Με ρήτρα βιωσιμότητας και συνεχή έλεγχο των αγροτών, η μελλοντική ένταξη στις 120 δόσεις

agronews.gr  19 March, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Με ρήτρα βιωσιμότητας και συνεχή έλεγχο των αγροτών, η μελλοντική ένταξη στις 120 δόσεις

Με ρήτρα βιωσιμότητας, δηλαδή τον συνεχή έλεγχο των αγροτών (βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους) που θα κάνουν χρήση των 120 δόσεων για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία (πρώην ΟΓΑ), θα γίνεται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η ένταξη στο καθεστώς που μελετά η κυβέρνηση και πρόκειται τεθεί σε εφαρμογή από τον Απρίλιο, αν δεν υπάρξει νέα αναβολή και δεχτούν την ρύθμιση οι Θεσμοί.

Ειδικότερα οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι μια σημαντική παράμετρος της ρύθμισης είναι η ρήτρα βιωσιμότητας δηλαδή θα υπάρχει δείκτης βιωσιμότητας προκειμένου να ελέγχεται αυτός που θα ενταχθεί στην ρύθμιση αν πληροί όλα τα κριτήρια που θα διασφαλίζουν την καταβολή των δόσεων. Αυτό σημαίνει ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα καταθέτουν χαρτιά για την διασφάλιση της τήρησης της ρύθμισης.

Να τονιστεί ότι η πολυδιαφημισμένη από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ρύθμιση των 120 δόσεων, απευθύνεται σε τουλάχιστον 900.000 οφειλέτες και αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και όσους ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν γιατί έχουν οφειλές προς τα ταμεία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα ενταχθούν και εργοδότες με ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων στο πρώην ΙΚΑ.

Η ρύθμιση για όσους είναι εν ενεργεία η έχοντες κλείσει τα βιβλία, αυτοαπασχολούμενους θα προσφέρει: επανυπολογισμό της βασικής οφειλής δηλαδή θα μειωθεί έως 70%, ενώ έως 85% θα διαγραφούν οι προσαυξήσεις. Επίσης οι εργοδότες θα μπορούν να εξοφλήσουν τις εργοδοτικές οφειλές σε αρκετές δόσεις και με διαγραφή των προσαυξήσεων από 85%-100%. Η πλήρης διαγραφή των προσαυξήσεων θα ισχύσει μόνον στην περίπτωση που η οι εργοδοτικές οφειλές εξοφληθούν όχι σε δόσεις αλλά εφάπαξ και στο σύνολό τους.

Το ποσό που θα διαμορφωθεί μετά τον επανυπολογισμό θα ρυθμίζεται όταν είναι μέχρι 3.000 ευρώ σε 36 δόσεις και για υψηλότερα ποσά θα κλιμακώνεται μέχρι και 120 δόσεις. Πάντως το ελάχιστο ποσό της δόσης ανάλογα με την οφειλή θα είναι τα 50 ευρώ. Εξετάζεται ωστόσο για τους αγρότες να είναι 30 ευρώ.

Τι γίνεται γι’ αυτούς που θέλουν να βγουν στην σύνταξη; Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά υπολογίζεται ότι περίπου 78.000 μη μισθωτοί άνω των 62 ετών δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη σήμερα λόγω οφειλών. Οι 50.000 από αυτούς είναι πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ, ηλικίας 62 ετών και άνω, και οφείλουν σωρευτικά περίπου 3 δισ. ευρώ. Άλλοι περίπου 30.000 αγρότες έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές ύψους 300 εκατ. ευρώ.

 

agronews.gr  19 March, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ