Μεσαρά: «Με υποβάθμιση και «λουκέτο» κινδυνεύουν σχολεία»

mesaralive.gr  24 August, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Μεσαρά: «Με υποβάθμιση και «λουκέτο» κινδυνεύουν σχολεία»

Στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας η οποία παραβλέπει την ανάγκη για χαρακτηρισμό σχολείων ως δυσπρόσιτων, με συνέπεια σχολεία του νομού Ηρακλείου να κινδυνεύουν με υποβάθμιση ακόμη και «λουκέτο», φαίνεται η τραγικη κατάσταση στην Παιδεία

Ο τίτλος:΄"Στην Παιδεία κύριε Τσίπρα αναζητούμε ακόμα την Ιθάκη", συνοδεύει την ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Νίκος Καζαντζάκης" Νομού Ηρακλείου, για τα κενά στα σχολεία που φτάνουν τα 1127, περίπου δύο εβδομάδες πριν ανοίξουν τα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν από την κυβέρνηση κάλυψη των κενών θέσεων και να γίνει η παιδεία προτεραιότητα.

Η ανακοίνωση:

"Ο  Σύλλογος Εκπαιδευτικών  Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης  Νομού  Ηρακλείου "Νίκος Καζαντζάκης"  με υπευθυνότητα  πάντα προσπαθεί να  αναδείξει  τα  προβλήματα της  εκπαίδευσης και  τις  ελλείψεις  ενόψει  της  νέας  σχολικής  χρονιάς, συμβάλλοντας έτσι με  τον  δικό  του  τρόπο στην αντιμετώπιση τους.
Φοβόμαστε ότι δυστυχώς για μια ακόμη φορά το αυτονόητο, στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα, γίνεται ζητούμενο με  τα σχολεία του Νομού Ηρακλείου να  μετρούν  ελλείψεις.
Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα  την  άμεση  κάλυψη όλων  των  κενών με μόνιμους διορισμούς τους οποίους η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει επανειλημμένα εξαγγείλει  και την  ομαλοποίηση  της  λειτουργίας  των  Σχολείων με την έναρξη της  σχολικής χρονιάς .
Έχουμε επισημάνει επίσης  ότι  για  την  λειτουργία των  σχολείων  στο  Νομό  Ηρακλείου με  βάση  τα  στοιχεία που  έχουμε  ως  Σύλλογος απαιτείται ο  διορισμός μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών.
Τα λειτουργικά κενά του  Νομού Ηρακλείου που υπάρχουν  αυτήν τη στιγμή  σύμφωνα με  τις  δικές μας  εκτιμήσεις είναι τα παρακάτω:

Δάσκαλοι ΠΕ 70:  330
Νηπιαγωγοί ΠΕ 60:  170
Εκπαιδ. Αγγλικών:  33
Εκπαιδ. Γαλλικής γλώσσας ΠΕ 05 :  5
Εκπαιδ. Γερμανικής γλώσσας ΠΕ 07:  10
Γυμναστές ΠΕ 11:  47
Εικαστικοί ΠΕ 08:  55
Θεατρολόγοι ΠΕ 32:  35
Εκπαιδ. Πληροφορικής ΠΕ 86:  34
Εκπαιδ. Μουσικής ΠΕ 16: 28
Τμήματα Ένταξης: 30
Σύνολο  λειτουργικών κενών: 777

Επίσης στα παραπάνω κενά  θα προστεθούν και τα κενά για  την Παράλληλη Στήριξη και  στελέχωση  των τάξεων  Υποδοχής με σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα οι απαιτήσεις ξεπερνούν τους 350 εκπαιδευτικούς.
Με βάση  την  εκτίμηση  μας οι κενές θέσεις  εκπαιδευτικών στο  Νομό  Ηρακλείου θα ξεπεράσουν  τις  1127 !!!!!
Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να κάνει άμεσα τις  ενέργειες  που  απαιτούνται για την  ομαλή έναρξη  της  νέας σχολικής  χρονιάς. Να εξασφαλίσει  τις  απαραίτητες  πιστώσεις  εκπαιδευτικών  ώστε  την  πρώτη  μέρα  του  σχολικού  έτους οι  μαθητές  να  βρουν  τους  εκπαιδευτικούς  τους  σε  όλα  τα  σχολεία και  σε κάθε  σχολείο να λειτουργεί και  το  πρωινό  ωράριο και  το  Ολοήμερο.
Καλούμε τον Πρωθυπουργό και την  Πολιτική  ηγεσία  του  Υπουργείου  Παιδείας  να περάσουν από τους πανηγυρισμούς  για την δήθεν έξοδο από τα μνημόνια, στις πράξεις και να προχωρήσουν επιτέλους στους μόνιμους διορισμούς   που έχει ανάγκη η εκπαίδευση και που τόσες φορές οι ίδιοι ( εκ του ασφαλούς ελέω μνημονίου) με προκλητικό τρόπο  και λαϊκισμό έχουν υποσχεθεί.
 Είναι καιρός η Παιδεία να  γίνει η  είναι πρώτη  εθνική  προτεραιότητα  γιατί πολύ φοβούμαστε  ότι μας χωρίζει ακόμα πολύ δρόμος και κάποιες χιλιάδες διορισμοί εκπαιδευτικών για να φτάσουμε επιτέλους στην  πολυπόθητη Ιθάκη".

Ο Βαρδάκης

Την ανάγκη επανεξέτασης των σχολείων που δεν συμπεριελήφθησαν στην Υπουργική Απόφαση ως δυσπρόσιτα, επισημαίνει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Μετά την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό των δυσπρόσιτων σχολείων, δεν έχουν συμπεριληφθεί σχολεία σε περιοχές όπου η πρόσβαση είναι πραγματικά δύσκολη.

Συγκεκριμένα, όπως καθορίζεται από τις διατάξεις της παρ. 7γ, του άρθρου 13, του Ν1351/1983 (56 τΑ΄), οι σχολικές μονάδες Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης ως δυσπρόσιτες «...καθορίζονται τα σχολεία που λειτουργούν σε περιοχές δυσπρόσιτες και συγκοινωνιακά απομονωμένες...»

Στις περιοχές Βορίζια, Καμάρες, Αντισκάρι και Κρότος, λειτουργούν σχολικές μονάδες, απομακρυσμένες από το Ηράκλειο και με δυσχερή οδική πρόσβαση.

Τόσο οι σύλλογοι εκπαιδευτικών του Νομού Ηρακλείου, όσο και το ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου, συμμετείχαν στη διαβούλευση για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων, βάσει της οποία προέκυψαν τα δυσπρόσιτα σχολεία.

 Επιπλέον ο νομός Ηρακλείου διακρίνεται από ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά που δυσκολεύουν την πρόσβαση σε πολλές περιοχές, ενώ ταυτόχρονα τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν διευκολύνουν ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς στην μετάβασή τους σε αυτές.

Ο κ. Βαρδάκης ζητά από τον Υπουργό Παιδείας να τροποποιήσει την Απόφαση ώστε να συμπεριληφθούν ως δυσπρόσιτα τα σχολεία των περιοχών Βορίζια, Καμάρες, Αντισκάρι και Κρότος.

 

Ο Αυγενάκης

Στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας η οποία παραβλέπει την ανάγκη για χαρακτηρισμό σχολείων ως δυσπρόσιτων, με συνέπεια σχολεία του νομού Ηρακλείου να κινδυνεύουν με υποβάθμιση ακόμη και «λουκέτο», αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου.
 
Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Σοβαρά προβλήματα και έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με την μοριοδότηση των σχολικών μονάδων, σύμφωνα με την οποία προκύπτουν μεγάλες ανατροπές στα δυσπρόσιτα σχολεία της Κρήτης.
Με την απόφαση του Υπουργείου φαίνεται δυστυχώς, πως όχι μόνο δεν αυξήθηκαν τα μόρια από 11 και πάνω, αλλά επιπλέον αγνοήθηκαν τα τοπικά αιτήματα για χαρακτηρισμό σχολείων, ως δυσπρόσιτων, με αποτέλεσμα κάποιες σχολικές μονάδες στην Κρήτη να κινδυνεύουν με υποβάθμιση ίσως ακόμη και με «λουκέτο».
Ειδικότερα, στον νομό Ηρακλείου, έχουν μειωθεί δραματικά οι σχολικές μονάδες που προτείνονται ως δυσπρόσιτες, ενώ στην περιοχή της Μεσαράς έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Πιο αναλυτικά τα σχολεία στα Βορίζια και τις Καμάρες έχουν αποχαρακτηριστεί και από, σήμερα δυσπρόσιτα είναι μόνο τα σχολεία σε Άρβη και Ψαρή Φοράδα. Επίσης, το σχολείο στο Αντισκάρι έχει μόλις δέκα μόρια, ενώ για να θεωρηθεί δυσπρόσιτο χρειάζονται παραπάνω από έντεκα.
Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στη Μεσαρά έχουν χαθεί όλα τα δυσπρόσιτα σχολεία της περιοχής, μολονότι ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών έχει προτείνει να χαρακτηριστούν δυσπρόσιτα τα σχολεία σε Κρότο, Βορίζια, Αντισκάρι, Άγιο Κύριλλο και Σκούρβουλα. Μάλιστα, στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου δεν προτείνεται, πλέον, κανένα δυσπρόσιτο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Είναι ξεκάθαρο πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιδεικτικά αγνοεί συνολικά τα αιτήματα και τα επιχειρήματα, τόσο των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών, όσο και των κατοίκων των απομακρυσμένων, κυρίως, περιοχών. Αποτυγχάνοντας, παράλληλα, να ανταποκριθεί στις επιταγές των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, και να απαντήσει με σαφήνεια και ευθύτητα σε ερώτηση που είχα καταθέσει για το ίδιο θέμα στις αρχές του έτους, με αριθμό πρωτοκόλλου 2515 /11.01.2018. Αντ’ αυτού, προχώρησε σε μια απόφαση που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των σχολικών μονάδων της περιφέρειας. 
Είναι επιτακτική ανάγκη να αποσυρθεί άμεσα η προαναφερόμενη απόφαση και να υπάρξει εκ νέου πρόταση για τα δυσπρόσιτα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που να λαμβάνει υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση, τη γεωμορφία της κάθε περιοχής και τις ιδιαίτερες ανάγκες (ορεινές περιοχές, οδικό δίκτυο, αποστάσεις, προσβασιμότητα κατά τους χειμερινούς μήνες, κλπ) της ελληνικής περιφέρειας».
 
Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
 
«1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα ώστε να αρθούν οι αδικίες και τα προβλήματα που δημιουργεί η απόφαση για τα δυσπρόσιτα σχολεία και να απομακρυνθεί έτσι ο κίνδυνος υποβάθμισής τους;
 
2. Με ποια λογική καταργούνται σχεδόν όλα τα δυσπρόσιτα σχολεία στην περιοχή της Μεσαράς; Γιατί δεν λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής;»

 

mesaralive.gr  24 August, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα