Μ. Βρετανία: Πόσο θα της κοστίσει η έξοδό της από την Ε.Ε.

mesaralive.gr  24 March, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
Μ. Βρετανία: Πόσο θα της κοστίσει η έξοδό της από την Ε.Ε.

Σε περίπτωση που η Βρετανία αποφασίσει να βγει από την ΕΕ, αυτό θα της κοστίσει 84 εκατ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2030 σύμφωνα με μια έκθεση του Open Europe, εκτός και αν η χώρα κρατήσει τα σύνορα της ανοιχτά.

Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν τέσσερα σενάρια σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Στην χειρότερη περίπτωση, το ΑΕΠ της θα είναι 2,2% χαμηλότερο απ' ότι αν παρέμενε στην ΕΕ ενώ το καλύτερο σενάριο προβλέπει αύξηση 1,6% του ΑΕΠ της σε περίπτωση που η Βρετανία συμμετέχει στην συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την υπόλοιπη ΕΕ και ξεπεράσει τα εμπόδια στο εμπόριο με τα υπόλοιπα κράτη.

Τα τρία καλύτερα σενάρια απαιτούν από τη Βρετανία να απέχει από περιορισμούς που σχετίζονται με το μεταναστευτικό ζήτημα.

Ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Ντέιβιντ Κάμερον για την επανεκλογή του Συντηρητικού κόμματος του. Επίσης, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να περιορίσει την πρόσβαση των μεταναστών εάν οι Συντηρητικοί κερδίσουν στις εκλογές της 7ης Μαΐου.

Πάντως, σύμφωνα με το Open Europe, τα πιο πιθανά σενάρια σε περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ αναφέρουν ότι το βρετανικό ΑΕΠ κυμαίνεται μεταξύ μιας πτώσης της τάξεως του 0,8% και μιας αύξησης 0,6% , ανάλογα με την πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα.

«Ο μετασχηματισμός της Βρετανίας στην απελευθερωμένη, οικονομία της ελεύθερης διαπραγμάτευσης ακούγεται εύκολος στη θεωρία, αλλά στην πράξη θα μπορούσε να έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες εντός του ίδιου του Ηνωμένου Βασιλείου» αναφέρει ο Rodney Leach, πρόεδρος του Open Europe.

Πηγή: newmoney.gr

 

mesaralive.gr  24 March, 2015 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα