Με έντονο «άρωμα» Κρήτης θα είναι το νέο 20ευρο, το οποίο θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη ως τα τέλη του

mesaralive  18 March, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
Με έντονο «άρωμα» Κρήτης θα είναι το νέο 20ευρο, το οποίο θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη ως τα τέλη του

Μετά από τα νέα 5ευρα και 10ευρα Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρουσίασε το σχέδιο του νέου 20ευρου, στο οποίο εξέχουσα θέση έχει ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης.

Το νέο τραπεζογραμμάτιο είναι στο ίδιο μοτίβο  με τα 5ευρα και τα 10ευρα τα οποία περιλαμβάνουν δικλείδες ασφαλείας όπως ο αριθμός 20 που αλλάζει χρώμα ανάλογα με την οπτική γωνία από την οποία βλέπει κανείς το χαρτονόμισμα, αλλά και ένα «παράθυρο», μέσα στο οποίο απεικονίζεται η μυθική Ευρώπη.

Στόχος της ΕΚΤ είναι να περιορίσει ακόμη περισσότερο την πλαστογραφία των νομισμάτων.

Ο μύθος της Ευρώπης:

Σύμφωνα με το μύθο των Ελλήνων, η Ευρώπη ήταν αδελφή του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας και κόρη του Αγήνορα και της Τηλεφάσσας, ηγεμόνων της Φοινίκης.

Όταν μεγάλωσε, μια μέρα πήγε στα λιβάδια της παραλίας, για να παίξει με τις φίλες της και να μαζέψει λουλούδια. Εκεί συνάντησε τον θεό Δία.

Εκείνον αμέσως τον χτύπησε ο Έρωτας και για να την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε ήρεμο, εύσωμο και δυνατό ταύρο και πήγε δίπλα της κάνοντας δήθεν ότι βόσκει, σκεπτόμενος με τι τρόπο θα την κατακτούσε.

Εκείνη τότε πλησίασε τον ταύρο - Δία και άρχισε να τον χαϊδεύει γοητευμένη από την ωραία κορμοστασιά του και τη μυϊκή του δύναμη. Σε λίγο δε δίστασε και να τον ιππεύσει. Τότε αυτός άρχισε να τρέχει με αστραπιαία ταχύτητα.

Η Ευρώπη έκλαιγε, μα δεν μπορούσε να πηδήσει, γιατί φοβόταν μη σκοτωθεί. Ο μεταμορφωμένος σε ταύρο θεός διέσχισε τη θάλασσα συνοδευόμενος από Τρίτωνες και Νηρηίδες και έφτασε στην Κρήτη.

Όταν αποβιβάστηκε στο νησί, ο ταύρος δεν φαινόταν πια, αλλά ο Δίας πήρε από το χέρι την Ευρώπη και την οδήγησε στο Δικταίον άντρο. Καρπός των ερωτικών ενώσεων του Δία και της Ευρώπης στην Κρήτη ήταν ο Μίνωας, ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας.

Αργότερα, όταν ο Δίας εγκατέλειψε την Ευρώπη και πήγε στον Όλυμπο, η Ευρώπη πήρε για δεύτερο σύζυγό της το βασιλιά της Κρήτης Αστερίωνα, που υιοθέτησε και τα παιδιά που είχε αποκτήσει αυτή από το Δία.

Μετά το θάνατο του βασιλιά Αστέριου, το θρόνο της Κρήτης πήρε ο μεγαλύτερος από τους θετούς γιους του, ο Μίνωας, ο οποίος έγινε ο πρώτος Έλληνας θαλασσοκράτορας και νομοθέτης.

Πηγή: creteplus.gr

 

mesaralive  18 March, 2015 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα