Μαραθώνια συνεδρίαση στο ΔΣ Φαιστού για το θέμα της άρδευσης

mesaralive.gr  06 May, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Μαραθώνια συνεδρίαση στο ΔΣ Φαιστού για το θέμα της άρδευσης

φωτογραφίες:mesaralive.gr

Το μείζον θέμα της παραχώρησης χρήσης και διαχείρισης των αρδευτικών υδάτων και της δημοτικής αρδευτικής υποδομής στους τέσσερις ΤΟΕΒ του δήμου Φαιστού καθώς και η έγκριση των όρων παραχώρησης, συζητείται απόψε το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Φαιστού.

Παρόντες οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων αλλά και αρκετοί δημότες που ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο θέμα.

Πλήθος ερωτηματικά που αντανακλούν και τις ενστάσεις τους για την παραχώρηση της άρδευσης, κατέθεσαν τόσο η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μαρία Πετρακογιώργη, όσο και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Χάρης Κοκαράκης. Η συζήτηση συνεχίζεται σε ήρεμο κλίμα μέχρι και αυτή την ώρα με τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων.

Η εισήγηση του Δημάρχου

Την σχετική εισήγηση του θέματος έκανε ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γιώργος Αρμουτάκης, αναφερόμενος στο σχεδιασμό για την συμφωνία με τους ΤΟΕΒ. Έκανε αναφορά στο ιστορικό της συγκεκριμένης πρότασης που όπως είπε είχε τεθεί από το 2008 από τον πρώην Δήμο Μοιρών.

Ο κ. Αρμουτάκης τόνισε ότι οι ΤΟΕΒ είναι ευέλικτοι οργανισμοί με αντικείμενο το νερό άρδευσης, ενώ  οι Δήμοι έχουν πλήθος αρμοδιοτήτων οι οποίες έγιναν ακόμα περισσότερες με τον Καλλικράτη. «Με τρεις υδραυλικούς διαχειριζόμαστε την άρδευση.

Δεν είναι δυνατόν να ανταπεξέλθει ο Δήμος. Δεν είναι δυνατόν σε μια περιοχή να ασκούν πολιτική στο νερό οι ιδιώτες, ο Δήμος , οι ΤΟΕΒ , πρέπει να υπάρξει ενιαία διαχείριση». Επίσης ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι ο Δήμος Φαιστού μπαίνει μέσα ετησίως  1,3 εκατομμύρια ευρώ αφού εισπράττει από τα 100 κυβικά τα 20. «Λειτουργούμε με πεντάμηνα, οι αγρότες όμως χρειάζονται το νερό όλο το χρόνο.

Τα ΤΟΕΒ έχουν προσωπικό με γνώσεις, έχουν ευελιξία και μπορούν να νοικοκυρέψουν την υπηρεσία της άρδευσης».

Ο Δήμαρχος εκτός από τα οικονομικά στοιχεία μίλησε και για το περιβαλλοντικό θέμα, τονίζοντας ότι η παραχώρηση της άρδευσης στους ΤΟΕΒ αποτελεί μια σημαντική απόφαση για την βιωσιμότητα του Δήμου, αλλά και για να περάσει στους δημότες το μήνυμα για σεβασμό στο πολυτιμότερο αγαθό το νερό.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν και οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ Α΄ και  Γ΄ Ζώνης κ.κ. Βαγγέλης Τσιμπραγάκης και Γιώργος Χαλκιαδάκης αντίστοιχα,  καθώς και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ζαρού κ. Νίκος Παπαδάκης. Αναφερόμενοι στην επικείμενη συμφωνία τόνισαν ότι υπάρχει η δυνατότητα από τους ΤΟΕΒ να διαχειριστούν την άρδευση να κάνουν τη δουλειά τους όπως την έκαναν μέχρι σήμερα, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά και να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των παραγωγών.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων. Υπήρξαν πρόεδροι που είπαν ναι στην παραχώρηση της άρδευσης στους  ΤΟΕΒ τονίζοντας ότι τόσα χρόνια η υπηρεσία της άρδευσης δεν λειτουργεί σωστά και θα πρέπει επιτέλους να μπει μια τάξη.

Ωστόσο υπήρξαν και εκείνοι που έχουν διαφορετική άποψη στο θέμα αυτό, αλλά και πρόεδροι που λένε ναι μεν να γίνει η παραχώρηση ωστόσο να υπάρξουν και δεσμεύσεις από τους ΤΟΕΒ σε διάφορα θέματα και κυρίως να έχουν όλα τα χωριά νερό.

Τοποθετήθηκαν επίσης και δημότες θέτοντας τα δικά τους ερωτήματα και ενστάσεις, ενώ η συνέχεια δόθηκε με ερωτήσεις από τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους δημοτικούς συμβούλους προκειμένου στη συνέχεια να δοθούν απαντήσεις και να προχωρήσει η συνεδρίαση με τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων.

Σοβαρές ενστάσεις

Σοβαρές ενστάσεις, σε πολλά θέματα όσον αφορά την παραχώρηση της άρδευσης στους ΤΟΕΒ, εξέφρασαν μέσα από τα ερωτήματά τους, οι επικεφαλής

της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κ. Μαρία Πετρακογιώργη και  κ. Χάρης Κοκαράκης.

Μεταξύ άλλων η κ. Πετρακογιώργη έθεσε ερωτήματα για νομικά θέματα, ρώτησε αν το Δημοτικό Συμβούλιο θα μπορεί να παρεμβαίνει σε αποφάσεις των ΤΟΕΒ, αν θα μπορεί ο Δήμος να πάρει χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ στην περίπτωση που δεν θα έχει την υπηρεσία της άρδευσης, πως θα εκπροσωπούνται οι δημότες μέσα στους ΤΟΕΒ,  τι θα γίνει στο ενδεχόμενο δημιουργίας ΓΟΕΒ,  πως θα εκπροσωπείτε η τοπική κοινωνία κ.α.

 Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης έκανε λόγο για βιαστική ενέργεια, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι θα έπρεπε να  υπάρχει μια μελέτη να γνωρίζει και ο κόσμος ποια θα είναι τιμή του νερού.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Χάρης Κοκαράκης, έθεσε το ερώτημα προς τον πρόεδρο του Τυμπακίου κ. Μανώλη Στυλλιανάκη αν ρωτήθηκε η τοπική κοινωνία του Τυμπακίου γι΄ αυτό το θέμα, έκανε λόγω για πρόβλημα που υπάρχει στο παραλιακό μέτωπο με γεωτρήσεις που είναι και ύδρευσης και άρδευσης, ενώ ρώτησε επίσης «ο Δήμος θα πληρώσει τις οφειλές του και μετά θα παραδώσει την άρδευση;

Και αν το καθαρίσουμε γιατί να μην κρατήσει ο Δήμος την άρδευση;. Βιαζόμαστε για να κλείσουμε τον Προϋπολογισμό; Περίμενα τη νέα  δημοτική αρχή να έρθει με ένα πρόγραμμα…..

 Να το δώσουμε το νερό αλλά με πρόγραμμα όχι έτσι βιαστικά και χωρίς να υπάρχει πρόγραμμα», είπε ο κ. Κοκαράκης. Η συζήτηση συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων…

 

mesaralive.gr  06 May, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα