Κατά της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα τάσσονται 26 καθηγητές του London School of Economics, σε κείμενό τους που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα Liberation.
Στον αντίποδα προτείνουν ένα σχέδιο δράσης που θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη και θα τη διατηρήσει παράλληλα στη ζώνη του ευρώ.
Σύμφωνα με τους 26 ακαδημαϊκούς η Ευρωζώνη διέρχεται στην πιο σοβαρή κρίση από τη δημιουργία της.
Όπως επισημαίνουν, ένα Grexit θα είναι εξαιρετικά δαπανηρό και για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη και προκειμένου να αποφευχθεί πρέπει και οι δυο πλευρές να δράσουν υπεύθυνα.
Ως μόνη λύση προβάλουν την επιστροφή της Ελλάδας σε έναν δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης.
Οι 26 καθηγητές του London School of Economics υποστηρίζουν ότι για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται ένα σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει:
- Χαλάρωση της δημοσιονομικής λιτότητας που επιδεινώνει την ύφεση και οδηγεί στην αύξηση του χρέους επί του ΑΕΠ.
«Είναι μια κακή οικονομική πολιτική» σημειώνουν που θα καθυστερήσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και θα είναι «ολέθρια για τους πιστωτές» που δεν θα μπορούν να αποπληρωθούν.
- Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κυρίως στους τομείς της πάταξης της διαφθοράς, της συλλογής φόρων, της οργάνωσης της αγοράς εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών, στο συνταξιοδοτικό σύστημα και στο ΦΠΑ.
- Μείωση του χρέους. «Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει μια γρήγορη συμφωνία για να επανέλθει το χρέος σε ένα βιώσιμο επίπεδο» τονίζουν, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει διαφορετικά.
Το κείμενο υπογράφουν οι: Oriana Bandiera, Erik Berglof, Margaret Bray, Robin Burgess, Francesco Caselli, Wouter Den Haan, Swati Dhingra, Andrew Ellis, Greg Fischer, Charles Goodhart, Vassilis Hajivassiliou, Ethan Ilzetzki, Richard Jackman, Henrik Kleven, Christian Julliard, Camille Landais, Jonathan Leape, Sir Christopher Pissarides (βραβείο Νόμπελ), Veronica Rappoport, Johannes Spinnewijn, Silvana Tenreyro, Dimitri Vayanos, John Van Reenen, Shengxing Zhang et Gabriel Zucman.
Πηγή: tvxs.gr
Δείτε επίσης
- Αποκαλύφθηκε το DNA των Σκοπιανών - Η σχέση τους με τους Αρχαίους Μακεδόνες είναι η... αναμενόμενη
- Τι προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς
- Καμπανάκι «ΔΝΤ» σε Τραμπ: Οι πολιτικές του θα μπορούσαν να πλήξουν την παγκόσμια οικονομία
- Συμφωνία εκεχειρίας: Τι θα φέρει για το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, μετά από 15 μήνες πολέμου
- Γιατί οι πυρκαγιές γίνονται ταχύτερες και πιο άγριες, ο «εκρηκτικός» συνδυασμός -Η ανάλυση του BBC