Μακαρονάδα με ολίγη πανσέτα και ρίγανη
15' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'
Υλικά
Μερίδες: 4
500 γρ. ταλιατέλες
300 γρ. χοιρινή πανσέτα (όχι το αλλαντικό), σε λεπτές λωρίδες, πάχους περίπου 1 εκ.
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
300 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες (ή ντοματάκια ολόκληρα κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη)
50 ml λευκό, ξηρό κρασί
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
1 κουτ. γλυκού σουμάκ (μπαχαρικό με σκούρο βυσσινί χρώμα και όξινη γεύση. Το βρίσκουμε σε μορφή σκόνης, σε καλά μπαχαράδικα), προαιρετικά
100 γρ. μυζήθρα ξερή, τριμμένη
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τη μακαρονάδα με πανσέτα και ρίγανη, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε την πανσέτα για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε την ντομάτα, 100 ml νερό, τη ρίγανη, το σουμάκ και αλατοπίπερο.
Ανακατεύουμε απαλά, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η πανσέτα και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά για 1 - 2 λεπτά λιγότερο από ό,τι λένε οι οδηγίες της συσκευασίας.
Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στη σάλτσα.
Ανακατεύουμε να απορροφήσουν μέρος των υγρών της σάλτσας και αποσύρουμε.
Σερβίρουμε με το τριμμένο τυρί σε μπολ, για να βάλει ο καθένας όσο θέλει.
Συνοδεύουμε τη μακαρονάδα με πανσέτα και ρίγανη με πράσινη σαλάτα με ελιές και κάππαρη.