Lockdown: Προτεραιότητα σε σχολεία και λιανεμπόριο,αργότερα η εστίαση

  09 March, 2021 ΑΡΘΡΑ
Lockdown: Προτεραιότητα σε σχολεία και λιανεμπόριο,αργότερα η εστίαση

Ησταδιακή άρση του lockdown έχει ξεκινήσει. Μπορεί, όπως όλα δείχνουν, το lockdown να παίρνει παράταση μέχρι τις 22 Μαρτίου, όμως τόσο σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, όσο και με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, πολύ σύντομα θα αρχίσει η επιστροφή στη μερική κανονικότητα. Οπως είχε γράψει και το ethnos.gr με ρεπορτάζ του, η σταδιακή άρση των μέτρων θα γίνει σε τρεις φάσεις: 

Πρώτα θα ανοίξει το λιανεμπόριο και στη συνέχεια θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία και τέλος προς τα μέσα Απριλίου υπολογίζεται να λειτουργήσει ξανά η εστίαση. 

Τα πάντα, πάντως, θα κριθούν από τα κρούσματα και από την κατάσταση στα νοσοκομεία. Ηδη, δύο μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και όλο το προσωπικό τους παραχωρούνται στο ΕΣΥ. Μόλις αρχίσει να χαλαρώνει η πίεση στο ΕΣΥ, τότε θα μπει σε εφαρμογή και το σχέδιο για τη σταδιακή άρση του lockdown και των μέτρων.  

Σταϊκούρας: Θα αρχίσει να λειτουργεί η οικονομία

Με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε: «Το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο, έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών».

Ο κ. Σταϊκούρας, μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «αν αρχίσει από τον Μάρτιο η επανεκκίνηση, τότε θα είμαστε πιο κοντά στους στόχους του προϋπολογισμού. Σκεφτείτε ότι μόνο στα 4 δισ. θα είναι παραπάνω το πρωτογενές αποτέλεσμα από τα νέα μέτρα στήριξης», σημειώνοντας ότι δεν είναι η ώρα για αναθεώρηση του προϋπολογισμού. «Δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για το 2021 και δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία ακόμη για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου», πρόσθεσε σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ εφέτος.

Ανοίγουν σχολεία και εστίαση 

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων, τονίζοντας ότι τέλος του μήνα θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων. 

Η κυρία Πελώνη έδωσε και ένα χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία της εστίασης, σημειώνοντας ότι τον Απρίλιο θα ανοίξουν τα καταστήματα που διαθέτουν και εξωτερικούς χώρους και τον Μάιο και τα υπόλοιπα. Σε ό,τι αφορά την εστίαση η επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 19η Απριλίου. Ωστόσο, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την επιτροπή των ειδικών ξεκαθαρίζουν πως το άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους θα υλοποιηθεί μόνο αν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού. 

Βατόπουλος: Πιθανό άνοιγμα εστίασης τον Απρίλιο

Σε ό,τι αφορά στην άρση των περιορισμών, ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα και σχολεία και λιανεμπόριο, αν και, όπως σημείωσε, υπάρχει αντικειμενική ανάγκη και για τα δύο. «Και τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, καθώς σε δυο μήνες είναι οι Πανελλήνιες. Πρόθεση μας είναι όταν ανοίγει κάτι, να μην ξανακλείσει. Γι’ αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει με κανόνες και να χωρίς φαινόμενα συνωστισμού», συμπλήρωσε ο καθηγητή Μικροβιολογίας.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τον Απρίλιο να επαναλειτουργήσει και η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους, ωστόσο σημείωσε ότι ακόμα δεν μπορούν να μετατραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αν και αυτό θα μπορούσε να γίνει το Πάσχα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

 

  09 March, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα