται το γραφείο της Κρήτης στην Βρυξέλλες ως άλλον έναν φορέα μακριά από τον τόπο μας αλλά ως έναν φορέα που θα βρίσκεται σε συνεχή διάδραση με τους επιχειρηματίες της Κρήτης και θα μπορεί να διεκδικεί για αυτούς στις Βρυξέλλες όσα από κοινού έχουν δημιουργήσει.

 

neakriti.gr  08 May, 2019 ΑΡΘΡΑ