Μεγάλη γιορτή σήμερα για το Τυμπάκι και την Πυργιώτισσα Τυμπακίου.

mesaralive.gr  17 April, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Μεγάλη γιορτή σήμερα για το Τυμπάκι και την Πυργιώτισσα Τυμπακίου.

φωτογραφίες: mesaralive.gr

Κάθε χρόνο, την ημέρα εορτασμού της Ζωοδόχου Πηγής, Παρασκευή της Διακαινησίμου, οι πιστοί της μεσαράς προσέρχονται στο Ναό, που βρίσκεται μέσα στο χώρο του στρατιωτικού αεροδρομίου Τυμπακίου, για να προσκυνήσουν τη χάρη της Παναγίας.

Mε λαμπρότητα λοιπόν, μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη εορτάστηκε και φέτος , στον ιστορικό ναό της Πυργιώτισσας Τυμπακίου, η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής.

Πλήθος πιστών προσήλθαν με πολύ ευλάβεια, για να τιμήσουν την μητέρα όλων μας, την Παναγία.. .

Το παρόν, επίσης έδωσαν οι αιρετοί άρχοντες και η στρατιωτική ηγεσία του τόπου μας ..

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα πανηγύρια στην περιοχή της Μεσαράς, όπου οι κάτοικοι προσέρχονται με τα φαγητά τους, κυρίως  πατροπαράδοτο κουνέλι σφουγγάτο και γιορτάζουν όλοι μαζί.

Ωστόσο για φέτος ο εορτασμός ήταν διαφορετικός.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυμπακίου και ο Πολιτιστικός και  Εξωραϊστικός Σύλλογος «Το Μετοχι» αποφάσισαν σε  ένδειξη πένθους για τον πρόσφατο θάνατο του αείμνηστου Νικόλου Τσαβολάκη να μην γίνει γλέντι αλλά ένα απλό κέρασμα στη μνήμη του αλλά και στη μνήμη όλων όσων έχουν φύγει από τη ζωή και είχαν πρωτοστατήσει για να αναβιώσει το Πανηγύρι της Πυργιώτισσας.

Μετά την ολοκλήρωση της θείας λειτουργίας, με πρωτοβουλία του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου Τυμπακιού, προσφέρθηκαν παραδοσιακά καλιτσούνια και κρύα κανελάδα.

Σε ύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τυμπακιού,κ Χαλκιαδάκης, είπε  “… ήταν και είναι ακόμα και σήμερα μια ιστορική μέρα για το Τυμπάκι ο εορτασμός της Ζωοδόχου Πηγής, μέλημα δικό του αλλά και του Συλλόγου είναι η αναβίωση όλων των ιστορικών εθίμων του παρελθόντος” . Επισήμανε επίσης ότι, “ τα ήθη και  τα έθιμα του τόπους μας δεν πρέπει να εξαφανιστούν”..

Συγκινητικές στιγμές του εορτασμού ήταν οι μικρές παρεούλες των  ηλικιωμένων Τυμπακιανών και οι αναπόληση του παρελθόντος στις κουβέντες και τα μάτια τους .

 

mesaralive.gr  17 April, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα