Καρδιοχτυπούν στη Μεσαρά οι αγρότες - κυρίως όσοι παράγουν θερμοκηπιακά και υπαίθρια κηπευτικά προϊόντα - αφού σε αντίθεση με την υπόλοιπη Κρήτη, η δική τους περιοχή, όπως και όλος ο Νότος στο νησί μας, συνεχίζει να “διψάει” και αν ο Μάρτιος δεν τους φέρει όσο γίνεται περισσότερες βροχές, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, με τα υπάρχοντα αποθέματα νερού, να μην μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες άρδευσης των καλλιεργειών τους για ολόκληρη την καλοκαιρινή περίοδο.
Την αγωνία αυτή μετέφερε στο neakriti.gr ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου Ιπποκράτης Σκαντζάκης, ο οποίος και περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί τόσο στην περιοχή του, όσο και γενικότερα στη νότια Κρήτη!
Μπορεί, δηλαδή, όλες οι περιοχές της Κρήτης να έχουν “αλλάξει όψη” και να έχουν εμφανώς “ζωντανέψει” μετά τις τελευταίες έντονες βροχές, που είχαν και αξιοσημείωτη διάρκεια, όμως η Μεσαρά και η νότια Κρήτη δεν έχουν ξεφύγει ακόμη από τον εφιάλτη της λειψυδρίας, γεγονός που περιγράφει προς τo neakriti.gr ο Ιπποκράτης Σκαντζάκης.
«Εδώ πολλά νερά δεν έχει κάνει. Δεν έχει κάνει, δηλαδή, τα νερά αυτά που να μας ικανοποιούν και που να μπορούμε να πούμε ότι θα έχουμε ένα άνετο καλοκαίρι. Επομένως, το πρόβλημα που είχαμε συνεχίζει να υπάρχει. Και φοβούμαι ότι αυτό που λέγαμε, πως θα πούμε το νερό νεράκι, θα το δούμε στην πράξη άμεσα. Δηλαδή, αυτό το καλοκαίρι θα υπάρχουν περιοχές που δε θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Φοβάμαι πως αυτή η ανομβρία που υπάρχει στη δική μας περιοχή ισχύει και για τις άλλες περιοχές της νότιας Κρήτης», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου.
«Εδώ πολλά νερά δεν έχει κάνει. Δεν έχει κάνει, δηλαδή, τα νερά αυτά που να μας ικανοποιούν και που να μπορούμε να πούμε ότι θα έχουμε ένα άνετο καλοκαίρι»
Μάλιστα, ο συνεταιριστής χαρακτηρίζει το πρόβλημα της ανομβρίας για τη Μεσαρά ως χειρότερο από πέρυσι. Όσο για τις γεωτρήσεις, που αναγκαστικά τις χρησιμοποιούν οι αγρότες για να καλύψουν τις ανάγκες τους, ο Ιπποκράτης Σκαντζάκης μάς είπε χαρακτηριστικά: «Οι γεωτρήσεις προς το παρόν έχουν νερό, αλλά έχει κατέβει επικίνδυνα και η στάθμη τους. Και δεν ξέρουμε πόσο θα αντέξουνε για να περάσουμε την καλοκαιρινή περίοδο με πολλές υπαίθριες καλλιέργειες. Στο μεταξύ, το φράγμα που έχουμε εμείς εδώ στην περιοχή μας είναι κλειστό. Και δε νομίζω να ανοίξει, όπως δείχνει ο καιρός προς το παρόν. Τα νερά που έχει βάλει μέσα είναι ελάχιστα και φοβούμαι ότι δε θα ανοίξει καθόλου φέτος το καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά για το φράγμα της Φανερωμένης.
«Αυτή τη στιγμή, η στάθμη του φράγματος είναι πολύ χαμηλά. Δεν ξέρω αν έχει 2 με 3 εκατομμύρια κυβικά. Και αυτό όταν το φράγμα το ανοίγουν στα 5 με 6 εκατομμύρια κυβικά. Ενώ συνολικά για να πούμε ότι θα γεμίσει χρειάζονται 12 με 15 εκατομμύρια κυβικά. Έτσι, τόσο οι παραγωγοί όσο και οι ΤΟΕΒ δουλεύουν αναγκαστικά με τις γεωτρήσεις».
“Ζορίζονται” τα ελαιόδεντρα
Ακόμα και τα ελαιόδεντρα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, παρότι δε χρειάζονται αυτήν την περίοδο πότισμα, δείχνουν να είναι ήδη ζορισμένα λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας.
«Φαίνονται ότι ζορίζονται. Θα λέγαμε μάλιστα πως το θένε το νερό τους τώρα. Απλά κάνουμε κι εμείς όσο μπορούμε υπομονή, να προσέχουμε για να έχουμε».
Βέβαια τώρα μπαίνουμε στον Μάρτιο. Και όπως λέει ο συνεταιριστής προς την εφημερίδα μας, «όλοι ευελπιστούμε ότι θα έχουμε τον Μάρτιο κάποιον χιονιά. Βέβαια, όταν έχουμε έναν Φλεβάρη χωρίς νερά, από ’κει και πέρα είναι δύσκολο να κάνει τόσα νερά όσα χρειαζόμαστε για να μας καλύψει. Μακάρι βέβαια να κάνει νερά και ό,τι και να κάνει καλοδεχούμενα θα είναι», είπε χαρακτηριστικά προς τo neakriti.gr ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου.
«Όχι στην κατασπατάληση του νερού»
Ο Ιπποκράτης Σκαντζάκης συνεχίζει λέγοντας πως αυτήν την περίοδο στο Τυμπάκι παράγονται κηπευτικά όλων των ειδών μες στα θερμοκήπια.
«Καλλιεργούνται σχεδόν απ’ όλα τα είδη. Μελιτζάνες, αγγούρια, πιπεριές, ντομάτες κ.λπ. Αλλά με τα κρύα που έκανε το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί πολύ η παραγωγή. Στο μεταξύ, είναι νωρίς ακόμη για τις υπαίθριες καλλιέργειες. Τα υπαίθρια θα μπουν πιο μετά, για το καλοκαίρι. Το θέμα είναι ότι ανησυχούμε πάρα πολύ για την έλλειψη του νερού».
Καταλήγοντας, ο Ιπποκράτης Σκαντζάκης αισθάνεται την ανάγκη να στείλει μέσω του neakriti.gr, προς τους παραγωγούς της Μεσαράς, το μήνυμα ότι «θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί με τα ποτίσματα που κάνουν. Να μην κάνουν υπερβολές. Να προσέχουμε για να έχουμε. Εμείς έχουμε μια καλή συνεργασία προς την κατεύθυνση αυτή και με τον ΤΟΕΒ. Και με τον Δήμο Φαιστού. Προσπαθούμε όλοι οι φορείς να περάσουμε το μήνυμα στον κόσμο. Να το καταλάβει. Γιατί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, αυτήν την περίοδο τουλάχιστον που μιλάμε, με το νερό. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή απ’ όλους. Διότι, αν δεν έχουμε από τώρα και μετά τις απαραίτητες βροχές, δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι θα έχουμε και όλο το καλοκαίρι νερό στις γεωτρήσεις τις αγροτικές», κατέληξε ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου Ιπποκράτης Σκαντζάκης.
Αξίζει να αναφέρουμε πως πρόκειται για έναν έμπειρο παραγωγό και συνεταιριστή της περιοχής. Και αυτή η εμπειρία του δεν είναι καθόλου άσχετη και με το γεγονός ότι επί της προηγούμενης δημοτικής Αρχής ο Ιπποκράτης Σκαντζάκης ήταν αντιδήμαρχος στον πρωτογενή τομέα, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία όταν μιλάμε για μια περιοχή με τόσο μεγάλο πλούτο ως προς την παραγωγή των κηπευτικών προϊόντων και γενικότερα ως προς την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, που τόσο έχουμε ανάγκη σε αυτή τη χώρα για να καλύψουμε τις διατροφικές μας ανάγκες.
Δείτε επίσης
- ΚΑΠ: Πράσινο φως στη 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου – Ποιες αλλαγές έρχονται
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 440 εκατ. ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους
- Από το απόγευμα η πληρωμή των επιδοτήσεων – Συνεχίζεται η κατρακύλα στην τιμή του ελαιολάδου
- Aγροτικές Επιδοτήσεις: Απλήρωτοι θα μείνουν οι 2 στους 10 αγρότες βάσει δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Έτσι θα γίνει η εξυγίανση του Οργανισμού – Όλα όσα είπε ο Τσιάρας