Με υπουργική υπογραφή η οριστική έγκριση της μελέτης του Φράγματος του Πλατύ Ποταμού
ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Έτοιμος είναι πλέον ο φάκελος του μεγάλου αναπτυξιακού για ολόκληρη την Κρήτη έργου του Φράγματος του Πλατύ Ποταμού, καθώς η μοναδική εκκρεμότητα που υπήρχε εδώ και δυο χρόνια και αφορούσε στην υπογραφή του υπουργού Περιβάλλοντος για την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, διευθετήθηκε πριν δυο ημέρες.
Πλέον ο φάκελος του έργου είναι ώριμος και πλήρης και καλείται το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει στην εξεύρεση του χρηματοδοτικού εργαλείου για να ξεκινήσει η κατασκευή του.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 130 εκ. ευρώ.
Οι μελέτες περιλαμβάνουν μια σειρά από έργα, με στόχο να αρδευτούν κατά προτεραιότητα 45.000 στρέμματα γης στο Αμάρι και στον Άγιο Βασίλειο.
Υπενθυμίζεται, ότι οι μελέτες αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού του Πλατύ Ποταμού, έχουν να αρδευτούν κατά προτεραιότητα 45.000 στρέμματα γης στο Αμάρι και στον Άγιο Βασίλειο. Από αυτά τα 6.000 στέμματα θα αρδεύονται από το μικρό φράγμα, που έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί στο Γερακάρι.
Μέρος του νερού θα μεταφέρεται στο Φράγμα Φανερωμένης για τις ανάγκες της Μεσσαράς. Σύμφωνα με τα όσα κατά καιρούς έχουν εξαγγελθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τοπικούς βουλευτές, ο πλεονάζων ετήσιος όγκος νερού, που υπολογίζεται ότι θα ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, θα μεταφέρεται στη Δυτική Μεσσαρά.
Ο αγωγός μεταφοράς του νερού θα ξεκινά από τον κεντρικό ταμιευτήρα, ο οποίος προβλέπεται να κατασκευαστεί στην περιοχή της Δ.Ε. Κουρητών.
Την ικανοποίησή τους για την παραπάνω εξέλιξη εξέφρασαν μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόσο η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή όσο και ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός υποστηρίζοντας ότι πλέον το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι εκείνο που πρέπει να συνδράμει ώστε το αναπτυξιακής σημασίας έργο για την Κρήτη να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο.
Ειδικότερα, η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Η ενημέρωση που έχω είναι ότι εγκρίθηκε η οριστική μελέτη για το έργο του Φράγματος του Πλατύ Ποταμού και αυτό μας ικανοποίει ιδιαίτερα, γιατί το Φράγμα του Πλατύ ποταμού αποτελεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για το νησί. Πρέπει όμως τώρα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εξασφαλίσει τα κονδύλια που απαιτούνται για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την υλοποίησή του».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός είπε: «Πέρασαν περίπου δυο χρόνια για να εξασφαλίσουμε την έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αποτελούσε και την τελευταία εκκρεμότητα για μας. Πλέον μετά την υπουργική υπογραφή ο φάκελος είναι πλήρης, ώριμος με εξασφαλισμένες όλες τις αδειοδοτήσεις και το βασικό πλέον είναι να εξευρεθούν τα χρήματα για να μπορέσει να υλοποιηθεί το έργο».
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι πάγιο αίτημα του Δήμου Αμαρίου, στο πλαίσιο του παραπάνω έργου είναι να εξασφαλιστούν κονδύλια προκειμένου να γίνει μελέτη για το Φράγμα - Γερακαρίου Ελενών.
Ο δήμαρχος Αμαρίου έχει λάβει σχετική υπόσχεση από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών Γιώργου Δέδε μετά από σχετικό αίτημα που του κατέθεσε, ωστόσο μέχρι σήμερα αυτή δεν έχει επισημοποιηθεί.
Η υποδομή αυτή είχε αρχικά σχεδιαστεί να συμπεριληφθεί στο φάκελο του μεγάλου για ολόκληρη την Κρήτη έργου κατασκευής του Φράγματος του Πλατύ, όμως εν τέλει έμεινε εκτός, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη δυσφορία, καθώς το έργο αυτό θα διασφάλιζε νερό για τους κατοίκους των οικισμών της δημοτικής Ενότητας Συβρίτου, οι οποίοι αν το φράγμα δεν κατασκευαστεί όχι μόνο δεν θα ωφεληθούν από το μεγάλο αναπτυξιακό αυτό έργο, αντιθέτως θα επιβαρυνθούν, αφού θα χρειάζεται να κάνουν υπεράντληση υδάτων με ότι αυτό συνεπάγεται για την αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και κατ' επέκταση φουσκωμένους λογαριασμούς.
Παράλληλα, για τους κατοίκους του Αμαρίου το τμήμα αυτό του έργου είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο αντισταθμιστικό όφελος οι προσπάθειες και οι πιέσεις του Δήμου Αμαρίου προς το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου, στρέφονται προς την κατεύθυνση στο να προχωρήσει άμεσα η μελέτη και το έργο να γίνει έστω και ξεχωριστά.
Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε ο κ. Μουρτζανός με τον κ. Δέδε δόθηκε η υπόσχεση ότι θα εξασφαλιστούν χρήματα για την μελέτη και το έργο θα γίνει χωριστά.
Ειδικότερα ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να γίνει μια νέα μελέτη εξ αρχής που θα αφορά την κατασκευή του Φράγματος Γερακαρίου-Ελενών. Αν αυτό δεν γίνει σημαίνει ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα χρειάζονται τριπλή άντληση για να πάρουν νερό με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η διαδικασία είναι ασύμφορη για τους Αμαριώτες. Έχω ήδη καταθέσει αίτημα στο υπουργείο Υποδομών προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη μελέτη και σε πρόσφατη συνάντηση που είχα με τον γενικό γραμματέα Υποδομών μου υποσχέθηκε ότι θα χρηματοδοτήσει την μελέτη αυτή και θα γίνει ένα ξεχωριστό έργο».
rethnea.gr
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: ;Oλα έτοιμα γοια το 2ο “South Santa Run”!
- Στα δικαστήρια διευθύντρια σχολείου από τη Μεσαρά που την “ξήλωσαν” για την αξιολόγηση
- Συντονίζονται οι δήμαρχοι για τον Νότιο Οδικό Άξονα που θα συνδέει νέο αεροδρόμιο – Αγία Γαλήνη
- «Στα γιορτινά» ο Ζαρός με τη διπλή φωταγώγηση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων
- Επιτέλους νίκη για τον ΑΟΤ-Tα αποτελέσματα (hl)
Σχετικά άρθρα
- Για 40 εκατ. ευρώ «κόλλησε» το έργο του Πλατύ Ποταμού που θα «ξεδιψάσει» Ρέθυμνο και Μεσαρά
- Παρουσιάστηκε η μελέτη κατασκευής του φράγματος του Πλατύ ποταμού
- Υπογράφηκε η χρηματοδότηση για το Φράγμα Πλατύ, ένα κορυφαίο έργο στην Κρήτη
- Παρασύρης: Επίκαιρη ερώτηση για το Φράγμα Πλατύ
- Ξανά στη Βουλή ο Πλατύς και το Φράγμα Φανερωμένης