Μαγιορκίνης: Ο στρεπτόκοκκος χρειάζεται αντιβίωση, δεν «κάνει τον κύκλο του»

  19 September, 2024 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Μαγιορκίνης: Ο στρεπτόκοκκος χρειάζεται αντιβίωση, δεν «κάνει τον κύκλο του»

Ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε σήμερα στο Action24 για την έξαρση του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου Α και τον τρόπο αντιμετώπισής του.

«Ο ΕΟΔΥ με βάση την επιδημιολογική επιτήρηση που έχει κάνει για όλο τον χρόνο, δίνει κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες, φρεσκάρει τις γνωστές οδηγίες που ξέρουμε όλοι, γιατί έχει παρατηρηθεί αύξηση των διεισδυτικών κρουσμάτων, των κρουσμάτων δηλαδή που ο στρεπτόκοκκος έχει περάσει στο αίμα και προκαλεί κάποια πιο βαριά περιστατικά» εξήγησε αρχικά ο κ Μαγιορκίνης.

Τι λένε οι επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ προς τους γιατρούς
«Στους γιατρούς και στους επαγγελματίες υγείας ο ΕΟΔΥ λέει ότι αν υπάρχει υποψία θα πρέπει να γίνεται το streptest και αυτό δεν μπορεί να γίνεται στα φαρμακεία αλλά πρέπει να γίνεται από γιατρό γιατί πρέπει να πάει βαθιά στον φάρυγγα. Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, γιατί υπάρχει το αντανακλαστικό και η γλώσσα κλείνει τον φάρυγγα. Πρέπει να μπει γλωσσοπίεστρο, πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία και να μπει βαθιά στον φάρυγγα ο στειλεός», τόνισε.

Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα, πως μεταδίδεται και τι μας προκαλεί ο στρεπτόκοκκος
«Ο στρεπτόκοκκος προκαλεί μια πολύ κοινή λοίμωξη που είναι η αμυγδαλίτιδα. Όταν κάποιος έχει πονόλαιμο και δεν έχει συνάχι και αισθάνεται κάπως πρησμένες τις αμυδαλές του αυτό ειναι το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα η λεγόμενη στρεπτοκοκκική κοινάγχη, φυραγγοαμυγδαλίτιδα.

Ωστόσο θα πρεπει να πούμε ότι μπορεί να εμφανιστεί και με άλλα συμπτώματα ή ως επιμόλυνση μιας ιογενούς λοίμωξης».

Οδηγίες για τα μικρά παιδιά-Τι είπε για το άνοιγμα των σχολείων
«Σε παιδιάκια, αν ειναι μικρότερα των τριων μηνών και έχουν πυρετό 38, καλό είναι να τα δει γιατρός αλλά και αν είναι μεγαλύτερα καλά και έχουν πυρετό πάνω από 39, πάλι καλό ειναι να τα δει ο παιδίατρος.

Σπάνια, όχι τόσο συχνά μπορεί ο στρεπτόκοκκος να προκαλέσει μια δερματική λοίμωξη και αν υπάρχουν συμπτώματα όπως πύον σε σπυράκια που δεν φεύγουν, καλό είναι και αυτό να ελεγχθεί.

Σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι ο στρεπτόκοκκος σίγουρα μεταδίδεται πιο εύκολα σε περιβάλλοντα όπως ειναι το σχολείο. «Ωστόσο οι στατιστικές που έχουμε περιλαμβάνουν την περσινή χρονιά από τον Ιανουάριο μέχρι τώρα οποτε εχει καταγραφει αυτό στις στατιστικές. Δεν ξέρουμε πώς θα είναι η φετινή χρονιά ωστόσο αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα με μια αντιβιωση», είπε.

«Ο στρεπτόκοκκος δεν έχει αντοχές στην αντιβίωση και με μια αντιβίωση αντιμετωπίζεται»
«Ο στρεπτόκοκκος δεν έχει αντοχές στην αντιβίωση και με μια αντιβίωση αντιμετωπίζεται ωστόσο σε κάποιες, πολύ λίγες, περιπτώσεις, σπανιότατες, ακόμα και αντιβίωση να πάρει κανείς μπορεί να παρατηρηθεί επιδείνωση βαριά και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι», ανέφερε.

«Ακόμα και τα ελαφριά περιστατικά μπορεί να κάνουν επιπλοκές οι οποίες ήταν γνωστές πριν από την εποχή των αντιβιωτικών και μπορεί να προσβάλλει και τους νεφρούς και την καρδιά και γι' αυτόν τον λόγο θέλουμε να τον αποφύγουμε», συμπλήρωσε.

«Σε κάθε περίπτωση ο στρεπτόκκοκος για να φύγει χριεάζεται αντιβίωση», επανέλαβε τέλος ο κ Μαγιορκίνης.

 

  19 September, 2024 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα